tadeo3 10.08.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Witam wszystkichBędę niebawem wybierał ogrzewanie do swojego domu (parterowy, 110 m2, z możliwością adaptacji poddasza w przyszłości). Myślałem nad ogrzewaniem nadmuchowym, ale tak przeglądam forum i widzę, że bardziej popularne było kilka lat temu niż teraz. Są tu jacyś zadowoleni użytkownicy?Dodam jeszcze, że nie mam na działce gazu, zostaje mi prąd, pellet, ekogroszek albo... węgiel i ciągłe sprzątanie wszystkiego wokół (hehe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 10.08.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Są tutaj zadowoleni użytkownicy ogrzewania nadmuchowego ze źródłem ciepła w postaci kanałowego klimatyzatora.Z tego co pamiętam instalacje wykonano samodzielnie z kanałów Climaver (lub podobnych), dom szkieletowy.Niestety nie pamiętam nicku. To jednak bardzo mało znane zagadnienie u nas, więc jest duże ryzyko natrafienia na pseudo fachowca. Dobrze przemyślana instalacja działa całkiem poprawnie.Jak by nie patrzeć w Ameryce Północnej ogrzewają tak większość domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orte Polska 10.08.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 WitamW opisanej przez Pana sytuacji, można z powodzeniem zrealizować ogrzewanie nadmuchowe z wykorzystaniem nagrzewnicy na pellet. Do Pańskiego domu wystarczy nagrzewnica 24 kW, która może być zainstalowana w kuchni, łazience lub innym pomieszczeniu niemieszkalnym. Nie jest wtedy konieczne wydzielanie osobnego pomieszczenia na kotłownię.W razie pytań służę pomocą. PozdrawiamOrte Polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciupaq 11.08.2016 03:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Do Pańskiego domu wystarczy nagrzewnica 24 kW, ... Skąd pewność, że nie wystarczyła by np 12 kW?? lub 8kW ? Na jakiej podstawie obliczył Pan , że wystarczy 24kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 11.08.2016 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Bo taką ma najmniejszą to wpycha.24 kW to ten dom bez izolacji musiałby być. Jeszcze tachać worki z peletem do kuchni - rewelacja. Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadeo3 18.08.2016 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Może jeszcze ktoś podzieli się swoimi doświadczeniami? Myślałem, że spotkam tu więcej użytkowników ogrzewania nadmuchowego (zadowolonych lub nie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orte Polska 22.08.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 24 kW to ten dom bez izolacji musiałby być. 24 kW to maksymalna moc naszej najmniejszej nagrzewnicy. W przypadku nowoczesnych domów, o niskim zapotrzebowaniu na energię, nic nie stoi na przeszkodzie, aby urządzenie pracowało ze zmniejszoną mocą (zakres 7-24 kW). Pozdrawiam Orte Polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts