Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

wiem że temat był już poruszany na różnych działach tego forum, ale wnioski płynące z lektury nie są jednoznaczne :)

Przymierzam się do montażu okien. Ponieważ planuję montaż okien w warstwie ocieplenia a cena MOWO mnie powala postanowiłem zamontować okna za pomocą drewnianych beleczek przykręconych wokół otworu okiennego.

Coś jak na zdjęciu:

IMG_0032.jpg

Jakie są wady takiego rozwiązania? Jak zaimpregnować drewno? Czy zabezpieczać je jakoś przed dyfuzją pary wodnej z przegrody?

Macie jakieś uwagi do takiego rozwiązania?

Bart3z montował swoje pakiety szybowe w ramkach z XPS przyklejonych do ściany. może lepiej zastąpić to drewno XPSem - nie zmienia tak bardzo swoich własności w czasie jak drewno i jest cieplejszy

taki montaż jak na zdjęciu nie jest wg mnie alternatywą dla MOWO, gdzie okno jest otulone izolatorem. to już lepiej klasycznie w ociepleniu na kotwach, np. Knelsen

Ja chciałbym mieć otwierane okna i te należałoby jednak w jakiś sposób kotwić. Do XPS-a się nie da.

Jeśli chodzi o kotwy Knelsen - co w przypadku okien dużych, od poziomu podłogi?

Może wtedy kantówka, na to położyć XPS np kilka cm i kotwić przez styrodur do drewna?

Wszystko rozchodzi się o tą dolną podporę, bo boczne i górną można już kotwić i zwykłymi kotwami.

J

Wszystko rozchodzi się o tą dolną podporę, bo boczne i górną można już kotwić i zwykłymi kotwami.

Ja wybudowałem dom z betonu komórkowego, a warstwę pod oknem zrobiłem z 30 cm (w wersji Energo). Natomiast boki i góra przyklejony XPS. Ten wystający BK 6 cm spokojnie wytrzymuje obciążenie znacznie większe niż waga okna (testowałem), a na nim ciepły parapet który też dodatkowo rozkłada obciążenie na większą powierzchnię, z boku i góra konsole Knelsena do wysuwania okien do 70 mm - koszt ok 7 zł szt, natomiast podparcie dolne kosztowało mnie ok 10-15 zł na okno tyle drożej kosztowały bloczki 30 Energo od 24 Forte.

Przecież na te drewniane belki dojdzie jeszcze styropian. W moim przypadku 15cm.

owszem, ale po co jest są te drewniane belki w takim razie? chodzi tylko o jak najdalsze wysunięcie okien poza ścianę?

Ja chciałbym mieć otwierane okna i te należałoby jednak w jakiś sposób kotwić. Do XPS-a się nie da.

Jeśli chodzi o kotwy Knelsen - co w przypadku okien dużych, od poziomu podłogi?

Może wtedy kantówka, na to położyć XPS np kilka cm i kotwić przez styrodur do drewna?

ja mam okno 3,6 x 2,3 m kotwione na Knelsen do płyty fundamentowej, zamontowane 2,5 roku temu, jak do tej pory nic złego się nie dzieje.

ja mam okno 3,6 x 2,3 m kotwione na Knelsen do płyty fundamentowej, zamontowane 2,5 roku temu, jak do tej pory nic złego się nie dzieje.

I to jest dobra wiadomość! Teraz przy zamawianiu okien będę wybierał firmę, która nie zrobi dużych oczu na hasło "Knelsen"

Przejrzałem własnie rozwiązania Knlesen i kotwa kątowa mnie zaciekawiła najabrdziej:

526ef7_c0dfe1f3d834483899fac65968571b8a.jpg

Rozwiązałaby jeszcze inną kwestię, która mnie zastanawiała przy montażu stolarki bezpośrednio na płycie czyli wysokość posadowienia okna.

Wykorzystujące te konsole okno można nawet opuścić niżej względem płyty dzięki czemu uzyskam próg wyjścia na taras możliwie blisko powierzchni posadzki w domu.

Cytat ze strony producenta:

Dodatkowym atutem konsol kątowych jest możliwość zamontowania stolarki większej od otworu okiennego, w ten sposób można zmaksymalizować powierzchnię przez, którą do pomieszczenia będzie wpadać światło dzienne.
Edytowane przez Daniellos_

Serio to taki cud? Kawałek ocynkowanego kątownika. W MOWO jest rozłożenie ciężaru okna liniowo, a nie punktowo, a poza tym stosuje się taśmy rozprężne, które dają lepszą szczelność niż pianka z puszki.

Nie chcę przy tym upierać się przy MOWO, bo i sam zrobiłem na kotwach. MOWO jest stanowczo zbyt drogie.

• 2 weeks później...
Ja myślałem że może by te drewniane kantówki ciąć żeby był przekrój trójkątny, tak jak mowo. Później nasączyć to żywicą poliestrową z powolnym utwardzaniem. Niestety ze względu na grubość izolacji muszę dać raczej kotwy.

Są na rynku już inne systemy.

Kantówka nośna systemowa do montażu w warstwie ocieplenia - cena 45,80 zł netto/mb

moduł1.jpg