Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie starej kamienicy

arkadiuszzzzz

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jestem właścicielem 100 letniej kamienicy i stoi przede mną wielkie wyzwanie gdyż mam do ocieplenia zewnętrzne ściany kamienicy od środka budynku ponieważ granica działki kończy się na równo z elewacja zewnętrzna budynku i nie mogę docieplać budynku na zewnątrz.

Dodam ze ściany nośne zewnętrzne maja zróżnicowaną grubość: parter 50 cm, pierwsze piętro 40 cm, strych mieszkalny 30 cm, bardzo proszę o poradę fachowców i ekspertów jakim materiałami należało by docieplić ściany od środka i z jakiej skorzystać technologi, dodam że szukam dobrej, taniej i sprawdzonej starej metody.

Czy ocieplać ściany wełną ? proszę napisać w jaki sposób np. na stelażu z płytą GK

Czy ocieplać styropianem ? klej, styropian, kołki + płyta GK

Czy ewentualnie macie inną metodę na to ocieplenie ?

Mam jeszcze drugie pytanie o strop w tej kamienicy po miedzy pierwszym piętrem a strychem, gdyż izolacja stropu jaką zastałem była: tynk, słoma deska, 10 cm wolnej przestrzeni, deska, glina około 15 cm, deska, ( kolejność podałem od dołu do góry)

Oprócz tynku słomy i deski który jest sufitem pierwszego piętra wszystko zostało usunięte (glina i deski)

I teraz mam pytanie czym docieplić strop ?

Czy użyć wełnę ? proszę napisać ile i jakiej grubości

Czy użyć styropian ? w jaki sposób go umieścić

Czy może zastosować wełnę i styropian ?

Czy ewentualnie macie inna metodę na docieplenie stropu ?

Dodam że szukam dobrej, taniej i sprawdzonej starej metody.

Bardzo proszę o o wypowiedzi fachowców i ekspertów budowlanych gdyż budynek jest o powierzchni 600 m2 i chciałbym to zrobić raz a dobrze.

Z góry dziękuje za wypowiedzi i życzę wszystkiego dobrego.

Tynki perlitowe.

Ciezko Ci bedzie poszukac ekipe ale wydaje mi sie, ze na forum mamy tutaj prawdziwych tynkarzy, ktorzy by sie tego podjeli.

Welna, styropiany - nie skreslam, ale wykonanie poprawnie tego przez ekipe - dla mnie niemozliwe. Za duzo delati i raczej nie wierze, ze ktos z tym bedzie sie bawil

O takim stropie juz byla tutaj mowa. Poszukaj: slepa podloga, polepa.

Bo w tym momencie rozebrales cos co mialo swoj cel i dzialalo dobrze.

Generalnie znajdz i zaplac za "nadzor" komus kto sie na tym zna i nie jednego takiego "dziadka" remontowal albo byl przy jego remoncie.

Jest tu taki jeden na forum: adam_mk.

Pozdrawiam Cie