krzychu10 07.08.2016 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Witam wszystkich Chciałem zmienić kolor ścian w pokoju, na wstępie dodam, że nigdy nie malowałem, jestem totalnym amatorem.W tym momencie ściany są pomalowane na intensywne, jaskrawe kolory, a mają być bardziej stonowane, jaśniejsze,dodatkowo farba jest słabo związana (przy odrywaniu czegoś co trzymało się na zwykły klej, odeszła warstwa farby),są też nieliczne ryski czy niewielkie zagłębienia, które wypadałoby czymś wypełnićjest też kilka dziur po kołkach. No i nie do końca wiem co powinienem teraz zrobić, dziury i rysy jak mi się wydaje będę musiał zaszpachlować jakąś masą masą, to samo z dziurami po kołkach, tylko czy to ma być gips czy co? Nie znam się, wiem tylko, że wystarczy mi troszkę tej masy, 5kg worek to za dużo.Potem będę musiał przeszlifować to co szpachlowałem, umyć, oczyścić, odpylić, ścianę, dobrze kombinuję?A potem? Czy starą warstwę farby muszę zdzierać w całości, jak tak to czym? Czy wystarczy, że zagruntuję ścianę?Czytałem też o farbach podkładowych czy gruntujących, takich białych które mają jakieś cechy gruntu, polecali je przy zmianie koloru z ciemnego na jasny, czyli tak jak u mnie, no ale strach coś kupić zanim mi fachowcy doradzą Także czekam na fachowe porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu10 10.08.2016 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 nikt nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu10 11.08.2016 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) to może sprecyzuje pytanie grunt czy farba podkładowa?przy slabo zwiazanej starej warstwie farby o intensywniejszym kolorze a może usunac stara farbe, tylko tez nie do konca wiem jak, namoczyc ja woda z mydlem i zedrzec szpachelka? Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez krzychu10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clean fire 12.08.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Spróbuj usunąć starą farbę w całości. Ja tak niedawno robiłem. Jeżeli to zwykła farba akrylowa, to wystarczy namoczyć wodą (szerokim pędzlem), trochę odczekać i potraktować ostrą szpachlą.- zagruntować, ( grunt rozcieńczony 50% , aby nie powstała szklista powierzchnia)- większe ubytki - tynk gipsowy ( może być goldband )- gładź akrylowa ( może być acryl-putz z wiaderka).Tą gładź warto trochę rozcieńczyć gruntem dla lepszej przyczepności i łatwiejszego rozprowadzania.Po wstępnym przeszlifowaniu na pewno trzeba będzie powtórzyć tą czynność.Dalej tak jak pisałeś, tylko bez mycia.Powodzenia. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez clean fire Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.08.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Remontowałem kilka lat temu stare ściany, na których była kiedyś farba kredowa, później umyta i przyklejona tapeta na ścianach a na suficie spękana i odłażąca miejscami od kredy emulsja. Sufit i ściany po oderwaniu tapet umyte wodą z detergentem, odłuszające się fragmenty farby zostały zeskrobane, wszystko zagruntowane gruntem akrylowym i na to poszedł akryl-putz na całej powierzchni (trochę wprawy i idzie to nałożyć niemal bez szlifowania), gruntowanie rozcieńczonym unigruntem i farba, z 7 lat już minęło i kompletnie nic się nie dzieje. Z gładzi polecam spróbować polimerowy Knauf Goldband z wiaderka, tania i rewelacyjna, pod gładź i na gładź pod farbę dobrze mi się sprawdził soudal nf głębokopenetrujący - oba dostępne w sieciówkach z castami i ramami , tanie i dobre. Gipsów wiążących z worka nie polecam na farby, w ogóle tego nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 18.08.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Szanowny Panie, starą powłokę malarską należy usunąć tam, gdzie łuszczy się ona i odspaja od podłoża. Można to zrobić „na mokro”, spryskując delikatnie wodą wymalowanie, a następnie usuwając je szpachelką. Kolejnym etapem jest uzupełnienie ubytków – polecam tutaj zastosowanie masy naprawczej ACRYL-PUTZ® LT 22 LIGHT. Należy ją nakładać zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli ilość rys i ewentualnych pęknięć jest bardzo duża, warto zastanowić się nad nałożeniem gładzi szpachlowej (rekomenduję gładź ACRYL-PUTZ® ST10 START) na całość ścian. Bez względu na to czy zdecyduje się Pan na taki zabieg czy też nie, ściany przed malowanie należy ponownie oczyścić i zagruntować – np. gruntem polimerowym ACRYL-PUTZ® GU 40. Na tak przygotowane podłoże można następnie nałożyć farbę podkładową dedykowaną dla wybranej przez Pana farby nawierzchniowej. Do pokrycia ścian polecam użycie farby Śnieżka Barwy Natury, zgodnie z zaleceniami producenta. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts