aaby 04.08.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Muratorzy drodzy! Przy zakupie projektu otrzymaliśmy w komplecie również projekt wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Projekt budowlany przeszedł oczywiście adaptację, wprowadziliśmy w nim kilka niewielkich zmian, jednak niektóre z nich są istotne z punktu widzenia wentylacji (np. zamiana funkcjonalna pomieszczeń). Pomijając fakt, iż nie chcemy robić wentylacji "na pałę", bo jednak ma ona spełniać swą funkcję, zastanawiamy się jak to wygląda od strony formalnej.Czy zmiany w projekcie wentylacji mechanicznej muszą być wprowadzone w projekcie i wpisane do dziennika budowy?Czy zmiany te muszą być opatrzone podpisem/pieczątką projektanta wentylacji/firmy z branży HVAC? O to ostatnie pytam, ponieważ sama pracuję w tej branży, więc po koleżeńsku mogę zwrócić się do któregoś z projektantów i sprawdzenie projektu i naniesienie zmian, jednak nikt mi tego pieczątką firmową po koleżeńsku już nie opatrzy (pozostawię to bez komentarza). Może tu na forum buszuje jakiś projektant, który za drobną opłatą może dokonać takich zmian zgodnie ze sztuką? I przy okazji pytanie: jaka instalacja WM jest bardziej efektywna i ekonomiczna? Standardowa na rurach stalowych czy może jakieś tworzywo? Przyznaję, że nie wdrażałam się jeszcze w temat WM tak bardzo. W projekcie mam normalne rury spiro i cały osprzęt do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.08.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Muratorzy drodzy! Przy zakupie (ciach) . Ja myślę że nie masz co sobie utrudniać życia i szukać projektantów z pieczątkami czy bez. Pieczątkę już masz i tego się trzymaj, jedynie przy wykonywaniu instalacji wykonawca bądź Ty sama działając, bierzesz zmiany pod uwagę i wentylację wykonujesz dla istniejącego domu, przy odbiorze domu nikt się tego nie dopatrzy, kominiarz projektu nie sprawdza tylko czy wieje gdzie ma nawiewać i czy ciągnie gdzie ma ciągnąc i stawia pieczątkę (im większa tym lepsza). Wykonawcy są różni, zazwyczaj robią po swojemu bo odpowiadają potem i tak oni za działanie ale są i tacy co tylko po papierze i zadnych zmian (takich unikaj). Wiesz, przychodzi jakiś gość robić wentylację i robi wg projektu, potem coś nie bangla i kto jest winny, wykonawca dupa czy projektant dupa? To nie przemysłówka, gdzie brak myślenia zastępowany jest pieczątką. Rury spiro są do wentylacji równie dobre co plastikowe, jedynie miejsca instalowania ich determinują "lepszość" któregoś rodzaju. w Hucie Stalowa Wola spiro będą ok, ale do domu bardziej ok są polietylenowe ze względu na możliwości ukrycia i mniej inwazyjne dla pomieszczeń sposoby poprowadzenia Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts