PanCaro 05.08.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Cześć, Robię nadbudowę domu. Mam dosyć duży problem z papą. Kupiłem specjalnie pape termozgrzewalna 4.2 mm aby dłużej poleżała i żeby nie kłaść teraz specjalnie blachy. Niestety wykonawca lipnie wykonał swoją robotę. W czasie deszczu naliczyłem ok. 42 wycieków. On się zapiera, że to papa jest wadliwa. Na składzie dowiedziałem się, że na pełnym deskowaniu powinna być najpierw położona papa podkładowa a potem termozgrzewalna. Teraz jeżdżę i pytam jak ją poprawić.... Jedna osoba powiedziała, że jak była papa przybijana na gwożdżę to teraz na gwoździcie posmarować masą bitumiczną i potem posypać posypką a inna osoba mówi: późną jesienią zasmarować lepikiem na zimno. Co zrobić? Co polecacie? Jakieś rozwiązanie tego nieciekawego problemu? Jak mam kłaść blachę to mnie wyniesie ok. 14-15 tys a to wolałbym na razie włożyć w hydraulikę i podłogi. PS. Nawet jak był wykonawca do mierzenia dachu pod blachę to mówił, że papę to mamy bardzo dobrą a szczęka mu opadła jak powiedziałem w ilu miejscach cieknie. EDIT: Sorry;( Spacja się zgubiła w tytule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.08.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Papa została podziurawiona setkami gwoździ. Takie wykonanie świadczy o braku doświadczenia Twojego dekarza. Należało mocować ją kontrłatami lub odpadami desek w miejscu krokwi a połączenia zgrzać. Teraz należy uszczelnić tylko miejsca przecieku. Absolutnie nie smarować całego dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanCaro 08.08.2016 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Ok dziękuje bardzo za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie. Czy papa powinna mieć w sobie włókno szklane zapobiegające rozdarciu lub bardzo łatwemu rozdarciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.08.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Lepiej jak jest na włókninie poliestrowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iskierniczek 14.08.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam Troszkę odświeżę temat gdyż mam podobny chociaż nie aż tak poważny jak autor tematu. Mianowicie na dach jednospadowy wykonany z desek pół calowych, najpierw była położona papa podkładowa przybita papiakami a następnie położona papa termozgrzewalna "lepsza" cokolwiek to znaczy. Po dwóch latach pojawił się jeden nieznaczny przeciek, chociaż będąc na dachu nie widziałem żadnego uszkodzenia na powierzchni papy. Papa jest pofałdowana wydaje się dobrze zgrzana lecz występują miejsca gdzie widocznie odstaje. Teraz moje pytanie czy można już położoną papę jakimś palnikiem podgrzać i ponownie ją skleić, położyć nowy odcinek papy termozgrzewalnej, czy może zalać jakąś mazią np: firmy ADW Izoplast B bo to akurat mają w sklepie niedaleko mnie. Widok na dach http://images77.fotosik.pl/816/6fc9ad8a8b0c1fa2m.jpg Środkowa deska była mokra do połowy długości między krokwiami http://images77.fotosik.pl/816/42985b707eaa3cf7m.jpg Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez Iskierniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.08.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Te wszystkie łączenia papy na 2 i 3 zdjeciu musisz zasmrować masą uszczelniającą taką na szpachelke jak się stosuje do gontów na obrzerzachPapa powinna być wyciągnieta lekko na okap i do niego przyklejonaZasmaruj masą a następnie wszystkie łączenia odstające lepikiem na zimnoUwierz woda potrafi iść pod górkeLichy dekarz to robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 14.08.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Te wszystkie łączenia papy na 2 i 3 zdjeciu musisz zasmrować masą uszczelniającą taką na szpachelke jak się stosuje do gontów na obrzerzach Papa powinna być wyciągnieta lekko na okap i do niego przyklejona Zasmaruj masą a następnie wszystkie łączenia odstające lepikiem na zimno Uwierz woda potrafi iść pod górke Lichy dekarz to robił Św.Mikołaju: czy da radę położyć papę termozgrzewalną na świeżo położone gonty bitumiczne? Pytam bo na dachu o spadku 3 stopnie zastosowaliśmy gonty przeznaczone dla dachów o spadku pow. 11 stopni i zastanawiamy się teraz jak uratować sytuację? No chyba, że miałbyś inne propozycje rozwiązania problemu? Bardzo proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 15.09.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Św.Mikołaju: czy da radę położyć papę termozgrzewalną na świeżo położone gonty bitumiczne? Pytam bo na dachu o spadku 3 stopnie zastosowaliśmy gonty przeznaczone dla dachów o spadku pow. 11 stopni i zastanawiamy się teraz jak uratować sytuację? No chyba, że miałbyś inne propozycje rozwiązania problemu? Bardzo proszę o poradę. Da radę. Da się zgrzać z dodatkowym mocowaniem, bądź położyć papę tylko z mocowaniem mechanicznym (oraz zgrzaniem zakładów). Ale będzie to problemowy dach, i nikt nie da gwarancji na niego. Fachowo trzeba jednak te gonty ściągnąć przed położeniem papy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 15.09.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Cześć, Robię nadbudowę domu. [ATTACH=CONFIG]363329[/ATTACH] Mam dosyć duży problem z papą. Kupiłem specjalnie pape termozgrzewalna 4.2 mm aby dłużej poleżała i żeby nie kłaść teraz specjalnie blachy. Niestety wykonawca lipnie wykonał swoją robotę. W czasie deszczu naliczyłem ok. 42 wycieków. On się zapiera, że to papa jest wadliwa. Na składzie dowiedziałem się, że na pełnym deskowaniu powinna być najpierw położona papa podkładowa a potem termozgrzewalna. Teraz jeżdżę i pytam jak ją poprawić.... Jedna osoba powiedziała, że jak była papa przybijana na gwożdżę to teraz na gwoździcie posmarować masą bitumiczną i potem posypać posypką a inna osoba mówi: późną jesienią zasmarować lepikiem na zimno. Co zrobić? Co polecacie? Jakieś rozwiązanie tego nieciekawego problemu? Jak mam kłaść blachę to mnie wyniesie ok. 14-15 tys a to wolałbym na razie włożyć w hydraulikę i podłogi. PS. Nawet jak był wykonawca do mierzenia dachu pod blachę to mówił, że papę to mamy bardzo dobrą a szczęka mu opadła jak powiedziałem w ilu miejscach cieknie. EDIT: Sorry;( Spacja się zgubiła w tytule. Niepotrzebnie wybrałeś papę TERMOZGRZEWALNĄ do położenia bez zgrzewania... to słabo się sprawdza... Fachowo odpowiedzieć co nabroili i jak poprawić to musisz opisać gdzie dokładnie cieknie^ czy to gwoździe, czy zacieka w łączeniach itp. PS Aż się prosi na twój dach gont asfaltowy zaoferować. Chyba w połowie kwoty byś się zmieścił. Ładny mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gontowy 15.09.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Iskierniczek, Papa u ciebie jest źle położona: niedogrzana w zakładach, pasem zakładkowym do góry, słabo w miejscu łączenia z murkiem - tylko to co widzę. Smarowaniem dłużej niż na kilka miesięcy nie pomożesz sobie. Lepiej zaprosić dobrego fachowce do remontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts