Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cnc - najpierw powiedz ile masz kasy

potem czego wymagasz

a potem zastanów się bez czego można żyć

bo czy warto wydawać 30 tys żeby mieć odrobinę łatwiejsze życie albo fajny bajer w domu

ja stawiam na automatykę w instalacjach co i cwu, alarm, czujki ruchu, pożarówkę, jakieś kamery, kable - zrobi mąż :D zna się niech robi

może sterowanie żaluzjami, ale niekoniecznie

a ogródek, elektronicznie sterowwany kompostownik etc - to są bajery, jak będą kiedyś pieniądze to Ok, a jak nie to trudno

a może kiedyś - sterowanie temperatura basenu, falami w basenie, oświetleniem basenu w nocy :o

https://forum.murator.pl/topic/21306-inteligentny-dom/page/2/#findComment-374530

CNC - nie będę się rozpisywał, dam kilka konkretów:

Dla następujących wymagań:

1. Sterowanie oświetleniem

2. sterowanie ogrzewaniem

3. Sterowanie żaluzjami

5. Sterowanie podlewaniem ogrodu

6. Sterowanie ociepleniem wjazdu do garażu (ja mam stromy zjazd do garażu na poziomie piwnicy

7. Sprzężenie z systemem alarmowym

Dla domu 180m2+piwnica ceny otrzymałem następujące:

1. System CARDIO (bardzo ciekawy, zawiera alarm, firma z Łodzi założy go wszędzie) - 30.000 PLNów

2. Systemy oparte o EIB - od 50.000 (uboga konfiguracja) do nieskończoności

3. Systemy oparte o technologie sterowania układami zasilania (TEbis TS firmy Hager) - ok 40.000 PLNów

powiedz mi co dokładnie zawierały w sobie oferty tzn w jakim zakresie były konstruowane (zakres robocizny i materiałów)?

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/21306-inteligentny-dom/page/2/#findComment-375045

CNC - podeslę Ci moje oferty, jakie otrzymałem od niektórych firm. Najlepiej, abyć zebrał swoje wymagania, skontaktował się wybranymi (zalezionymi w Internecie) firmami, przesłał im swoje wymagania i poprosił o przygotowanie ofert. Wszystkie zrobią to bez wyjątku. Wówczas będziesz wiedział dokładnie, ile kosztują twoje wymagania.

Do przygotowania ofert poproś o rozłożenie funkjconalności w oferowanych rozwiązaniach na moduły, np. moduł podstawowy, kóry ma sterowanie obwodami elektronicznymi, zaluzjami oraz rozszerzone posiadające pozostałe "bajery".

Ja w wycenach poszedłem po całości. Znalazłem pełen zakres funkcjonalny systemu EIB - "dom śpiewa,tańczy i aportuje ..." podzieliłem go na moduły wg zdefiniowanych przeze mnie potrzeb i po,prosiłem o wycenę. Tak jak pisałem wyceny wahały się od 30tys (CARDIO), poprzez 50tys w górę (systemy oparte na EIB) aż do uwzględnienia w pełni zutomatyzowanych systemów kina domowego oraz HI-FI (do 200 tyś.)

https://forum.murator.pl/topic/21306-inteligentny-dom/page/2/#findComment-375134

CNC - nie będę się rozpisywał, dam kilka konkretów:

Dla następujących wymagań:

1. Sterowanie oświetleniem

2. sterowanie ogrzewaniem

3. Sterowanie żaluzjami

5. Sterowanie podlewaniem ogrodu

6. Sterowanie ociepleniem wjazdu do garażu (ja mam stromy zjazd do garażu na poziomie piwnicy

7. Sprzężenie z systemem alarmowym

Dla domu 180m2+piwnica ceny otrzymałem następujące:

1. System CARDIO (bardzo ciekawy, zawiera alarm, firma z Łodzi założy go wszędzie) - 30.000 PLNów

2. Systemy oparte o EIB - od 50.000 (uboga konfiguracja) do nieskończoności

3. Systemy oparte o technologie sterowania układami zasilania (TEbis TS firmy Hager) - ok 40.000 PLNów

powiedz mi co dokładnie zawierały w sobie oferty tzn w jakim zakresie były konstruowane (zakres robocizny i materiałów)?

pozdrawiam

cnc - przeslij mi adres mailowy na priva to ci podesle wymagania i oferty.

https://forum.murator.pl/topic/21306-inteligentny-dom/page/2/#findComment-376432

Można mieć do tego różne podejście. Ja to traktuję trochę jak pasję, dlatego w moim domu, prawie gotowym, zamieszkanym od roku, działa wstępna wesja "Inteligentego budynku".

Różnica w tym, że w całości robota samodzielna, poza PC który tym zawiaduje.

Na razie głównie oświetlenie, częściowo prowizorka alarmu, ale buduje się już prawdzimy z zamkami elektrycznymi w drzwiach i frutkach.

Podpięta jest do tego stara komórka, działa bez zarzutu. Wcale nie trzeba wypisywać długich poleceń i czekać na reakcję 1 - 2 minuty jak ktoś sugerował.

Oczywiście można bez tego żyć, takie samo zdanie ma moja żona. Jednak kiedyś jak nie zaświeciło się jaj samo światło w drodze do pomieszczenia gospodarczego wyraziła oburzenie.

Gotowy firmowy system to jednak ogromna kasa.

Pozdrowienia i powodzenia w realizacji marzeń !

PL

https://forum.murator.pl/topic/21306-inteligentny-dom/page/2/#findComment-377365

PLP - ja też traktowałbym to jako hobby/pasję. Bo oprócz wygody to zwrot z inwestycji (myle tutaj o elektryczności, ogrzewaniu) jest długi. Nakładając na to utrzymanie instalacji to własciwie zwrotu nie ma. Ale komfort rzeczywiście może być inponujący.

Ja niestety nie potrafiłbym sam wykonać takiej instalacji i jeżeli się zdecyduję, to sporo zapłacę :-?

https://forum.murator.pl/topic/21306-inteligentny-dom/page/2/#findComment-377375

W domu jednorodzinnym oszczędności z tytułu jego "inteligencji" będą znikome (tzn.: jakieś będą ale niewielkie - większość zapewniają już takie drobiazgi jak automatyka kotła, czy programatory czasowe).

Dlatego rozpatrywałbym ten temat TYLKO w kategorii zwiększania komfortu. Bo o zwrocie poniesionych nakładów można zapomnieć :)

PS.1 W jednym ze starych CHIP'ów był schemat bardzo prostego RS'owego sterownika do PC wraz z przykładowym (równie prostym) programem. Za jego pomocą mozna sterować (włączyć/wyłączyć) 8 lub więcej urządzeń (zalezy od ilości RS'ów).

PS.2 W technikum, w którym uczy mój kolega uczniowie zrobili prostą stację meteo (kierunek i siła wiatru) z... myszy komputerowej :)

PS.3 Zrobienie inteligentnego budynku będzie skomplikowane i kosztowne dopuki nie powstanie zestandaryzowana magistrala (wraz z odpowiadającym jej protokołem), w którą wyposażone będą wszystkie ustrojstwa (kocioł, lodówka, hi-fi, TV, telefony, silniki, czujniki, itp...). Czyli jeszcze baaaaaaardzo długo - bo jeszcze nikt się za to nie zabrał.

PS.4 No może niezupełnie nikt. Kilkanaście lat temu inteligentny dom obiecał zrobić Jack Tramiel (ten od Atari) i ...nic. A od kilku lat kosmiczne poieniądze w badania wkłada Philips. Ale im chodzi o naprawdę inteligentny dom - taki, który będzie rozpoznawał domowników i gości, sam będzie zapalał światła, ściszał muzykę gdy wszyscy wyjdą z pokoju, lustro ma przy myciu zębów zreferować ostatnie wiadomości, zważyć, zmierzyć czas mycia zębów, etc.. Poczytajcie o HomeLab. Bo to że będę mógł za pomocą pilota i telewizora otworzyć furtkę to nie inteligencja tylko lenistwo ;)

https://forum.murator.pl/topic/21306-inteligentny-dom/page/2/#findComment-377684