Yorey 07.08.2016 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Idzie o to, że pompa dojrzała do jakiegoś poważniejszego przeglądu bo 1. miewa problem z osiągnięciem zadanego ciśnienia - w sensie bardzo dużo czasu potrzebuje by je osiągnąć2. wydaje z siebie inny dźwięk niż wcześniej - wnoszę, że łożyska już nie te.... Plan mam następujący: zdejmę pompę z hydroforu i zawiozę ją do serwisu w celu wymiany zespołu ssącego (czy jak to tam się nazywa), wymiany łożysk i uszczelniania by znowu kilka lat podziałała, ale dręczy mnie jedna kwestia - czy zdemontowawszy pompę nie spowoduję cofnięcia wody z instalacji - w sensie, czy jak woda z rury przed pompą nie cofnie się do studni, to czy i jak pompa potem da radę tę wodę na powrót zassać? I ewentualnie jak temu zjawisku zaradzić? W sensie czy da się jakiś korek zrobić - i jeśli to jaki? by słup wody utrzymać? I jaką procedurę zastosować do ponownego "pierwszego" włączenia pompy? Druga kwestia - serwisant poinformował mnie, że przyczyną zmęczenia mojej pompy może być awaria studni - tzn. może źródło się kończy, może jakiś piasek się wdał, albo inne takie i że z jego doświadczenia taka studnia pracuje 7-10 lat (moja pracuje lat 5, a jest to studnia o głębokości 10m, średnicy 110mm) I tu nasuwa się kolejna seria pytań:1. czy prawdą jest tak nikła trwałość tego typu studni?2. jak sprawdzić czy studnia spełnia swe zadanie?3. co zrobić, gdyby faktycznie woda w studni miała się skończyć? W sensie czy wówczas trzeba szukać wody gdzieś indziej, czy może są jakieś magiczne metody na oczyszczenie, udrożnienie istniejącej studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.08.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Woda się cofnie, ale nie ma o co się martwić.Jedna atmosfera ciśnienia to około 10m słupa wody.Więc... do takiej głębokości pompa stojąca wyżej może tę wodę zassać (realnie 7-8m) NA SUCHO.Tu trzeba będzie wstępnie zalać ją wodą z wiadra i załączyć. Pogulgocze i pójdzie. Trwałość studni zależy od wielu czynników a najbardziej od budowy geologicznej.Jedne są sprawne przez sto lat a inne zamulają się po roku.Ja sprawdzić?Spompować ją ostro. Daje wodę - jest sprawna.Czyści się czasem płytkie studnie taką metodą.Wrzuca się pompę-szlamówę i ostro pompuje wywalając szlam, który ją zatyka.Czasem zmieniają się warunki wodne w terenie i woda ze studni "znika".Jakaś kopalnia czy kamieniołom w okolicy np. robi sobie nieckę wodną i to starczy.Bywa, że ogólnie teren wysycha i opada naturalne lustro wody.Czasem wystarczy pogłębić studnię, czasem wierci się głębszą "studnię w studni" a czasem szuka lepszego miejsca na nową. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 07.08.2016 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Serdeczne dzięki! Mieszkam w pradolinie, czy wręcz prakorycie Wisły - podłoże piaszczyste jak tylko można... U sąsiadów są analogiczne studnie i dają radę od kilkunastu lat, nie widzę zatem powodu by u mnie miało być jakoś mocno inaczej. Jak dotąd z wodą nie ma problemów - ciśnienie jest utrzymywane, czyli chyba studnia pozostaje wydajna, ale pewności nie mam i ten kłopot z pompą mnie zastanawia - bo czy to normalne, żeby po 4 latach pompa zaczynała niedomagać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.08.2016 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Może tak być, jak jej się piasek dostanie. Są filtry, siatki, na smok pompy. masz taki czy wodę bierzesz "jak leci"? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 07.08.2016 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Smok, wnoszę, to ta rura w studni? Owinięta została jakąś spec tkaniną, która miała za zadanie filtrować wodę. A propos - czaję się strasznie z zakupem zabezpieczenia przed suchobiegiem, uważasz, że taki z castoramy za jakieś 150PLN będzie wystarczający? I czy może przy okazji nie dołożyć jakiegoś filtra tuż przed pompą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.08.2016 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Taniej będzie tę pompę co 5 lat zmienić.No i pewniej to będzie działać. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 08.08.2016 04:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Fakt, acz naprawę pompy (której koszt to nieco ponad połowa zakupu nowej) rozważam głównie dlatego, że rok temu wymieniłem w niej silnik na nowy... A propos - jaka pompa daje rękojmię w miarę spokojnej eksploatacji? Dzisiaj używam Speroni RSM-5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts