asolt 11.08.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 wcięło mi posta pisanego telefonem, albo wstawia 2 razy albo wcale, buuu obliczeniowe zapotrzebowanie na nieodnawialną energie pierwotną mam EP=7,71 kwh/(m2rok). maksymalna wartosć wskaźnika EP 120. to mam policzone bez cieplej wody uzytkowej. zapotrzebowanie na energie koncową 5,74 (bez cwu) Te wyniki są na tyle niskie ze całkowicie niewiarygodne. Ekco= 5,74 kWh/m2*a czyli ok Euco ok 5 kWh to trzykrotnie mniej niz wymagania dla domu pasywnego. Ocieplenie budynku wskazuje na Eu w granicach 25-30 kWh/m2*a. Błąd obliczeń na poziomie ok 200-250%, calkiem niezle. Swoją drogą zeby na 350 m2 powierzchni nie było gdzie umiescic bufora to wprost niepojete. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 11.08.2016 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 sciana zewnętrzna ma U 0,137 i 0,132, posadzka na gruncie U 0,108, dach skośny 0,126. dom podczas ubiegania się o pozwolenie na budowę miał nie mieć kotłowni i tyle. Bufor powinien stać w centralnej części domu i takie miejsce mam wystarczające (schody wznoszą się na wysokość ponad 3 m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.08.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 sciana zewnętrzna ma U 0,137 i 0,132, posadzka na gruncie U 0,108, dach skośny 0,126. dom podczas ubiegania się o pozwolenie na budowę miał nie mieć kotłowni i tyle. Bufor powinien stać w centralnej części domu i takie miejsce mam wystarczające (schody wznoszą się na wysokość ponad 3 m) Musi, nie musi, ale lepiej jest jak rozdzielacze są zlokalizowane centralnie, mamy wtedy mniejszą długosc dobiegów do poszczegolnych pętli. 3m to wystarczjąco dla bufora. 1000l to ok 2,1 m wysokosci, srednica całkowita z otuliną 99 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 11.08.2016 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Tak. Tyle miejsca mam. ( szerokość klatki schodowej 250 cm, 1 bieg schodowy ma 120 cm), od podłogi do sufitu korytarza jest 275 cm.Pomieszczenie techniczne jest nad gabinetem, tej samej wielkości. Gabinet ( przyległy do wc ogrodowego- kotlowienki) miał być dużym pomieszczeniem gospodarczym, ale zamieszka w nim starsza osoba co nie chce chodzić po schodach... Kocioł gazowy z tego powodu przenosi się nad łazienkę gabinetową, żeby w gabinetowej zrobić prysznic dla tej osoby. Nad tą łazienką jest dość duża łazienka górna. Kocioł ma tam wisieć na ścianie zewn i wyprowadzać spaliny przez ścianę, odległości wylotu od wszelkich okien czy okapów są aż nadto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 11.08.2016 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Pewnie starowinka powinna teraz zamieszkać w wc ogrodowym a kocioł z górą paliwa w gabinecie... No ale wc ogrodowy nie ma okienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 11.08.2016 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 zaproponowano mi kocioł gazowy vitodens 200-W. na tym obrazku jest schemat z buforem. a zamiast solarów okresowo byłby ten nieszczęsny mikro-piecyk. Solara też chciałam ale wszyscy odradzają, że to skomplikowane jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.08.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Tak. Tyle miejsca mam. ( szerokość klatki schodowej 250 cm, 1 bieg schodowy ma 120 cm), od podłogi do sufitu korytarza jest 275 cm. Pomieszczenie techniczne jest nad gabinetem, tej samej wielkości. Gabinet ( przyległy do wc ogrodowego- kotlowienki) miał być dużym pomieszczeniem gospodarczym, ale zamieszka w nim starsza osoba co nie chce chodzić po schodach... Kocioł gazowy z tego powodu przenosi się nad łazienkę gabinetową, żeby w gabinetowej zrobić prysznic dla tej osoby. Nad tą łazienką jest dość duża łazienka górna. Kocioł ma tam wisieć na ścianie zewn i wyprowadzać spaliny przez ścianę, odległości wylotu od wszelkich okien czy okapów są aż nadto To reasumując - masz już gaz, który musisz zużywać, masz miejsce na kocioł gazowy. Teraz tylko należy zastanowić się, czy: 1. Wstawiasz do łazienki kocioł z zasobnikiem ładowanym warstwowo (wiszący, lub stojący w zależności od pojemności zbiornika na CWU), rezygnujesz z bufora na rzecz mieszacza przy rozdzialaczach. 