Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa / hydrofor do wyciągania deszczówki z 2m ?

mesmariusz

Recommended Posts

Cześć.

Chciałbym Was zapytać o poradę w zakresie wyboru pompy ssąco tłoczącej to wyciągania wody ze zbiornika umieszczonego 2m pod ziemią. Ze względów wygody eksploatacji / serwisu nie chcę pompy zanurzanej do zbiornika. Pompa ma być zamontowana na ścianie garażu. W zbiorniku znajduje się deszczówka względnie czysta, ale nie "krystalicznie czysta". Co jakiś czas może zdarzyć się jakiś paproch, nasiono, a może i liść (choć liść dostać się tam nie powinien, no wal załóżmy, że i liść).

Sprzedawca w jednym z marketów polecił zakup hydroforu (ponoć sam zastosował takie rozwiązanie). W zbiorniku ma zostać zamontowana rurka PCV (wiotki wąż nie nadaje się do zasysania wody). Na końcu tej rurki (a więc w zbiorniku) ma być zamontowany filtr zapobiegający dostaniu się do kompresora śmieci.

Ten filtr mnie trochę martwi, bo do zbiornika będzie średni dostęp. Jeśli taki filtr będzie wymagał regularnego czyszczenia / wejścia do zbiornika, to jest to rozwiązanie bardzo średnie. Czy jest jakaś szansa na filtr nie na początku tej rury (wewnątrz zbiornika) ale przed samym hydroforem (w garażu) ?

Sprzedawca polecił mi to rozwiązanie:

rR2w920.png

NdXVa0j.png

sPjl0Ia.png

Z góry dziękuję pięknie za podpowiedzi.

Cześć.

Chciałbym Was zapytać o poradę w zakresie wyboru pompy ssąco tłoczącej to wyciągania wody ze zbiornika umieszczonego 2m pod ziemią. Ze względów wygody eksploatacji / serwisu nie chcę pompy zanurzanej do zbiornika. Pompa ma być zamontowana na ścianie garażu. W zbiorniku znajduje się deszczówka względnie czysta, ale nie "krystalicznie czysta". Co jakiś czas może zdarzyć się jakiś paproch, nasiono, a może i liść (choć liść dostać się tam nie powinien, no wal załóżmy, że i liść).

Sprzedawca w jednym z marketów polecił zakup hydroforu (ponoć sam zastosował takie rozwiązanie). W zbiorniku ma zostać zamontowana rurka PCV (wiotki wąż nie nadaje się do zasysania wody). Na końcu tej rurki (a więc w zbiorniku) ma być zamontowany filtr zapobiegający dostaniu się do kompresora śmieci.

Ten filtr mnie trochę martwi, bo do zbiornika będzie średni dostęp. Jeśli taki filtr będzie wymagał regularnego czyszczenia / wejścia do zbiornika, to jest to rozwiązanie bardzo średnie. Czy jest jakaś szansa na filtr nie na początku tej rury (wewnątrz zbiornika) ale przed samym hydroforem (w garażu) ?

Sprzedawca polecił mi to rozwiązanie:

rR2w920.png

NdXVa0j.png

sPjl0Ia.png

Z góry dziękuję pięknie za podpowiedzi.

Poszukaj jakiego rodzaju filtry stosuja przy gotowych rozwiazaniach do wody deszczowej. Chodzi mi glownie o dokladnosc filtra. Pewnie lepiej zastosowac 2 mniejsze filtry, jeden grubszy co zatrzyma listki i duze paprochy, drugi dokladniejszy. Zdecydowanie mozesz to zrobic przed pompa, nie musi byc w zbiorniku.

Ale w czyms takim musisz wklady wymieniac. Ja bym zastosował mala kolumne filtracyjna, taka jak do zmiekczaczy. Maly zbiornik typu 8" srednicy ze 35" wysokosci. Do tego taka pseudo głowica sterujaca reczna. Calosc zasypana piaskiem. Raz na miesiac przekrecasz glowice na plukanie i wyplukujesz na zewnatrz zanieczyszczenia. Takie filtra podziala az sie piasek zetrze, spokojnie mozesz liczyc na 5+ lat.

http://www.woda.com.pl/p945,butla-0835-p-butla-cisnieniowa-8-x-35-cali-z-podstawa.html

http://www.woda.com.pl/p1066,glowica-m1-glowica-manualna-multifunkcyjna.html

Co to wskazanej pompy to sie nie wypowiem. 300PLN za pomę i zbornik cisnieniowy. Nie licz na to ze posluzy też Twoim wnukom. Licz ze posluzy tyle ma ile dali Ci gwarancji ;P

I co bys nie kupil, pomysl jak zrobić zeby pompa nie chodziła na sucho - plywak w zbiorniku? Czujnik poziomu cieczy w zbiorniku. Jak pochodzi CI taka pompka na sucho to raczej nie przyzyje

Edytowane przez Jastrząb