Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z papą / Doradźcie jak poprawićpape

PanCaro

Recommended Posts

Cześć,

Robię nadbudowę domu.

dom.jpg

Mam dosyć duży problem z papą.

Kupiłem specjalnie pape termozgrzewalna 4.2 mm aby dłużej poleżała i żeby nie kłaść teraz specjalnie blachy.

Niestety wykonawca lipnie wykonał swoją robotę. W czasie deszczu naliczyłem ok. 42 wycieków. On się zapiera, że to papa jest wadliwa.

Na składzie dowiedziałem się, że na pełnym deskowaniu powinna być najpierw położona papa podkładowa a potem termozgrzewalna.

Teraz jeżdżę i pytam jak ją poprawić.... Jedna osoba powiedziała, że jak była papa przybijana na gwożdżę to teraz na gwoździcie posmarować masą bitumiczną i potem posypać posypką a inna osoba mówi: późną jesienią zasmarować lepikiem na zimno.

Co zrobić? Co polecacie? Jakieś rozwiązanie tego nieciekawego problemu?

Jak mam kłaść blachę to mnie wyniesie ok. 14-15 tys a to wolałbym na razie włożyć w hydraulikę i podłogi.

PS. Nawet jak był wykonawca do mierzenia dachu pod blachę to mówił, że papę to mamy bardzo dobrą a szczęka mu opadła jak powiedziałem w ilu miejscach cieknie.

EDIT: Sorry;( Spacja się zgubiła w tytule.

Papa została podziurawiona setkami gwoździ. Takie wykonanie świadczy o braku doświadczenia Twojego dekarza. Należało mocować ją kontrłatami lub odpadami desek w miejscu krokwi a połączenia zgrzać. Teraz należy uszczelnić tylko miejsca przecieku. Absolutnie nie smarować całego dachu. Pozdrawiam.

Witam

Troszkę odświeżę temat gdyż mam podobny chociaż nie aż tak poważny jak autor tematu.

Mianowicie na dach jednospadowy wykonany z desek pół calowych, najpierw była położona papa podkładowa przybita papiakami a następnie położona papa termozgrzewalna "lepsza" cokolwiek to znaczy.

Po dwóch latach pojawił się jeden nieznaczny przeciek, chociaż będąc na dachu nie widziałem żadnego uszkodzenia na powierzchni papy.

Papa jest pofałdowana wydaje się dobrze zgrzana lecz występują miejsca gdzie widocznie odstaje.

Teraz moje pytanie czy można już położoną papę jakimś palnikiem podgrzać i ponownie ją skleić, położyć nowy odcinek papy termozgrzewalnej, czy może zalać jakąś mazią np: firmy ADW Izoplast B bo to akurat mają w sklepie niedaleko mnie.

IMG_0354.jpg

IMG_0357.jpg

Widok na dach

http://images77.fotosik.pl/816/6fc9ad8a8b0c1fa2m.jpg

Środkowa deska była mokra do połowy długości między krokwiami

http://images77.fotosik.pl/816/42985b707eaa3cf7m.jpg

Edytowane przez Iskierniczek

Te wszystkie łączenia papy na 2 i 3 zdjeciu musisz zasmrować masą uszczelniającą taką na szpachelke jak się stosuje do gontów na obrzerzach

Papa powinna być wyciągnieta lekko na okap i do niego przyklejona

Zasmaruj masą a następnie wszystkie łączenia odstające lepikiem na zimno

Uwierz woda potrafi iść pod górke

Lichy dekarz to robił

Te wszystkie łączenia papy na 2 i 3 zdjeciu musisz zasmrować masą uszczelniającą taką na szpachelke jak się stosuje do gontów na obrzerzach

Papa powinna być wyciągnieta lekko na okap i do niego przyklejona

Zasmaruj masą a następnie wszystkie łączenia odstające lepikiem na zimno

Uwierz woda potrafi iść pod górke

Lichy dekarz to robił

Św.Mikołaju: czy da radę położyć papę termozgrzewalną na świeżo położone gonty bitumiczne?

Pytam bo na dachu o spadku 3 stopnie zastosowaliśmy gonty przeznaczone dla dachów o spadku pow. 11 stopni i zastanawiamy się teraz jak uratować sytuację? No chyba, że miałbyś inne propozycje rozwiązania problemu? Bardzo proszę o poradę.

• 1 month później...
Św.Mikołaju: czy da radę położyć papę termozgrzewalną na świeżo położone gonty bitumiczne?

Pytam bo na dachu o spadku 3 stopnie zastosowaliśmy gonty przeznaczone dla dachów o spadku pow. 11 stopni i zastanawiamy się teraz jak uratować sytuację? No chyba, że miałbyś inne propozycje rozwiązania problemu? Bardzo proszę o poradę.

Da radę. Da się zgrzać z dodatkowym mocowaniem, bądź położyć papę tylko z mocowaniem mechanicznym (oraz zgrzaniem zakładów).

Ale będzie to problemowy dach, i nikt nie da gwarancji na niego. Fachowo trzeba jednak te gonty ściągnąć przed położeniem papy... :(

Cześć,

Robię nadbudowę domu.

[ATTACH=CONFIG]363329[/ATTACH]

Mam dosyć duży problem z papą.

Kupiłem specjalnie pape termozgrzewalna 4.2 mm aby dłużej poleżała i żeby nie kłaść teraz specjalnie blachy.

Niestety wykonawca lipnie wykonał swoją robotę. W czasie deszczu naliczyłem ok. 42 wycieków. On się zapiera, że to papa jest wadliwa.

Na składzie dowiedziałem się, że na pełnym deskowaniu powinna być najpierw położona papa podkładowa a potem termozgrzewalna.

Teraz jeżdżę i pytam jak ją poprawić.... Jedna osoba powiedziała, że jak była papa przybijana na gwożdżę to teraz na gwoździcie posmarować masą bitumiczną i potem posypać posypką a inna osoba mówi: późną jesienią zasmarować lepikiem na zimno.

Co zrobić? Co polecacie? Jakieś rozwiązanie tego nieciekawego problemu?

Jak mam kłaść blachę to mnie wyniesie ok. 14-15 tys a to wolałbym na razie włożyć w hydraulikę i podłogi.

PS. Nawet jak był wykonawca do mierzenia dachu pod blachę to mówił, że papę to mamy bardzo dobrą a szczęka mu opadła jak powiedziałem w ilu miejscach cieknie.

EDIT: Sorry;( Spacja się zgubiła w tytule.

Niepotrzebnie wybrałeś papę TERMOZGRZEWALNĄ do położenia bez zgrzewania... to słabo się sprawdza...

Fachowo odpowiedzieć co nabroili i jak poprawić to musisz opisać gdzie dokładnie cieknie^ czy to gwoździe, czy zacieka w łączeniach itp.

PS Aż się prosi na twój dach gont asfaltowy zaoferować. Chyba w połowie kwoty byś się zmieścił. Ładny mam :)