emoji87 09.08.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam wszystkich, Przymierzam się do kupna mieszkania i szukam porady dotyczącej wygłuszenia stropu w bloku. Blok aktualnie jest w trakcie budowy, a wybrane mieszkanie znajduje się na ostatniej kondygnacji. Nad mieszkaniem częściowo znajduje się taras sąsiada, stąd moje pytanie na ile można wygłuszyć strop. Od dewelopera wiem, że:"Na stropie nad piętrem w miejscu gdzie występują tarasy mamy następujące warstwy:- strop żelbetowy filigran gr. 20 cm- paroizolacja- ocieplenie styropianem o grubości minimum 12 cm- izolacja 2 x papa termozgrzewalna- taras z desek kompozytowych o gr. 7 cm". Na ile według Państwa te parametry pozwolą na wygłuszenie stropu, tak aby nie słyszeć odgłosów dobiegających z tarasu nad mieszkaniem (typu tupanie, stukanie, szuranie meblami itp.)? W miesiącach jesienno-zimowych nie stanowi to problemu, natomiast w lecie kiedy sąsiad będzie tam przesiadywał chcę po prostu odpocząć w mieszkaniu po pracy/w weekend i nie martwić się hałasem.Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam. Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez emoji87 uproszczenie postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emoji87 15.08.2016 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Witam, chciałabym ponowić pytanie. Czy wie ktoś na ile opisane wyżej parametry pozwolą na wygłuszenie stropu? Jest to dla mnie istotna informacja, dlatego bardzo proszę o poradę Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 24.08.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Witam, chciałabym ponowić pytanie. Czy wie ktoś na ile opisane wyżej parametry pozwolą na wygłuszenie stropu? Jest to dla mnie istotna informacja, dlatego bardzo proszę o poradę Dziękuję Witaj, najtaniej będzie jak poszukasz sobie inne normalne mieszkanie. Pzdr. janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 24.08.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 moim zdaniem w takim mieszkaniu będzie ciszej, niż w mieszkaniu, nad którym znajduje się normalne mieszkania. W tradycyjnym przypadku, nad tobą znajdowało by się mieszkanie, i na twoim stropie było by zalediwe 5cm styropianu oraz betonowa posadzka. Tu masz 10cm styropianiu, do tego papę i drewniane deski. Na mój gust powinno być ok, choć jak chcesz zupełnie wyeliminować hałasy od sąsiada z góry, to buduj dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 30.09.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Witam, pomijając fakt że najlepiej jest wygłuszać od strony źródła, czyli przebudować taras sąsiadowi, od swojej strony możesz doizolować akustycznie sufit i ew. ściany (zależnie którędy przechodzą dźwięki). Najtaniej w pierwszej kolejności sprawdzić, czy deski z których ma zrobiony taras oraz wszystkie przedmioty jakie na tych deskach stoją i ich dotykają, nie mają kontaktu z konstrukcyjnymi elementami budynku, tzn. ze ścianami i stropem. Eliminacja mostków akustycznych to pierwsza rzecz do sprawdzenia/zrobienia. Od swojej strony możesz tam, zrobić sufit podwieszany (ale musi być akustyczny a nie zwykły). Pamiętaj że wełna jest izolatorem, ale termicznym. Akustycznie dźwięk przechodzi przez nią prawie jak nóż przez masło. Powieszona na ścianie w postaci np. paneli świetnie pomaga w wygłuszeniu pomieszczenia, tzn. w skróceniu czasu pogłosu, tak żeby nie było efektu jak w np. w kościele. Umiejscowiona w ścianie/suficie (przykryta płytami g-k) sprawia że dźwięki są milsze dla ucha, tzn. bardziej wydłużone w czasie i ze zmniejszonymi maksymalnymi wartościami, tak "złagodzone", ale ilość przechodzących dB jest praktycznie taka sama.To co może poratować sytuację to materiały ciężkie. Płyty g-k na sufit są ok, ale tylko wtedy, jeśli są podwieszone na wieszakach akustycznych (z przekładką z gumy lub sprężyny) i nie stykają się na sztywno ze ścianami bocznymi, tylko przestrzeń ta jest wypełniona materiałem trwale elastycznym, np. silikonem.Do izolacji są też dedykowane produkty. Można je znaleźć choćby na allegro: http://allegro.pl/show_item.php?item=6536089906. Jest tam link do filmiku instalacyjnego. Można zobaczyć jak to wygląda.W netcie też jest sporo, np. wpisując "izolacje akustyczne" w googlach, można trafić na artykuł na ekspertbudowlany.pl. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts