Tomek1988 07.08.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Witam. Za 1,5miesiąca rozpoczynam budowę domu.Budynek dosyć spory bo 180m2 + piwnice 95m2 : http://archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-zefirantach-g2p-m3752080ca00c3 Zastanawiam się nad tym z czego wykonać ściany piwnic. W projekcie ściany piwnic są wylewane z betonu. Ja chciałbym je wykonać ze pustaków Szalunkowych, gdyż mam dostęp do takich pustaków w super cenie a ekipa , która będzie Mi wykonywala fundament , świetnie wykonała kilka wcześniejszych budynków właśnie na Pustakach szalunkowych. Decyzji jeszcze nie podjąłem stąd mój post tutaj.Chciałem zapytać czy wykonane ściany piwnic na pustakach szalunkowych będzie dużo gorszej Jakości od ścian monolitycznych takich , jakie są w projekcie? Czy ogólnie budowanie na pustakachSzalunkowych jest jakościowo dobrym i TRWAŁYM pomysłem ? Czy zmiana ze ścian monolitycznychNa sciany wykonane z pustaka zalewanego betonem wpłynie w jakims stopniu na konstrukcje i jakośćBudynku ?Kolejna istotna sprawa jaka mi się nasuwa a zarazem pytanie to zbrojenie ścian.Czy stosując pustaki szalunkowe ilość stali do zbrojenia będzie mniej więcej taka sama czy jednak Będzie to mniejsza ilośc niż w przypadku ścian monolitycznych. Bardzo proszę o wskazówki gdyż nie chce popełnić błedów na etapie fundamentów.Z góry dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.08.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Czy stosując pustaki szalunkowe ilość stali do zbrojenia będzie mniej więcej taka sama czy jednak Będzie to mniejsza ilośc niż w przypadku ścian monolitycznych. Nie znam ilości stali w tym projekcie ale ilość stali w ścianie a bloczka zalewanego powinna być większa niż w ścianie monolitycznej. O ilości stali decyduje projektant adaptujący nie inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek1988 08.08.2016 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Nie znam ilości stali w tym projekcie ale ilość stali w ścianie a bloczka zalewanego powinna być większa niż w ścianie monolitycznej. O ilości stali decyduje projektant adaptujący nie inwestor. Na Piwnice oraz dodatkowy strop nad piwnica wychodzi okolo 5 ton stali zbrojeniowej. W tym samym projekcie ale bez piwnic stali na caly dom jest około 4,5 ton a w moim z piwnica juz ponad 9. Niestety projekt jest juz zaadaptowany i szczerze to wczesniej nie zgłosilem mu , ze zamierzam/rozwazam budowanie z pustakow szalunkowych. Idąc tym tropem , jeslli nie zglosilem tej zmiany to lepiej bedzie juz jak zrobie tak jak w projekcie czyli sciany monolityczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.08.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Idąc tym tropem , jeslli nie zglosilem tej zmiany to lepiej bedzie juz jak zrobie tak jak w projekcie czyli sciany monolityczne? Nie ma lepszej ściany od monolitu, w szczególności na piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts