Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drenaż opaskowy budynku zdjęcia problem

Arek1988b

Recommended Posts

Witam,

Kilka tygodni temu brygada wykonywała drenaż opaskowy wokół domu. Wg załączonego szkicu. Wykonała również na końcu studzienkę w której według fachowca będzie się piętrzyć woda. (Wylot jest wyżej niż wlot, a kilka metrów przed wlotem jest założony zawór zwrotny żeby woda się nie cofała). Mam pytanie czy faktycznie jest to zrobione prawidłowo czy nie powinno być odwrotnie wylot niżej niż wlot i czy woda rzeczywiście się spiętrzy do takiej wysokości żeby podniosla się w studzience i wypłynęła poprzez wyżej ulokowany wylot? Przesyłam zdjęcia wykonanej studzienki (żółta rura wyżej jest to wylot, dolot jest w wodzie). Zauważyłem również że przy fundamencie gdzie był wykonany drenaż jest dość mokro tak jakby cofnęło wodę. Proszę o fachowe porady.

Studzienka.jpg

Woda koło fundamentu.jpg

SZKIC.jpg

Myślę , że odpływ wody powinien być niżej niż dopływ . Teraz woda cały czas stoi w róże drenarskiej i fundamenty namakają , niby po co woda ma się spiętrzać ?

Zawór zwrotny sugeruje, że okresowy poziom wody w rowie może być wyższy niż poziom drenów (tutaj ok bo cofka). Być może dno rowu wymusiło (dla zachowania spadu) umiejscowienie (wysokość mocowania) rury odpływowej w studzience (tutaj nie ma siły na prawa grawitacji). Jeśli tak jest to trzeba zakupić pompę zatapialną i wymusić odpompowanie wody do rowu (tutaj powinni Cie uświadomić).

Niech "brygada" zademonstruje jak obecnie ma działać ich dzieło. Weź węża i śmiało lej wodę do studni - zobaczymy po ilu minutach poziomo wody podniesie się na tyle aby odpłynąć do rowu :rolleyes:

Edytowane przez Wykona

Witam,

Kilka tygodni temu brygada wykonywała drenaż opaskowy wokół domu. Wg załączonego szkicu. Wykonała również na końcu studzienkę w której według fachowca będzie się piętrzyć woda. (Wylot jest wyżej niż wlot, a kilka metrów przed wlotem jest założony zawór zwrotny żeby woda się nie cofała). Mam pytanie czy faktycznie jest to zrobione prawidłowo czy nie powinno być odwrotnie wylot niżej niż wlot i czy woda rzeczywiście się spiętrzy do takiej wysokości żeby podniosla się w studzience i wypłynęła poprzez wyżej ulokowany wylot? Przesyłam zdjęcia wykonanej studzienki (żółta rura wyżej jest to wylot, dolot jest w wodzie). Zauważyłem również że przy fundamencie gdzie był wykonany drenaż jest dość mokro tak jakby cofnęło wodę. Proszę o fachowe porady.

Jest to wykonane moze nie ze prawidłowo ale w sposob nieszkodzacy pod jednym warunkiem. Ze zakladałes osuszanie terenu tylko do poziomu rury wylotowej.

Przykladowo, opaska zbierajaca wode jest -50cm ponizej ławy fundamentowej.

Rura wpada do studzienki np -40cm ponizej łąwy fudamentowej.

Spietrzenie jest do poziomu 0 do poziomu ławy fundamentowej. i wylot jest na poziomie ławy fundamentowej.

Nie wiem specjalnie po co taka akrobacja, ale było to OK.

Lub inaczej, toto Ci odprowadzi wode, obnizy poziom wody gruntowej tylko do poziomu wylotu ze studzienki.

Jesli poziom wody rowny z wylotem ze studzienki powoduje ze fundament jest mokry to nalezy "fachofcuf co to myslom" ze woda płynie pod górke kijem pogonić.