grubobur 10.08.2016 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Witam forumowiczów, nigdzie nie moglem znaleźć podobnego tematu, a mam wątpliwości, bo z kamieniem dekoracyjnym w zasadzie jestem początkujący.Położyliśmy w pokoju ścianę z kamieniem elewacyjnym Averno 3 i teraz powstała koncepcja zawieśmy na tym półkę.http://pliki.dekordia.pl/plytki_-STONES/-AVERNO-1-KAMIEN-ELEWACYJNY--10147421.jpg Nie mam do końca pewności, czy taka operacja jest w ogóle możliwa do wykonania, przy wadze półki 7kg. Pod kamieniem elewacyjnym mam płyty gipsowe, które były wykorzystane do wyrównania ściany.Jest to mieszkanie w bloku. Nie mam pojęcia jakie kołki rozporowe i czy w ogóle mogę wiercić w takim kamieniu.... Czy wiertarka udarowa nie zniszczy tego kamienia - pojęcia nie mam Nie mam doświadczenia, jeśli ktoś wie czy w ogóle wieszanie na takim kamieniu jest realne i jaką ostrożność należy zachować będę wdzięczny za podzielenie się tą wiedzą. PozdrawiamTomasz Malinowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 10.08.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Brakuje jeszcze informacji jak to półka. Ogólnie ten kamień wygląda na gipsową imitację. Jeżeli tak jest to wiercić w nim należy bez udaru. Kołki powinny być osadzone w ścianie właściwej, czyli przewiercasz się przez kamień, płytę GK i w ścianie wiercisz otwór pod kołek dobrany do konkretnej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEGU 14.08.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Witam forumowiczów, nigdzie nie moglem znaleźć podobnego tematu, a mam wątpliwości, bo z kamieniem dekoracyjnym w zasadzie jestem początkujący. Położyliśmy w pokoju ścianę z kamieniem elewacyjnym Averno 3 i teraz powstała koncepcja zawieśmy na tym półkę. Nie mam do końca pewności, czy taka operacja jest w ogóle możliwa do wykonania, przy wadze półki 7kg. Pod kamieniem elewacyjnym mam płyty gipsowe, które były wykorzystane do wyrównania ściany. Jest to mieszkanie w bloku. Nie mam pojęcia jakie kołki rozporowe i czy w ogóle mogę wiercić w takim kamieniu.... Czy wiertarka udarowa nie zniszczy tego kamienia - pojęcia nie mam Nie mam doświadczenia, jeśli ktoś wie czy w ogóle wieszanie na takim kamieniu jest realne i jaką ostrożność należy zachować będę wdzięczny za podzielenie się tą wiedzą. Pozdrawiam Tomasz Malinowski grubobur, dokładnie tak jak pisze dzabij. Nie możesz oprzeć półki "na" płytkach gipsowych. Kołki muszą być osadzone bezpośrednio w ścianie właściwej, czyli wiercisz (bez udaru) przez płytkę aż do ściany. Druga sprawa to miejsce wiercenia. Przy dobrze wykonanych płytkach gipsowych najlepszym i najbardziej wytrzymałym miejscem są okolice środka płytki. Dlatego w miarę możliwości staraj się nie wiercić przy jej brzegach czy w fudze Daj znać jak poszła cała operacja Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts