Jack3030 06.08.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich stojących przed koniecznością modernizacji systemu ogrzewania w niezbyt nowych i super ocieplonych domach. Czytając wiele artykułów oraz wypowiedzi osób ogrzewających domu za pomocą kotłów węglowych ( czyste ogrzewanie), kotłów zgazowujących drewno (czyste ogrzewanie), kotłów kondensacyjnych doszedłem do wniosku, że przy starej instalacji CO ( rury w piwnicy 2cale ) jedynym rozwiązaniem jest kocioł na paliwa stałe. Na szczęście znałem zalety pompy ciepła ( dzięki rwxw i jego stronie mojazielonaenergia, forum elektrody oraz forum muratora), a mój znajomy obiecał mi sprzedaż instalacji PV w super cenie oraz programy dotacji WFOŚ, więc zdecydowałem się na pompę ciepła. Stan początkowy: - PC praktycznie zawsze grzeje z COP 2 albo wyższym, - przyłącze gazowe, wodne i energetyczne 11kW - praktycznie brak przerw w dostawie energii elektrycznej, - kocioł węglowy dolnego spalania 25kW ( decydowanie przewymiarowany) - pojemność wodna CO 365litrów. - tylko grzejniki żeliwne, - powierzchnia użytkowa 300m2, - powierzchnia ogrzewana 220m2, - zabudowa jednorodzinna bliźniak, - ściany zewnętrzne 25cm szczelinówka 5cm wełna i 25 szczelinówka - ciany ciepłe jednak przy tradycyjnym budownictwie wystepuja liczne mostki termiczne ( balkony i progi drzwi balkonowych , strop), - ściany wewnętrzne nośna z silki 25cm, działowe cegła dziurawka - więc pojemność cieplna jest wysoka, - dach w części nieogrzewanej ocieplony twardym styropianem 9 cm, w części ogrzewanej wełna 20cm. - z 220m2 powierzchni ogrzewanej 55m2 to nieocieplone "mieszkanie" położone na najniższym poziomie ( dawne biura w części piwnicznej) ściany "kanoldy" betonowe, dwa pokoje ocieplone od wewnątrz 12cm płytami z wełny. Stop nie ocieplony 1,5m poniżej poziomu gruntu. Najważniejszy czynnik : przy temp. zewnętrznej średniodobowej do -5 stopni C temperatura zasilania CO 50st.C , przy -15 temp. podnoszona do 60-65 st. C za pomocą spalania drewna w kotłe CO. Mając powyższe warunki wyjściowe zdecydowałem się na pompę ciepła powietrzną 14kW typu on/off - konstrukcja prosta, z reguły bezawaryjna i wytrzymała. PC podłączona poprzez wymiennik ciepła z istniejącą instalacją CO w układzie otwartym. PC podłączona w marcu 2015, osobny licznik na PC i przepływowy natryskowy ogrzewacz wody założony pod koniec stycznia 2016, Od maja pod licznikiem jest tylko PC. Zużycie energii elektrycznej można monitorować http://pvmonitor.pl/user_pc.php?r=2&idinst=100024 Pełny koszt brutto 1kWh energii ( bez opłat stałych) to 0,225zł w II taryfie. jestem w trakcie zmiany taryfy ale to ma związek z PV. Praktycznie w tym sezonie zużyłem około 8000kWh w 90 % w Ii taryfie oraz 2m3 drewna i około 100kg węgla ( tylko na przełomie roku przy -15 st. C dokładałem pozostałości węgla z poprzedniego sezonu). PC aktualnie ( lipiec sierpień ) dogrzewa mieszkanie 55m2 wynajmowane absolwentkom oraz 350L cwu . Miałem w tym roku zrobić generalny remont nieocieplonego mieszkania, tj. kuchni, łazienki, korytarza i 1 pokoju, docieplić ściany, strop i położyć tam podłogówkę ale dziewczyny zostały na cale lato więc remont odłożony. Z pobieżnego OZC ze strony http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1ebf wynika, że zapotrzebowanie na CO 29,5MWh Mam nadzieję, że zainteresowałem PC osoby modernizujące swój system ogrzewania. Podsumowanie dla tych co uważają, że grzejniki i PC to nieporozumienie W 2 pokojach z 10 muszę powiększyć grzejnik ( przewymiarować je). Od końca stycznia 2016 do dzisiaj PC zużyła około 4200kWh Koszt PC + zbiornik 350L na CWU + zbiornik 350L jako dodatkowy bufor + wymiennik ciepła + rury kształtki, pompy obiegowe itp. to 34 tys. zł Modernizacja CO zrobiona przy pomocy kredytu w BOS z dotacją 8tys,.zł , tak więc całkowity koszt 27tys. zł. Od 04-2016 mam podłączone 10kWp PV, a od 09-2016 będę mógł skorzystać z nowej ustawy o OZE, więc koszt ogrzewania będzie zerowy, a PC PW będzie głównie działała w dzień w wyższych temperaturach Jak ktoś stoi przed wymianą starego mało sprawnego kotła na gaz, to niech się zastanowi nad dołożeniem PC PW i pozostawieniem kotła na gaz jako drugiego źródła ciepła, które będzie potrzebne średnio przez 2 tygodnie w roku przy ekstremalnie niskich temperaturach. Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez Jack3030 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marty0000 06.08.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Jeśli można?- co to za pompa? marka?typ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 06.08.2016 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 PC jest sprzedawana w Polsce pod marką Exotherm, a najprawdopodobniej jest to Hisser monoblock z systemen EVI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 06.08.2016 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Jedyną jej wadą jest dosyć ubogie sterowanie, ale niedawno podlaczylem ja pod lankontroler więc mam większe możliwości sterowania. Jeszcze tylko muszę podłączyć 6-7 czujników temp. I będę miał on-line pełny wgląd w pracę pompy i większe możliwości sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts