Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakopanie pojemnika 2000 litrów na wodę deszczową

mesmariusz

Recommended Posts

Cześć.

Potrzebuję pomysłu. Zbiornik już stoi i jest podłączony. Został postawiony na zbrojonej, betonowej płycie 2 x 3 m o grubości 24 cm. Płyta wylana na głębokości 2 metrów. Beton: C30/37 S3 W8 NA CEM III

braDci5.jpg

e5Ee8xc.jpg

f0xx7Z4.png

Zbiornik mogę zasypać ziemią do wysokości pokrywy (nieco ponad). Więcej nie, gdyż zostałby zgnieciony pod ciężarem ziemi.

Szukam pomysłu na jego zakopanie. Rozważam:

- zbudowanie ścianek z bloczków betonowych 12 x 24 x 36 (potrzebne będzie jakieś 144 bloczki, co przekłada się na koszt (same bloczki ok. 430 zł). Do tego zaprawa, i jakieś płyty betonowe na wierzch.

- zasypanie zbiornika do wysokości pokrywy, następnie ułożenie nad zbiornikiem 50 centymetrowej warstwy płyt styropianowych (takich do ocieplania budynków), następnie przykrycie warstwy styropianu papą, i zasypanie ziemią.

Próbuję uniknąć ładowania się w dodatkowe koszta (stąd pomysł ze styropianem).

Myślałem jeszcze o tym, by zamiast budować ścianek, wylać 6 kolumn betonowych - na zdjęciach widać wystające na obrzeżach płyty pręty zbrojeniowe. Na nie pionowo można by nałożyć rury kanalizacyjne 160 lub 200 mm, a następnie dołożyć prętów zbrojeniowych i zalać betonem. Wtedy można by było zasypać ziemią zbiornik do wysokości pokrywy, a na kolumnach postawić i zabetonować jakieś dwuteowniki / nadproża, i na tym ewentualnie postawić betonową płytę.

Generalnie nie wiem na co się zdecydować. Nie mam pomysłu.

Poradzicie coś?

Kupiony za tysiaka (ostatnia sztuka na sklepie). Z betonowym szambem nie wjechałbym na działkę (za duże obciążenie dla wjazdu, za wąski wjazd). Inwestycje już poczynione, zbiornik posadzony. Nie ma więc co gdybać. Trzeba to tylko jakoś sensownie dokończyć, coby nie spieprzyć wszystkiego.

Producent stwierdził, że tak się nie da. Pytałem kiedyś czy mogę zakopać 7 cm głębiej. Tak odpisali:

Witam!

Niestety ale nawet te 57 cm to jest to za głęboko. Dodatkowo sprawę komplikuje fakt, że górna część zbiornika jest liczona od powierzchni zbiornika a nie pokrywy.

uW4ariK.png

Część Klientów miała wątpliwość od jakiego miejsca jest liczona głębokość 50 cm, więc w nowym wydaniu instrukcji obsługi umieściliśmy dokładny rysunek – ten powyżej.

Odnośnie zalania górnej części zbiornika betonem z gruszki to informuję że nie ma takiej możliwości. Nad zbiornikiem powinna zostać położona płyta zbrojona betonowa, która odciąży zbiornik przed naciskiem gruntu. Płyta taka może opierać się na ścianach fundamentowych ustawionych z boku zbiornika. Dodatkowo pomiędzy zbiornikiem a płytą powinno być kilka centymetrów wolnej przestrzeni, aby podczas osiadania płyta nie oparła się na zbiorniku i go nie przygniotła.

Co do betonu z gruszki to bez zbrojenia nie będzie on miał spójnej struktury. Z czasem może popękać i oprzeć się na zbiorniku, doprowadzając do jego zmiażdżenia.

Jaki to producent? Zbiornik wyprodukowany roto i nie wytrzyma?

Zakopać można. Ale dosyć płytko. A ociągnięcie spadku czasem to uniemożliwia.

http://www.idmar.eu/pliki/oczyszczalnia.pdf

http://www.grzejniki-sprzedaz.pl/files/File/Instrukcja%20montazu%20i%20eksploatacji%20Bio%20Seigner.pdf