Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy forumowicze!! Może ktoś wyliczał jaka jest różnica w cenie za m2 pomiędzy ścianą nośną wykończoną (tynk wew. + zew, materiały + robocizna) jednowarstwową (BK), dwuwarstwową (docieploną wełną min.) a trójwarstwową? Przy jednowarstwowej może materiał jest droższy ale za to mniej wychodzi za robociznę niż np. przy trójwarstwowej. Jestem na forum po raz pierwszy i nie natknęłam się nigdzie na takie porównanie. Z góry dzięki za info! :)
https://forum.murator.pl/topic/21307-r%C3%B3%C5%BCnica-w-cenie-za-m2-%C5%9Bciany-no%C5%9Bnej-wyko%C5%84czonej/

Ja tez byłabym za tym porownaniem. Stoje obecnie przed decyzja o rodzaju ścian i ich kosztach, mam zamęt w głowie od informacji na ten temat. Mur prosty w budowie czy trudny a tanszy czy droższy, cieplejszy czy chłodniejszy, odpowiedni do ogrzewania podłogowego czy do tradycyjnego, U poniżej 30 czy poniżej 28 a może 22. A tak naprawde chciałabym miec dom cieply i przez to tani w eksploatacji zimą, żebym nie musiała na stare lata docieplac i zmieniać pieca.

Myślę o dwuwarstwowej z silki i wełna ale też podoba mi się ceramika jednowarstwowa 44 lub 50 na zaprawie ciepłochlonnej z okładzina z klinkieru, a może poroton 38 wystarczy, do tego welna lub styropian i płytka kamienna lub klinkier? PORADŹCIE!!

Ja tez byłabym za tym porownaniem. Stoje obecnie przed decyzja o rodzaju ścian i ich kosztach, mam zamęt w głowie od informacji na ten temat. Mur prosty w budowie czy trudny a tanszy czy droższy, cieplejszy czy chłodniejszy, odpowiedni do ogrzewania podłogowego czy do tradycyjnego, U poniżej 30 czy poniżej 28 a może 22. A tak naprawde chciałabym miec dom cieply i przez to tani w eksploatacji zimą, żebym nie musiała na stare lata docieplac i zmieniać pieca.

Myślę o dwuwarstwowej z silki i wełna ale też podoba mi się ceramika jednowarstwowa 44 lub 50 na zaprawie ciepłochlonnej z okładzina z klinkieru, a może poroton 38 wystarczy, do tego welna lub styropian i płytka kamienna lub klinkier? PORADŹCIE!!

Ja raczej myślę o BK 36.5 lub 40 jednowarstwowo, bo śledząc wypowiedzi forumowiczów na ten temat dochodzę do wniosku że to dobre rozwiązanie. Styropian raczej wykluczam bo jest to jednak zablokowanie migracji wilgoci na zewnątrz. Wiem coś na ten temat bo mieszkam obecnie w domu docieplonym styropianem i przy zamkniętych oknach po krótkim czasie czuje się w srodku nieprzyjemny, wilgotny zaduch czego nie było przed dociepleniem.