Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z klamką w oknie

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Czy ktoś może spotkał się z problemem, iż klamka w oknie nie dochodzi do końca do położenia "górnego pionowego"? Blokada jest wyczuwalna na 1 cm przed położeniem pionowym. Okno działa prawidłowo, jednak dziwnie to wygląda gdy okno jest w położeniu "uchylnym" a klamka delikatnie jest pod kątem.

Dziękuję za odpowiedzi.

Witam forumowiczów

Czy ktoś może spotkał się z problemem, iż klamka w oknie nie dochodzi do końca do położenia "górnego pionowego"? Blokada jest wyczuwalna na 1 cm przed położeniem pionowym. Okno działa prawidłowo, jednak dziwnie to wygląda gdy okno jest w położeniu "uchylnym" a klamka delikatnie jest pod kątem.

Dziękuję za odpowiedzi.

Tak. Spotkałem się.

Tak. Spotkałem się.

A myślałem, że to ja jestem największym złośliwcem na forum:)

Jeśli klamka na otwartym skrzydle da się przekręcić do "właściwego" pionu, tzn. że skrzydło wymaga regulacji.

Jeśli przy tej próbie klamka też się nie przekręca do końca, to trzeba poszukać przesunięcia w okuciu.

Przypadek nr 1- to zwykle powinna być usługa płatna

nr 2- /raczej/ uzasadniona reklamacja (drobiazg ale nie masz obowiązku poprawiać fabryki)

Trzeba wyszukać część okucia, która jest przesunięte względem pozostałych, odkręcić, przesunąć o "ząbek" i złożyć. Nie jest to trudne, ale raczej wyższy poziom niż standardowa obsługa okna (a tej nie potrafi / nie chce przyjąć do wiadomości 75% użytkowników).

Ale też mogę się mylić. W tej chwili przyszło mi do głowy że to możę być drobiazg: np. jakieś ciało obce które wpadło w rowki i blokuje ruch okucia.