Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]cena drewna opa?owego[/b]

Recommended Posts

U nas jeszcze gorzej :evil: gotowe drewno porąbane 160-180 zł z m sześc. z dostawą do domu lub 90-110 metruwki w nadleśnictwie (bez transportu). No nie wiem mam kominek i jest fajnie ale drewno jest drogie i taniej jest mi ogrzewac dom pradem. skąd takie podniecanie się "kotłownią w salonie" tez nie wiem, a tacy na forum bywali. Jesli ktoś ma źródło drewna po 30 zł za m sześc to prosze o kontakt :lol: biąrę każdą ilość

W piątek mi przywiźli dębinę pociętą i połupaną i do tego suszona ok 10 miesięcy za 120 zł/m przestrzenny. Ale ogólnie to jest problem z dostepnościa drewna, mój stały dostawca (w tym roku musiałem pójść do konkurencji) twierdzi, że coraz trudniej zdobywa się surowiec i" wszystko jak leci gdzieś :o wywożą " :(

to może taniej będzie kupować drewno nie pocięte tylko całe kupic siekierę albo piłę elektryczną i ciąć samemu?

apropo, to nie "głupia" myśl.

My mieliśmy do wycięcia ok 40 drze-głównie brzóz takich 25m.

I za zwalenie, pociecie Pan chiał 100-200zł/sztukę.

A tylko za zwalenie 20-30zł. -więc kupiliśmy piłę spalinową husvarna za 1500zł. i ino leciały wióry, a z piłą można teraz wszystko łatwo pociąć.

Ceny drewna (wałki 125 cm) u nas w Lasach Państwowych (Górny Śląsk) :

S4 (opał) - sporo zgnilizny 80,00 +7%VAT=85,60 PLN brutto

S2A (papierówka) super do kominka 90,00 +22%VAT=109,80 PLN brutto

Do tego trzeba doliczyć jeszcze koszt transportu.

Gościu wozi z załadunkiem i rozładunkiem 20,00 PLN od kubika!

Jak to dodamy to wychodzi S4=105,60 PLN, a S2A=129,80 PLN!!!

Jak dla mnie to strasznie drogo ;(

Pozdrawiam,

Krzysztof

P.S. Jeśli ktoś ma dostęp do tańszego to nabędę chętnie każdą ilość :)

A może brykiety - znalazłem bryk. 10 kg. za 9 złoty. Zawieraja 18 kostek - jedna pali sie ok. 2-3 godzin. Napisali tam tak:

"Brykiety z węgla brunatnego są produktem w 100% naturalnym, prasowanym bez żadnych dodatków wiążących. Pozostawiają niewielką ilość popiołu (5,5%), a emisja substancji szkodliwych jest znikoma (emisyjna zawartość siarki wynosi 0,35%) - np. spalanie wilgotnego drewna powoduje zwiększoną emisję substancji szkodliwych ze względu na niską temperaturę spalania".

Co wy na to???