Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach płaski - czy amator da radę?

ezg2014

Recommended Posts

Planuję remont budynku gospodarczego na wsi i przerobienie go na dom letniskowy. Chcę dom dość dobrze ocieplić, żeby w miarę tanio ogrzać go kominkiem i ewentualnie prądem na jesień. Budynek ma strop betonowy, dach dwuspadowy kryty eternitem. Więźba w złym stanie, co stwierdził dekarz. Żeby było taniej planuję dach płaski. W projekcie dach wygląda tak: strop betonowy, folia, styropian ze spadkiem, papa. Z powodów finansowych chcę jak najwięcej zrobić sam. I stąd moje pytania:

1. jak przytwierdzić folię i styropian do dachu - kleić czy kołkować?

2. jak przytwierdzić papę do styropianu? Kiedyś kładłem papę na dach deskowany i po prostu podgrzewałem papę palnikiem, a następnie papę kleiłem do desek. W przypadku podłoża ze styropianu tego się nie da zrobić?

3. dach ma być z jednej strony zakończony rynną. W projekcie rysunek jest niejasny, że nie wiem jak to ma wyglądać. Czy styropian pokryty papą ma wystawać poza krawędź betonu i pod tym wszystkim ma być rynna?

I najważniejsze : czy ktoś kto nigdy nie pracował przy budowie jest w stanie to zrobić, żeby to działało - tzn. żeby dach nie przeciekał?

Czy raczej dać sobie spokój ?