semiramida 10.08.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Mam dylemat. Już wielu fachowców prosiłam, żeby pomogli zdecydować i ciągle nie dostaję konkretów, ewentualnie propozycje są trudne do przyjęcia. Pozwolenie na budowę domu z 2012 roku zakładało wszędzie grzejniki i kocioł gazowy wiszący w łazience. Zwykły kominek w salonie i jeszcze mały WC ogrodowy dostępny tylko z zewnątrz. W oczekiwaniu na początek budowy dałam się przekonać do lekkich ulepszeń, żeby dom stał się pasywny. Powstała płyta fundamentowa z ogrzewaniem podłogowym. Miejsce na bufor znalazłam pod schodami i tam wychodzi rozdzielnica. w WC ogrodowym miał być kocioł na paliwo stałe jakiś mały. A teraz gdy już muszę to wszystko kupić, to: 1 pan zaproponował piec gazowy sklejony z buforem (no przecież nie dam pieca gazowego pod schodami! a wstawienie tej ogromnej cud machiny w pobliżu miejsc, gdzie mógł być kocioł na gaz wiąże się z burzeniem świeżo zatynkowanych ścian!). Wg tego pana tylko to ustrojstwo da radę powiązać aż 3 obiegi grzewcze w moim domu, bo mam podłogówkę na parterze, panele kan-therm ścienne niskotemperaturowe na poddaszu i grzejniki bo panele nie nastarczają. obieg grzejnikowy przyda się zresztą do grzejników drabinkowych. Panele kan-therm nie są jeszcze kupione. Powiedział że jak zrezygnuje z kan-thermu to może od biedy da sie coś innego wymyślić. ale gdy zostaną mi 2 obiegi to wogóle po co mi ten bufor. Nie robić go i mieć tylko kocioł na gaz. Już już byłam skłonna odpuścić ten bufor. Ale mój projektant odwiódł mnie od rezygnacji. Bufor pod schodami jest w centralnej części domu i tam zbiegają sie pętle z wszystkich pomieszczeń wiec straty minimalne. przesyl z kotła gazowego do bufora to nie duża strata (ok 5m), no ale zaproponował mi kocioł na paliwo stałe kostrzewa, który całkowicie wypełnia przestrzeń wc ogrodowego! Bufor też z Kostrzewy.. toteż siedzę i dalej sama szukam piecyka wielkości kozy z czopuchem u góry. Może ja tam powinnam postawić kozę z płaszczem wodnym? A moze przestać się męczyć i zakupić wkład kominkowy z płaszczem wodnym (ok 1,5m od bufora) i zrobić kotłownię z salonu? Bo jednak wylatywanie na dwór żeby spojrzeć na piec może dać w kość?żadne ekogroszki, pelety nie wchodzą w grę bo mam nadmiar własnego lasu. Czy da radę, żeby w okresie gdy nikt nie pali w piecu, żeby gaz nie grzał bufora tylko od razu grzal tylko C.O i C.W ?miejsce w tym wc to 125 cm od ściany z tyłu planowanego komina do drzwi, ewentualnie można dodać grubość muru nieobecnego w drzwiach to będzie 150 cm i ok 137 cm szerokość pomieszczenia od komina do bocznej ściany. Paliwo składowane poza wnętrzem budynku, bo działka jest bardzo duża. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.08.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Masz dom powiedzmy, ze "pasywny" i chcesz palić w kotle ?I to jeszcze w kotłowni, do której nie masz dostępu z wewnątrz .... Po do ci ten bufor ? Na jaką temperaturę zasilania były projektowane grzejniki ?Jak masz mało miejsca i ten błąd, że tak skomplikowałaś instalacje, to kup wiszący kocioł gazowy ze zintegrowanym zasobnikiem na ciepłą wodę, za tym sprzęgło (mieszacz) bo zapewne podłgówka i grzejniki będą wymagały innej temperatury zasilania. Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 10.08.2016 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 bo gaz się kupuje a drewno mi samo rośnie... a co będzie jak merkel nas odetnie od gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.08.