Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja okna hst

Recommended Posts

Czesc,

Mam maly problem. Czesc przesuwna drzwi hst jest osadzona za nisko, musze używać sily aby zamknąć drzwi (docisnąć).

Zauwazylem, ze winna jest wysokosc drzwi. Musze je podnieść. Ale nie wiem jak to zrobić

Drzwi posiadaja na dole dwa wózki, po lewej i prawej stronie. Każdy z tych wózków ma srube. Tylko nie wiem,

Czy te śruby sluza do regulacji wysokości czy czegoś innego.

Pozdrawiam

Maciek

Witam

Słuszna uwaga Michale. Wygląda to na zwykłą przesuwkę a nie HS, bo jakoś trudno uwierzyć, że Klient sam sobie zdjął skrzydło z HS by zajrzeć pod spód.. :)

Na 100% to PSK tylko się boję trochę bo być może KTOŚ sprzedał to klientowi jako HSa :) a miałem już taki przypadek a klient na to - " aaaaa to dlatego oferta była o 8 tysięcy niższa" :) i jeszcze znajomy się pochwalił, że ma takie super nowoczesne drzwi przesuwne HS :) a dostawca go w wałka zrobił

Pozdrawiam

Hej,

tak, jest to okno przesuwne (nie podnosi się podczas otwierania). Ale nie zmienia to faktu, że jest za nisko. Wózki są oparte na podkładkach (jak na zdjęciu).

Pytanie czy da się to podnieść? Bo siłowanie się z drzwami aby "wepchnąć" je do ramu kiedyś zakończy się "tragedia".

IMG-20160804-WA0002.jpg

A może to jest nieregulowalne? Ale ta śruba (na zdjęciu) mnie intryguje.

Co do serwisu, to z firmą montującą mi okna pożegnaliśmy się w sposób "nagły" :). Zatem serwis nie wchodzi w grę

Pozdrawiam

M.M.

Ja się biorę ze wszystkim za bary. Po rozstaniu "nagłym" z firmą sam montowałem drzwi balkonowe na poddaszu (4 szt), bo "firma" zamontował je o 6 cm za wysoko, oraz każde z nich były w innej linii. Wyszło po pomiarach poziomicą laserową. Ale to inna bajka.

Jeśli tylko dowiem się, jak je się reguluje, to zrobię to sam. Tylko wiedzy brak :) A nie chcę testować tego na drzwiach ważących ponad 100 kg.

Pozdrawiam

Maciek

http://urzedowski.pl/pliki/instrukcja_okna_galux.pdf

str. 15 - pokazane są zasady regulacji przesuwki. Co prawda nie masz okuć GU, ale działa tak samo. Nie mniej - bez doświadczenia bywa różnie.

A może to jest nieregulowalne? Ale ta śruba (na zdjęciu) mnie intryguje.

Wkręć ją zgodnie z ruchem wskazówek zegara po 1/2 obrotu ale uwaga!!!! W obu wózkach o ten sam kąt!!!

Sprawdź efekt. Jak za mało to kolejne pół obrotu. Zakres regulacji jest niewielki a jak wkręcisz za głęboko to tuleja "wyskoczy" z wózka i możesz zniszczyć gwint.