Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik do gruntowej pomy ciepła

Tomek2907

Recommended Posts

Masz na myśli Compita R420 ? Przeglądałem jego instrukcję , trochę mało temperatur można mierzyć . Pod tym względem bardziej odpowiada mi jednak Frisko. Tylko z kolei ich model który by mi pasował - RX910 jest robiony dla producentów pomp ciepła i nie mają go w sprzedaży dla klientów indywidualnych.

Zamówiłem pompę od jednego z polskich producentów i poprosiłem go aby zamontował do tej pompy sterownik firmy TECH gdyż z opisu i instrukcji obsługi wynikało że posiada on znacznie ciekawszą funkcjonalność niż oryginalny sterownik. Po uruchomieniu pompy okazało się że kluczowe funkcji w sterowniku nie działają jak należy a sam egezplarz sterownika to jeszcze nie dopracowana konstrukcja znajdująca się w fazie testów. Po prawie roku pisania do producenta sterownika próśb o rozwiązanie problemu mam już dość...

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Timel?

No właśnie tylko panel, żadnej możliwości podłączenia do kompa/ sieci itp ;-(

Im dłużej się zastanawiam który sterownik tym większy mętlik mam, na tą chwilę najchętniej kupiłbym używkę żeby pompa ruszyła a potem może pokombinować nad konstrukcją na ardiuno/ raspberry.

Przy okazji zapytałbym- czy czujniki temperatury kupowaliście "fabryczne", razem ze sterownikiem?

Rozważam teraz Frisko ATTO PC+ jako najprostszą opcję, on jest sprzedawany "goły" a czujniki friskowe kosztują >40 zł, podczas gdy sam KTY81 to koszt ok 3 zł...

Im dłużej się zastanawiam który sterownik tym większy mętlik mam, .

Tez miałem podobne dylematy z wyborem sterownika. A to za mało temperatur mierzy, a to nie ma wyświetlacza dotykowego, a to rozmiarowo nie pasuje itp.

Aby być w 100 % zadowolonym należałoby zaprogramować sobie samemu jakiś sterownik swobodnie programowalny. W moim przypadku jednak wydało mi się to za bardzo czasochłonne i dlatego zdecydowałem się na gotowe rozwiązanie w postaci FRISKO RX910. Do tego dokupiłem moduł komunikacyjny do sieci LAN. Wszystko pracuje ok. Do sterownika jest dostęp online , zarówno z aplikacji na komputer , jak również z aplikacji na komórkę. Co do czujników temperatury to do Frisko pasują wszystkie KTY81 210 nie ważne jakiego producenta. Ja akurat miałem z poprzedniego sterownika , który musiałem zdemontować z pompy ciepła.

• 2 weeks później...