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 1600zł rocznie za gaz to śmieszna kwota.Gazoportu nam raczej Merkel nie zablokuje.. No, ale OK, rozumiem, źe darmowe drewno kusi. Tylko dlaczego nie zaprojektowalaś domu tak, aby to palenie uczynić jak najmniej upierdliwym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 10.08.2016 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 kiedy go projektowałam nie wiedziałam że bufor to serce domu autonomicznego. wtedy nie chciałam palenia w kotłowni bo znam ten ból w starym domu. kominek oczywiście musi być... gdy już zdecydowałam sie na zewnętrzną kotłownie to dlatego, że może wystarczy bufor ładować raz na tydzień, albo i wcale bo gazowy też ma być. palenie w piecu ostatecznie jest ulubioną rozrywką tamtego starego domu... w dodatku co tydzień rośnie góra papierów do spalenia...Czy jest tu na forum ktos kto ładuje kominkiem bufor raz na tydzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.08.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Ile kWh na dobę potrzebuje Twój dom przy średniej dobowej temperaturze zewnętrznej -5C ?Czy bufor bedzie tylko do CO, czy CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 10.08.2016 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Jutro zajrzę w świadectwo energetyczne. Czy robić zbiornik cwu w środku bufora to sprawa otwarta. Wszyscy pytani są za...A mnie teraz gnębi czy jest szansa pomimo posiadania bufora, żeby gaz zasilał co i cwu bezpośrednio gdy bufor nie naładowany. Jakiś bajpas czy cuś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.08.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Jutro zajrzę w świadectwo energetyczne. Czy robić zbiornik cwu w środku bufora to sprawa otwarta. Wszyscy pytani są za... A mnie teraz gnębi czy jest szansa pomimo posiadania bufora, żeby gaz zasilał co i cwu bezpośrednio gdy bufor nie naładowany. Jakiś bajpas czy cuś? Nie zajrzysz do swiadectwa bo jak mniemam dom nie jest jeszcze oddany do uzytku a więc i swiadectwa nie posiada które notabene nie jest obowiązkowe (poza nielicznymi przypadkami). Zapewne masz charakterystykę energetyczną ale w niej nie ma podanego projektowego obciązenia ciepła, a juz na pewno nie ma obciązenia cieplnego przy - 5 oC. Po co pyta o to kol. fotohobby wiedząc ze takich informacji nie znajdziesz nie wiem, ale mniejsza z tym. Co do zbiornika cwu w buforze to znacznie lepszym rozwiązaniem jest wezownica przepływowa o odpowiedniej powierzchni, widac wszyscy pytani nie znają tego rozwiązania, czyli wiedzą mało. Jest szansa by ominąc bufor nie chcac z niego korzystac (tylko co wtedy z wezownicą (lub) zbiornikiem cwu w buforze) wystarczy zastosowac zawór trojdrozny i przełaczac recznie lub bardziej automatycznie za pomocą siłownika. Ogolnie widzę calkowity brak koncepcji i mnóstwo pomysłow bardziej lub mniej sensownych. Edytowane 10 Sierpnia 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.08.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 I za projekt, instalację, kocioł płacisz 12-14tyś zł, pózńij rocznie jakieś 250-300zł samego abonamentu, tylko po to, by mieć gaz "gdy bufor nie będzie naładowany" ? Poza tym, to, co znajdziesz w świadectwie energetycznym niekoniecznie odzwierciedla rzeczywistość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.08.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 I za projekt, instalację, kocioł płacisz 12-14tyś zł, pózńij rocznie jakieś 250-300zł samego abonamentu, tylko po to, by mieć gaz "gdy bufor nie będzie naładowany" ? Poza tym, to, co znajdziesz w świadectwie energetycznym niekoniecznie odzwierciedla rzeczywistość... Mozna przecież zainstalowac grzałki w buforze na czas nie palenia (załączane w II taryfie) oszczedzamy na rezygnacji z gazu ponad 10 tys (automatyka, grzalki tez co nieco kosztują) Jak widac kol. semiramida pyta tych co akurat mają niewiele do powiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 10.08.2016 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Dlatego właśnie założyłam ten wątek. Nie żeby chwalić się koncepcją. Ale pytanie zadałam konkretne trochę... Ja nie jestem spec od sterowania buforami i piecami. A Ci, co mieli nimi być, to albo nie są, albo nie wiem co... Sprawę utrudnia fakt, że dużo jest już zrobione...A świadectwo zrobiłam sama, w trakcie budowy nanosilam wstawiane produkty i w oparciu o świadectwo dobierałam parametry kolejnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 10.08.2016 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 nie wypada mi zrezygnować z gazu, skoro gazownia pozwała mnie do sądu, czemu jeszcze domy niezbudowane i gazu nie pobierają. Na dodatek gazownia wygrała i płacę odszkodowanie... Takie głupie umowy pozawierał mój poprzednik... Grzałkę też poleca mój projektant. Ale jeśli uwzględnić niepalenie to może zmniejszyć ten bufor do 500l ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.08.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 nie wypada mi zrezygnować z gazu, skoro gazownia pozwała mnie do sądu, czemu jeszcze domy niezbudowane i gazu nie pobierają. Na dodatek gazownia wygrała i płacę odszkodowanie... Takie głupie umowy pozawierał mój poprzednik... Grzałkę też poleca mój projektant. Ale jeśli uwzględnić niepalenie to może zmniejszyć ten bufor do 500l ? Liczyłas swiadectwo (w zasadzie nie wiadomo po co) a potrzebne jest ozc, masz tam zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciązenie cieplne, mozna tez obliczyc obciązenie przy -5 oC (tez nie wiem po co, bo tzw srednia temp w okresie grzewczym jest wieksza). Mając te dane mozna dopasowac pojemnosc bufora, tyle tylko ze tych danych nie podałas, a nikt tu nie jest wrózką, dosc lakoniczny opis domu tez nie pomaga oszacowac. Wracając do palenia to wydaje mi sie ze lepiej to drewno sprzedac a za otrzymanę kasę grzac prądem w II taryfie (g12w), wyjdzie na to samo bo dom ma byc zblizony do pasywnego a ile wygodniej. Nieraz tak czytam posty zwiazane z własnym lasem i widzę ze masochistów jednak nie brakuje. Moze tu chodzi tez o jakąs forme aktywnosci fizycznej co prawda wymuszoną i jezeli ona ma byc dla zdrowotnosci to moze i lepiej palic tym drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 11.08.2016 02:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 W 2013 roku nadzór jeszcze wymagał świadectw przy odbiorze. Teraz to już boję się podać powierzchnię domu, bo i to zostanie wykorzystane przeciwko mnie.Instalację nie ja komplikowałam tylko kan-therm. Mogę zrezygnować z tych paneli i dać tylko grzejniki wysokotemperaturowe na poddaszu. Ale gdy potrzeba niewiele ciepła to one są gorsze od ogrzewania płaszczyznowego. A projektant nie widzi z panelami kłopotu.Rozumiem, że mam w takim razie robić kominek z płaszczem wodnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.08.2016 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 W 2013 roku nadzór jeszcze wymagał świadectw przy odbiorze. Teraz to już boję się podać powierzchnię domu, bo i to zostanie wykorzystane przeciwko mnie. Instalację nie ja komplikowałam tylko kan-therm. Mogę zrezygnować z tych paneli i dać tylko grzejniki wysokotemperaturowe na poddaszu. Ale gdy potrzeba niewiele ciepła to one są gorsze od ogrzewania płaszczyznowego. A projektant nie widzi z panelami kłopotu. Rozumiem, że mam w takim razie robić kominek z płaszczem wodnym... Kominek z płaszczem wodnym dobrze wspólpracuje z buforem ale przy codziennym paleniu z salonu robi sie kotłownia. Ogólnie kominek w domu niskoenergetycznym czy prawie pasywnym to w zasadzie sam kłopot, powoduje przegrzanie pomieszczen, emituje pył PM10 i PM2,5, miałem okazję zobaczyc efekty czyszczenia mebli w domu w którym palono codziennie w kominku, widok bardzo nieciekawy. A z ekologią nie mający nic wspolnego, nie wiem w jakim celu ludzie swiadomie narazają sie na szkodliwe działenie pyłow, zawierających wysoki poziom policyklicznych węglowodorów aromatycznych - związków, które mają działanie rakotwórcze. Nie wspomnę ze automatyka do układu ładującego bufor tez kosztuje, zabezpieczenia przed zanikem zasilania równiez. Kazdy robi jak zechce. Ostatnio gdy podłaczałem kominek do bufora klient stwierdził po przeliczeniu kosztów i ewentualnych korzysci ze to był bład o czym go wczesniej uprzedzałem. A wystarczył by zwykły kominek o małej mocy do palenia okazjonalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.08.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Te -5C to choćby po to, by mieć świadomość, na ile wystarczy energia zmagazynowana w buforze w okresie kilku średnio mroźnych zimowych dni. No to jak wygląda ten dom ?Powierzchnia, ocieplenie, wentylacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 11.08.2016 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 11.08.2016 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 wcięło mi posta pisanego telefonem, albo wstawia 2 razy albo wcale, buuuobliczeniowe zapotrzebowanie na nieodnawialną energie pierwotną mam EP=7,71 kwh/(m2rok). maksymalna wartosć wskaźnika EP 120. to mam policzone bez cieplej wody uzytkowej. zapotrzebowanie na energie koncową 5,74 (bez cwu)dom ma 340 m2 powierzchni uzytkowej, a 370 powierzchni podłóg.. wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. ściany 20 cm styro grafitowy, pod plytą fundamentową (i po jej bokach) 24 cm styroduru. sciany silka tempo 24 cm, na parterze, ściany poddasza porotherm 25 cm. dach ma 20 cm wełny. strop żelbet i na stropie 15 cm styropianu bo poddasze mialo być grzane osobno okazjonalnie, prądem. Ale teraz sie zmieniło bo dojdą mi dwie nowe osoby do domu, dlatego ogrzewanie wodne ma być i na gorze.wizja gazowego bez bufora podoba mi się. A może da się tak to wszystko teraz rozegrać, żeby bufor wpiąć, z piecykiem, dopiero gdy rachunki za gaz nas zabiją? I czy wtedy cwu wbudowana w kondensacyjny czy moze osobny zbiornik cwu w miejscu gdzie mial stać bufor? miejsca na bufor mam dużo bo to wysoka klatka schodowa, pełen dostęp do bufora z wielu stron, może mieć przyciski gdzie chce... obudowę klatki schodowej będziemy robić na końcu i tam gdzie potrzeba, damy drzwiczki..Może gazowy kondensacyjny powinien być w kuchni (jest na środku domu), ale już wszelkie rurki poszły do łazienki na poludniowym końcu domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 11.08.2016 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.08.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 W takim domu, to mogłaś sobie całkiem wygodną kotłownie zaprojektować, zamiast tej do której trzeba wchodzić z zewnątrz.Dom pasywny to nie jest, energooszczędny jak najbardziej.Tyle, że duży, więc o paleniu w buforze raz na tydzień zapomnij. Ja poszedłbym w gaz, tylko nie pytaj, gdzie zlokalizowany kocioł, bo to zalezy choćby od komina, czy możliwości wyrzutu spalin przez ścianę.Chyba masz tam jakieś pomieszczenia techniczne, czy gospodarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts