Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi Tarasowe PSK - pomoc przy montażu

Recommended Posts

Witam wszystkich,

proszę o poradę, co do przygotowania otworu przed montażem drzwi tarasowych PSK (Vetrex patio Automatic). Próbowałem sam rozgryźć ten temat, czytając forum i szukając w necie, ale zaczynam mieć sprzeczne informacje. Mianowicie, punkt ZERO wychodzi na wysokości 27 cm od podłoża (20 cm styropianu na posadzkę, 6 cm wylewki i 1 cm posadzki). Czy mam najpierw podmurować otwór na wysokość np. 12 cm (bloczek betonu komórkowego) a następnie użyć poszerzeń systemowych, czy też od razu 24 cm betonu komórkowego i bezpośrednio na to układać drzwi a może od razu same poszerzenia systemowe? Wątpliwości wynikają z tego, że w/g części fachowców, przy montażu PSK powyżej 20 cm, same poszerzenia systemowe mogą być wypychane, więc lepiej pomieszać systemy, tworząc najpierw warstwę z BK a na niej poszerzenia.

vide -> http://www.oknagalio.pl/poradnik/montaz-drzwi

Z kolei firma vetrex odradza wogóle wykonanie podmurówki i użycie wyłącznie poszerzeń

vide -> http://www.vetrex.com.pl/dla-prasy/informacje-prasowe/montaz-energooszczedny-vetrex-slide.html

Bardzo proszę o poradę a z racji, tego, że to mój pierwszy post, z góry przepraszam, za ewentualne nieprawidłowości w jego utworzeniu

Spokojnie możesz to pomieszać. Zastosowanie samych poszerzeń i podanie argumenty, że ułatwi to zamocowanie do podłoża jest tylko częścią prawdy. Tak, ułatwi, ale w przypadku tak wysokich - 25cm poszerzeń te kotwy i tak nie będą spełniały swojego zadania, bo całość się będzie "bujać" i trzeba będzie zastosować dodatkowe kątowniki.

Serdecznie dziękuję.

W takim razie, czy takie wykonanie będzie prawidłowe? W szczególności zastanawia mnie, kwestia docieplenia styrodurem od wewnątrz, czy to dobra koncepcja?

[ATTACH=CONFIG]363289[/ATTACH]

Murek pod poszerzenie zbuduj tylko na szerokość poszerzenia i na równo dojedź styropianem bez kombinacji ze styrodurem.

Ściany mam z BK o grubości i wysokości 24 cm, więc pomyślałem, żeby podmurówkę zrobić tak samo (24 cm), i na pół wysokości (czyli 12 cm) i dalej na to dać poszerzenie, albo w ogóle zrezygnować z poszerzenia i dać taki sam bloczek 24x24, ale z tego co rozumiem, opcja na wysokość 12 cm i poszerzenie, będzie lepsza, więc tak zrobię. Co do wypełnienia wnęki, rozumiem, że za stryrodurem przemawia lepsza izolacyjność, ale zwykły styro też jest ok. Dziękuję Wam za porady :D

Nie jest trudno, ale może się zdarzyć, że zagięta podda się minimalnie działaniu sił zewnętrznych (jakiś czas temu prostowaliśmy ramy okienne dwoma kotwami zagiętymi na mur a mimo tego ościeżnica je "pociągnęła". No prosto raczej kotwy już nie rozciągnie ;)

Ps. Jak nie trudno się domyśleć, jestem zwolennikiem pełnego bloczka:)