2. Wstawiasz do łazienki kocioł, pod schodami CWU masz bufor, z wężownicą, czy wewnętrzym zbiornikiem CWU. Wtedy kocioł na drewno zawsze możesz doinstalować, jeśli rachunki Cię przerażą (choć powinnaś się zamknąć w 3500-4000 zł rocznie) Gdybyś nie miała gazu mogłabyś skorzystać z drewna + grzałki i prądu w taniej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 11.08.2016 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Chciałam grzać prądem i wkurzyłam się, że Ci, co nic o tym nie czytali, wiedzą lepiej "za drogo będzie"... Postawiłabym na swoim gdyby nie powiększenie rodziny. Poddasze przestało pełnić funkcję domku letniskowego, choć liczę na możliwość wyłączania jego grzania pod nieobecność dzieci. Jest nieakumulacyjne i powinno szybko być ciepłe po włączeniu.Czy istnieje w Szczecinie ktoś, kto lubi i potrafi tak te zawory i sterowniki wymieszać żeby wszystko grało? Lub skontrolować mojego wykonawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 11.08.2016 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Na obronę mini kotłowni dodam, że od wielu lat gromadzimy to, co nadaje się do spalenia bo zanadto by to wypełniało kosz pod zlewem (i za szybko). Teraz wielki wór czeka na spalenie w naszym starszym domu z pełnowymiarową kotłownią. Ale tam zaraz będę potrzebować coś beZobslugowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.08.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 No to akurat chybiony argument.Własny las i darmowe drewno rozumiem, ale wór do spalenia ? Segregowane odbierają u nas co miesiąc, nawet bym nie pomyślał, aby gromadzić je celem spalenia.....Tym bardziej, ze nawet jeśli jest to tylko papier, czy karton, to zdrowe dla okolicy to nie jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 11.08.2016 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 W naszym województwie, a przynajmniej w gminie Police, Szczecin i Łobez, odbiór segregowanych śmieci jest droższy miż mieszanych. W dodatku na mieszane dają 1 malutki kubełek...Jak tu ktoś wspominał, z drewnem jest zabawa (ale i tak musimy te zabawę bo strasznie zarastamy samosiejkami) a opakowania, gazety, same pchają się do domu. Jak będzie jak w Austrii, że za sortowane śmieci państwo płaci, to jasne że nie spalę... Ale butelkami i workami nie palimy.Czy grzałka w zbiorniku cwu wychodzi taniej niż nagrzanie cwu gazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 12.08.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Ludzie, świat się wali kol.kol. foto i asolt zaczynają sensownie mówić wprost, że czas najwyższy przestać pinkolić, że kominek w salonie to takie super OZE itd. itp. Panowie: szacun od łysego dziada, co jeszcze pana Boga pamięta, gdy młodym był, bo obaj w jednym wojsku służyli. Tyle, że tamten w górę poszedł, a dziad na Ziemi się męczy. Każdego, kto chwali palenie tzw. biomasa powinno się ... + Nie zapominajcie, że im niższa wartość opałowa paliwa, tym więcej odpadów i emisji dla zdrowia tak przydatnej, jak majtki nierządnicy. Dlatego, ten na prawde dobry węgiel dobrze spalony mniej szkody niesie, niż te gałązki z samosiejek, wierzby tzw. energetyczne, miscantusy, słomy i reszta badziewia udająca zerowy bilans CO2. Kto ma dostęp do gazu, to niech sie nie zastanawia. Kto ma możliwość i kasę (niestety) niech idzie w solary, fotowoltaikę i ciepło z powietrza, gruntu lub wody. A kto chce mieszkać w komorze gazowej, truć siebie i okolice, to pozostają mu tzw. tradycje. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 12.08.2016 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 wam chyba Merkel płaci za wysmiewanie tradycyjnego palenia... wojna idzie, nordstream1 i 2, a ponadto zarobki też nie są wieczne, gazownia strzeli focha o 1gr i gaz odetnie i co wtedy, że o awariach nie wspomnę. po to buduje dom prawie pasywny żeby nie dokładać zanadto do mieszkania w nim, żeby nie wyprowadzać sie z niego na starość bo nie utrzymam domu z żałosnej emeryturki, o ile mi ją dadzą... po to wyprowadzam sie z mieszkania do domu, zeby nie płacic czynszu... też jestem za bezobsługowym grzaniem. może też wysiaść prąd... zwykły kominek moze pomoże bez prądu o ile będzie dawał jakieś ciepelko z kratek lub gdy szyba nie będzie nadto zimna... na dzień dzisiejszy jestem za tym, żeby kupic kociol gazowy ale wszystko porozprowadzać tak, żeby łatwo było podłączyć piec, czy ciuchcię i palić choćby i starociami. Nie zginę z mrozu z pochwałą gazu na ustach... po to te bufory wynaleziono żeby podpinać pod nie różne źrodla ciepła... mam dolne źrodło pod płyta fundamentową to moze i kiedys zasili pompę ciepla, ale to też na prąd... no moze baterie fotowoltaiczne niedługo uczynią dom niezależnym prądowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.08.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Dolne zródło pod płytą ? Kto był taki mądry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 12.08.2016 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 to będzie wspomagać rekuperator. robione wg wskazówek Piczmana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.08.2016 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 No to nie pisz o tym w kontekście pompy ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 13.08.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 wam chyba Merkel płaci za wysmiewanie tradycyjnego palenia... wojna idzie, nordstream1 i 2, a ponadto zarobki też nie są wieczne, gazownia strzeli focha o 1gr i gaz odetnie i co wtedy, że o awariach nie wspomnę. po to buduje dom prawie pasywny żeby nie dokładać zanadto do mieszkania w nim, żeby nie wyprowadzać sie z niego na starość bo nie utrzymam domu z żałosnej emeryturki, o ile mi ją dadzą... po to wyprowadzam sie z mieszkania do domu, zeby nie płacic czynszu... też jestem za bezobsługowym grzaniem. może też wysiaść prąd... zwykły kominek moze pomoże bez prądu o ile będzie dawał jakieś ciepelko z kratek lub gdy szyba nie będzie nadto zimna... na dzień dzisiejszy jestem za tym, żeby kupic kociol gazowy ale wszystko porozprowadzać tak, żeby łatwo było podłączyć piec, czy ciuchcię i palić choćby i starociami. Nie zginę z mrozu z pochwałą gazu na ustach... po to te bufory wynaleziono żeby podpinać pod nie różne źrodla ciepła... mam dolne źrodło pod płyta fundamentową to moze i kiedys zasili pompę ciepla, ale to też na prąd... no moze baterie fotowoltaiczne niedługo uczynią dom niezależnym prądowo... Skoro masz wiedzę o tym, o czym w pierwszych zdaniach piszesz, to po jakiego grzyba bierzesz się za budowę domu. Tu bunkier trzeba, cysternę z wodą głęboko zakopać, suchy prowiant rychtować, świeczki gromadzić. Pewnie i baterie długo działające do wibratora też się przydać mogą. A na dodatkowe dochody obecnie chyba jedyny widok w "dobrej zmianie" to załapać się na 500+ i to kilka razy, zanim ta wojna nie wybuchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.08.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Ludzie, świat się wali kol.kol. foto i asolt zaczynają sensownie mówić wprost, że czas najwyższy przestać pinkolić, że kominek w salonie to takie super OZE itd. itp. Bolus nie wszyscy mieli do szkoły pod górkę, nie uwazaj sie tu za jedyny i niepodwazalny autorytet, kiedy pisałem bez sensu?, czy aby wtedy gdy stwierdziłem Twoj niechetny stosunek do RBR czy tez w innych sprawach. Nie prosze abys podał przykłady bo po co?, zachowaj troche umiaru w ocenie innych bo przemawia przez Ciebie pycha. Co do kominka w domu Semiramidy który rzekomo ma byc pasywnym to jest to calkiem bez uzasadnienia ekonomicznego, zresztą jak w kazdym nowym energooszczednym domu. Jedynym uzasadnieniem jest chec posiadania dodatkowego mebla (wystroju wnetrza) nawiasem mówiąc dosc kosztownego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 15.08.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Bolus nie wszyscy mieli do szkoły pod górkę, nie uwazaj sie tu za jedyny i niepodwazalny autorytet, kiedy pisałem bez sensu?, czy aby wtedy gdy stwierdziłem Twoj niechetny stosunek do RBR czy tez w innych sprawach. Nie prosze abys podał przykłady bo po co?, zachowaj troche umiaru w ocenie innych bo przemawia przez Ciebie pycha. Co do kominka w domu Semiramidy który rzekomo ma byc pasywnym to jest to calkiem bez uzasadnienia ekonomicznego, zresztą jak w kazdym nowym energooszczednym domu. Jedynym uzasadnieniem jest chec posiadania dodatkowego mebla (wystroju wnetrza) nawiasem mówiąc dosc kosztownego. Już coś kiedyś napisałem: nie oceniam rabarbara, bo nie widzę żadnych wyników jego badań. Stąd brak komukolwiek udowodnienia mi, że to czyniłem. Krytykowałem jedynie - można sprawdzić - to, że pewne osoby twierdziły, iż papierkiem to sobie można co najwyżej .... Tak de facto to nikt pewnie nie wie, jakiej one są mocy nominalnej i jak się zachowują przy wymaganych poniżej 30%. A kominki? Zawsze byłem ich przeciwnikiem, podobnie jak byłem i jestem przeciwnikiem spalania wszelkiego dziadostwa o wartościach opalowych rzędu 5 - 7, czy nawet 12 MJ/kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 15.08.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 @boluslolusj23;"A kominki? Zawsze byłem ich przeciwnikiem, podobnie jak byłem i jestem przeciwnikiem spalania wszelkiego dziadostwa o wartościach opalowych rzędu 5 - 7, czy nawet 12 MJ/kg."Kominki wymagają pewnej wiedzy, u nas wiadomo co nieco o paleniu, całkowity brak wiedzy o "poprawnym rozprowadzeniu ciepła". Ciepłe powietrze samo dotrze gdzie trzeba, (wystarczy otwór, kanał). Dotrze gdy zabierzemy z ogrzanego pomieszczenia "leniwe" zimne powietrze. "Poprawny" kominek to drastyczne zmniejszenie ilości kurzu, najtańsze ciepło. Palić też trzeba mieć co i umieć robić to poprawnie. I o tyle ma racje każdy "przeciwnik" kominka, nie jest to "łatwy" sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts