Piotrbuli 08.08.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Witam, dom z przeznaczeniem na żłobek na parterze i mieszkanie na piętrze.Powierzchnia 320 m2 po podłogach, powierzchni użytkowej 285 m2, dach czterospadowy.Lokalizacja - pomorskie, w II strefie klimatycznej.Na całej powierzchni zaprojektowana podłogówka, oraz zaprojektowana WM z planem na rekuperację.Projektant od hydrauliki wyliczył mi zapotrzebowanie na ~ 18 KW na cały budynek biorąc pod uwagę wyższą temp. dla pomieszczeń żłobka. Pytanie odnośnie pompy - powietrzna czy odwierty?Boję się trochę hałasu przy powietrznej tej wielkości i chyba koszt wyszedłby porównywalny. Czy jest szansa na zmieszczenie się w kwocie 70 tys. netto kompletna PC + WM z reku i podłogówką? Z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.08.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Witam, dom z przeznaczeniem na żłobek na parterze i mieszkanie na piętrze. Powierzchnia 320 m2 po podłogach, powierzchni użytkowej 285 m2, dach czterospadowy. Lokalizacja - pomorskie, w II strefie klimatycznej. Na całej powierzchni zaprojektowana podłogówka, oraz zaprojektowana WM z planem na rekuperację. Projektant od hydrauliki wyliczył mi zapotrzebowanie na ~ 18 KW na cały budynek biorąc pod uwagę wyższą temp. dla pomieszczeń żłobka. Pytanie odnośnie pompy - powietrzna czy odwierty? Boję się trochę hałasu przy powietrznej tej wielkości i chyba koszt wyszedłby porównywalny. Czy jest szansa na zmieszczenie się w kwocie 70 tys. netto kompletna PC + WM z reku i podłogówką? Z góry dzięki za podpowiedzi. Szkoda ze projektant nie doradził aby ten budynek ocieplić, zastosowac wm, dobre okna itd, wtedy projektowe obciązenie cieplne spadło by do ok 10 kW (a moze i mniej) tym bardziej ze jest to II strefa klimatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrbuli 08.08.2016 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Dzięki asolt za odpowiedź.Zwróć uwagę na metraż.Nie kłócę się z człowiekiem , który jest w branży od lat - On projektuje, a nie wykonuje, więc chyba wie co liczy. Sam miałem wątpliwości co do tych wyliczeń i zwróciłem mu uwagę, ale powiedział mi że i tak brał pod uwagę dobre docieplenie ścian i dachu. W projekcie mam na ścianach 24 cm gazobeton + 15 cm styropian, na dachu wełna 20 cm, a w posadzce 5 cm styropian.Czy jest można tutaj coś poprawiać i czy to duże koszty?Planowałem zastosować dobre okna 3 szybowe. Wracając do głównego pytania - woda-woda, czy powietrze-woda przy tak dużym zapotrzebowaniu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.08.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2016 Dzięki asolt za odpowiedź. Zwróć uwagę na metraż. Nie kłócę się z człowiekiem , który jest w branży od lat - On projektuje, a nie wykonuje, więc chyba wie co liczy. Sam miałem wątpliwości co do tych wyliczeń i zwróciłem mu uwagę, ale powiedział mi że i tak brał pod uwagę dobre docieplenie ścian i dachu. W projekcie mam na ścianach 24 cm gazobeton + 15 cm styropian, na dachu wełna 20 cm, a w posadzce 5 cm styropian. Czy jest można tutaj coś poprawiać i czy to duże koszty? Planowałem zastosować dobre okna 3 szybowe. Wracając do głównego pytania - woda-woda, czy powietrze-woda przy tak dużym zapotrzebowaniu? Pozdrawiam 5 cm styropianu w posadzce, 20 cm wełny na dachu ??? przeciez to prawie sabotaż nie mówiąc o tym ze nie został spełniony warunek izolacyjnosci przegrody na gruncie i tak w zasadzie nie powinienes otrzymac PNB (charaktystyka energetyczna na sztukę), moze i Twoj projektant jest w branzy od lat ale z energooszczednoscią ma niewiele wspólnego. Czy wie co liczy ?? i do tego mam pewne wątpliwosci, kiedys liczyłem budynek prawie 600 m2 po podłogach w III strefie czyli gorszej bo -20 oC i wyszło ok 16,5 kW Chcesz leczyc objawy, nie chcesz zwalczyc przyczyn, Twoja sprawa. Nikt nikogo nie moze zmusic aby ten miał lepiej, chcesz miec słabe ocieplenie i mocną pompę twoja wola, ale mozna miec odwrotnie i wtedy na zasadnicze pytanie łatwiej jest odpowiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 09.08.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 Witam, dom z przeznaczeniem na żłobek na parterze i mieszkanie na piętrze. Powierzchnia 320 m2 po podłogach, powierzchni użytkowej 285 m2, dach czterospadowy. Lokalizacja - pomorskie, w II strefie klimatycznej. Na całej powierzchni zaprojektowana podłogówka, oraz zaprojektowana WM z planem na rekuperację. Projektant od hydrauliki wyliczył mi zapotrzebowanie na ~ 18 KW na cały budynek biorąc pod uwagę wyższą temp. dla pomieszczeń żłobka. Pytanie odnośnie pompy - powietrzna czy odwierty? Boję się trochę hałasu przy powietrznej tej wielkości i chyba koszt wyszedłby porównywalny. Czy jest szansa na zmieszczenie się w kwocie 70 tys. netto kompletna PC + WM z reku i podłogówką? Z góry dzięki za podpowiedzi. Witaj! Co do kosztów i co urządzeń.... Otóż dla tak dużego obiektu najlepszym urządzeniem byłaby może wysokoefektywna pompa ciepła powietrze-woda, o mocy grzewczej 14,5 kW Vitocal 350-A. Nie jest to jednak oferta najbardziej korzystna finansowo. Mogę zaproponować pompę gruntową, Vitocal 200-G: Pompa ciepła solanka-woda typ BWC, o znamionowej mocy grzewczej 17,2 kW: temperatura wody grzewczej: do 60°C zabudowane energooszczędne pompy: solanki, obiegu grzewczego i ogrzewania c.w.u. łatwy w obsłudze regulator pogodowy Vitotronic 200 z funkcją naturalnego chłodzenia pomieszczeń w lecie z funkcją optymalizacji zużycia prądu fotowoltaicznego na własne potrzeby z możliwością sterowania pracą rekuperatora Vitovent 300-F Ta pompa kosztuje katalogowo: 30 911 PLN - Więcej o pompie TUTAJ Do tego może ona współpracować z rekuperatorem Vitovent 300-F. Moduł wentylacji mieszkania Vitovent 300-F to idealne uzupełnienie pompy ciepła firmy Viessmann. Moc grzewcza połączonych urządzeń wynosi od 3 do 10,6 kW i zajmują one niewiele miejsca. Ten zestaw urządzeń jest polecane szczególnie do utrzymywania odpowiedniej temperatury powietrza. Moduł wentylacyjny jest podłączony bezpośrednio do pompy ciepła. W tym celu potrzebne są tylko dwa przepusty ścienne na potrzeby prowadzenia powietrza. Wszystkie ustawienia są wprowadzane przez regulator pompy ciepła, wspólny moduł zdalnego sterowania lub aplikację Vitotrol zainstalowaną w smartfonie. Eksploatacja pompy ciepła i wentylacji są do siebie automatycznie dostrajane. Opcjonalnie można zastosować dogrzewanie powietrza. Co powiesz na taka propozycję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrbuli 09.08.2016 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 @asoltMoże inaczej - gość projektował mi hydraulikę, pytał jakie źródło, przekazałem mu że chcę coś bezobsługowego i chyba PC, więc wyliczył mi zapotrzebowanie. Projekt wykonywany był przez zaprzyjaźnione biuro projektowe. Zrobiły prawdopodobnie standard, bo nie naciskałem na energooszczędność.Mam jeszcze możliwości zmian, więc może mógłbyś doradzić? Więcej styropianu w posadzce? Więcej styropianu na ścianach? Więcej wełny na poddaszu? PS. Mam dostępne dużo wełny w małych kawałkach - za bezcen. Czy da się to gdzieś wykorzystać? @ Konsultant ViessmannBrzmi fajnie - ile koszt rekuperatora i czy mógłbyś polecić wykonawcę w woj. pomorskim?Widziałem, że Nibe daje reku za 50% przy zakupie w komplecie z pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.08.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 @asolt Może inaczej - gość projektował mi hydraulikę, pytał jakie źródło, przekazałem mu że chcę coś bezobsługowego i chyba PC, więc wyliczył mi zapotrzebowanie. Projekt wykonywany był przez zaprzyjaźnione biuro projektowe. Zrobiły prawdopodobnie standard, bo nie naciskałem na energooszczędność. Mam jeszcze możliwości zmian, więc może mógłbyś doradzić? Więcej styropianu w posadzce? Więcej styropianu na ścianach? Więcej wełny na poddaszu? PS. Mam dostępne dużo wełny w małych kawałkach - za bezcen. Czy da się to gdzieś wykorzystać?. Kolejnosc postępowania była nieprawidłowa, najpierw ozc, pózniej uzgadniamy czy otrzymane wyniki sa odpowiednie ze wzgledy na koszty ogrzewania, jezeli nie poprawiamy to co jest do poprawy oczywiscie sensowne ekonomicznie i na koncu dobieramy zródło ciepła i projektujemy podłogówke i cwu. Cóz mozna doradzic?, na początek ocieplenie posadzki proponuję co najmniej 20 cm styropianu grafitowego dach-podłoga (0,031) na sciany zewn. tez conajmniej 20 cm styropianu 0,031 (elewacyjny), na strop (strych) ok 30 cm wełny (lub wiecej), koniecznie wm z rekuperacją, okna wsp Uw < 0,9 jezeli to mozliwe to fixy. Oczywiscie po tych modyfikacjach rzetelne i dokładne obliczenia ozc i na ich podstawie dobór mocy pompy ciepła. Co do wełny w kwałkach to jezeli ktos lubi zabawę i ma duzo czaso to mozna je wykorzystac, ale trzeba dac trochę wiecej. A pro po zaprzyjaznionych biur projektowych to fakt zaprzyjaznienia nie wpływa i nie powinien wpływac na dokładnosc obliczen, a której to dokładnosci jednak tu zabrakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.08.2016 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 @asolt @ Konsultant Viessmann Brzmi fajnie - ile koszt rekuperatora i czy mógłbyś polecić wykonawcę w woj. pomorskim? Widziałem, że Nibe daje reku za 50% przy zakupie w komplecie z pompą. Co do ceny Vitoventa - niestety nie podaj dzisiaj konkretnej ceny katalogowej, ponieważ nasze cenniki są w opracowaniu, za kilka dni będę mógł podzielić się aktualną ceną. Co do promocji - my teraz do pomp ciepła również mamy promocję. Program Spokojna Głowa! - szczegóły TUTAJ zostało jeszcze niecałe dwa miesiące czasu! Co do instalatora, oczywiście, mamy swoich partnerów w każdym województwie. Wpisz TUTAJ swój kod pocztowy i wyszukaj najbliższego Ci partnera! Jak pojawią się cenniki, dam Ci znać Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.08.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Brzmi fajnie - ile koszt rekuperatora i czy mógłbyś polecić wykonawcę w woj. pomorskim? Widziałem, że Nibe daje reku za 50% przy zakupie w komplecie z pompą. Witam, mogę już podać cenę Vitoventów, ponieważ są już dostępne aktualne cenniki na stronie: TUTAJ Aktualne to urządzenie kosztuje 11 116 PLN - cena katalogowa. Kilka podstawowych informacji: Domowa centrala wentylacyjna z odzyskiem ciepła, przepływ objętościowy powietrza do 280 m3/h. Do lokali mieszkalnych o powierzchni do ok. 215 m3 4 króćce DN 160 dla powietrza zewnętrznego, dolotowego, wylotowego i usuwanego. Regulacja balansu. Stała regulacja strumienia objętościowego. Obejście letnie (100%). Elektroniczny element grzewczy podgrzewu wstępnego (1,5 kW) w zakresie dostawy. Wskaźnik wymiany filtra. Komponenty certyfikowane przez Instytut Budownictwa Pasywnego Jeśli są dalsze pytania - służę pomocą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 24.08.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 285 metrów i 18kW - strasznie dużo. Zgadzam się z asolt'em. Zwiększ izolację i policz na nowo.Ja u siebie na 220 metrach miałem projektowe 14kw. Zamiast 15 białego na ściany dałem 25 grafitu, na skos zamiast 20cm wełny dałem 30cm piany, okna 3 szuby+ciepły montaż do tego wentylacja z odzyskiem. Wsadziłem pompę gruntową 10kW ale traz wiem że 8kW też dałaby radę. Zawsze warto wydać raz na dobra izolację niż co roku wydawać na ogrzewanie o 500-1000 zł więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 28.08.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Budynek widać ze projektował ktoś starej daty. Proponuje jak koledzy wyżej ocieplić dużo lepiej. Wtedy pompa ciepła + rekuperator + podłogówka zmieści się w 60.000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.08.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 20 cm w dachu to zbrodnia . Ale 5 cm w podłodze kwalifikuje się do odebrania uprawnień .I może rury pod styropianem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts