Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Badanie geotechniczne

maciuspala

Recommended Posts

Będąc u kilku architektów u dwóch do ceny adaptacji doliczano badania geotechniczne jako obowiązkowe a 2 ostatnich tylko się uśmiechnęło i powiedzieli że da się to ominąć.

Stojąc też na działce z moim wykonawcą zadałem pytanie czy to konieczne z politowaniem popatrzył i powiedział " widzisz ten dom po prawej " no widzę, a ten dom za nim - też widzę....a ten dom po lewej też widzisz - odparłem...widzę... I odpowiedział: ten budowałem 25 lat temu, tamten 20 a ten obok twojej działki 15 lat temu...i myślisz że coś się w ziemi zmieniło za te lata?Wykopiemy dołek (koparką) wsadzimy folię i wylejemy lawę i po co sobie życie utrudniać.

Gość budował domy przez 50 lat, ostatni w zeszłym roku mój ma być jako pożegnanie z zawodem.

Więc robić te badania czy są poprostu to nabijanie komuś kasy?Rozumiem jak ktoś ma nie pewny teren ale w tym przypadku?

Teraz to badania są obowiązkowe z tego co wiem i większość urzędów wymaga do PNB.Ja bym zrobił bo przy inwestycji w dom 600-800 to żaden pieniądz.

Nie jestem konstruktorem ale przy projekcie posadowienia chyba będzie to potrzebne,

Ziemia jak ziemia, ale może być różnie. Ja miałem odwierty 15 m od Siebie i wyniki były różne. Zawsze może być jakiś sączenie czy inna niespodzianka )(mój kolega miał 5 metrowy doł...)

• 3 weeks później...

1. Dom nie kosztuje 500zł żeby można było stracić kasę.

2. Zawsze zalecam ludziom sprawdzenie podłoża PRZED ZAKUPEM działki. Po co masz kupować torfowisko na palch.

3. Ci od domków to nie są projektanci. To ludzie, którzy sprzedają gotowe projekty domów, które wszędzie będą stały na gruntach NOśNYCH.

4. Badania nie są drogie ale pełno amatorów w tej branży. PYTAJ o uprawnienia i numer uprawnień i poświadczenie. 90% z nich ucieknie.

5. Wiem co się odpieprza przy fundamentach - ja bym nie żałował. Po co mają stawiać na luźnym piasku lub śmieciach. Będziesz do końca życia żałować jak dom za 300 koła pęka Ci.

6. Wiem co mówię. Sprawdzam grunty pod hale 60tys. m kw oraz place po 200 tys m kw. pod beton.

Ps. Ogarnięty prawdziwy projektant w oparciu o DOBRE badania (opinia geotechniczna - tak to się nazywa) przeliczy fundamenty i te 800zł zwróci ci się podczas betonowania.