Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wejściowe do mieszkania - wybór producenta, zamek, wyciszenie

Recommended Posts

Od dłuższego czasu nie mogę wybrać zwykłych drzwi zewnętrznych (najlepiej antywłamaniowych) do mieszkania w bloku. Co jest istotne:

- aby "ciche" włamanie było jak najtrudniejsze

- aby drzwi dobrze wyciszały

- najlepiej aby móc wybrać kolor nie udający okleiny drewnianej (nowoczesne wnętrze).

Rozmawiałem ze ślusarzem (pogotowie zamkowe), polecił drzwi ZBIGMET oraz WITEX które rzekomo ciężko rozpracować na szybko i cicho (bardziej boję się tego typu włamań bo od hałaśliwych włamań to i tak zlecieliby się sąsiedzi)

Problem drzwi ZBIGMET polega na tym, że mają one niewygodny dla kieszonek klucz piórowy który nie jest wymienną wkładką - czyli jak zgubię klucze itp. to całe drzwi będą do wywalenia bo nie ma wymiennej wkładki.

Za dopłatą 400 zł można wymienić zamek piórowy na taki z wkładką który ma mniejszy i wygodniejszy klucz.

Wyciszenie bodaj 41 dB.

Oglądałem dodatkowo drzwi DELTA. Mają one w standardzie właśnie taki mały wygodny klucz. Natomiast wyciszenie lepsze - 47 dB. Ale nie mają tak dobrych opinii jeśli chodzi o włamania.

Co o tym sądzicie? Jakiego producenta i jaki zamek wybrać? GERDĘ raczej odrzucam bo produkuje za dużo drzwi więc boję się, że są dość dobrze znane złodziejom.