mario244 08.08.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 witamBędę miał lane betonowe skosy a w nich dwa okna dachowe o wymiarach 78x98. Jakiej wielkości otwory zostawić ? Rozmawiałem z jednym dekarzem i proponował pozostawienie otworu o wymiarach 88x140 . Wydaje mi sie jakoś dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 08.08.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Witam, Proponuję wykonać otwór zgodnie z poniższym schematem: Z poważaniem Konsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 09.08.2016 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Na dobrego dekarza trafiłeś i przede wszystkim duży plus za to że dekarz miał szansę coś zaproponować, a nie zastał wylane skosy z za małymi otworami. Z tego co Pan konsultant z Fakro pokazuje na rysunku widać, że wielkość otworu w lanym skosie musi być większa niż samego okna. O ile? To zależy od kąta nachylenia dachu oraz w jeszcze większym stopniu od odległości okna od płaszczyzny lanego skosu (im dalej tym otwór w skosie wiekszy). Ja mam na ten przykład okna 78x118 a zostawiam otwory 82x174. Pomimo, że tutaj na forum lane skosy to wciąż raczej egzotyka, to w realnym świecie co najmniej w małopolsce lane skosy to norma. Widzę po okolicy, że ludzie zostawiają za małe otwory w skosie. Kończy się to albo kuciem, albo niepoprawnym wykończeniem okna - niezgodnym z tym co pokazuje Pan konsultant z Fakro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts