80x86 04.08.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Chciałbym zabezpieczyć zewnętrzną część pompy ciepła przed kradzieżą bądź zniszczeniem i zastanawiam się, jakiego rodzaju detektora użyć. Znajomemu firma robiąca instalację alarmową zainstalowała w zewnętrznej jednostce klimatyzatora kontaktron - na wypadek kradzieży. Tylko że mało kto porywałby się na kradzież czegoś takiego, bardziej obawiałbym się aktów wandalizmu. Zewnętrzna czujka ruchu może i byłaby dobra, ale raczej zgłupieje mając w "swoim rewirze" włączający się wentylator, intensywny ruch powietrza jaki generuje i zmienne temperatury. Jakiś czujnik wstrząsowy? Realizowaliście podobny temat? Jak go ugryźliście?Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 05.10.2021 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 może jakiś lokalizator gps? Jak go podłączyć na stałe do zasilania pompy, a baterii używałbym w trakcie ewentualnych poszukiwań w terenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekWaw 05.10.2021 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Jeśli uważasz, że ryzyko wandalizmu w Twoim rejonie jest w ogóle realne, to może po prostu zbuduj klatkę wokół jednostki zewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrób to sam 09.11.2021 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 u mnie raczej spodziewałbym się kradzieży niż wandalizmu, stąd spytałem o lokalizator, czy jak zabezpieczacie swoje pompy przed kradzieżą, gdy posesja jest przy drodze, lub ogólnodostępna i nie ma możliwości ogrodzić? Myślałem o klatce, ale raczej jak są jakieś grupy od kradzieży tych sprzętów to z każdą klatką sobie poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.11.2021 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Przed tym ciężko się zabezpieczyć. Może po prostu ubezpieczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts