Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na ekogroszek Ogniwo Eko Plus 16 kW czy Ogniwo Eko Plus M 20 kW ?

maciejtoya

Recommended Posts

Witam,

Tym razem poszukuję pieca na ekogroszek do mojego nowo budowanego domu. Wykonałem obliczenia na cieplowlasciwe i wyszło mi 11,0 kW na potrzeby ogrzewania i 4 na CWU. Teoretycznie piec z mocą nominalną 16 kW powinien starczyć. W domu mam wszędzie ogrzewanie podłogowe, łącznie z garażem.

Dom podobny do do projektu opałek 2n 2g. Pow. użytkowa 160 m2.

Zastanawiam się praktycznie nad dwoma piecami: Ogniwo Eko Plus 16 kW oraz nowość Ogniwo Eko Plus M 20 kW. Czytając rózne artykuły mam mętlik w głowie. Z jednej strony nie chcę przewymiarować pieca a z drugiej nie chcę dobrać za słabego. Nie wiem też jak mogę traktować te wyniki, czy są miarodajne czy też nie. Trzecia sprawa to to, że praktycznie nie wiem nic na temat OEPM a natomiast OEP widziałem na żywo i bardzo przypadł mi do gustu.

Proszę o poradę. Z góry dziękuję.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapomnij o tym kotle

Wejdż na http://www.esterownik.pl

Tam jest najwięcej użytkowników tych kotłów

Poczytasz sobie o ułamanych ślimakach po 2 sezonie, o cieknących korpusach, po roku

O szlifowaniach ślimaków by w końcu zaczeło się cokolwiek spalać w tym palniku

O zmniejszaniu palnika odejmując człony

Zardzewiałe zasobniki na węgiel

Nieszczelne dzrzwiczki

ITP

OEPM w stosunku do OEP ma zmniejszoną jape palnika (mniej członów) - krutszy ślimak i dwie cegły na obrzeżach palnika w takich trzymakach które to defacto ciągle wypadają bo wypycha je popiół lub kalafiory spieczonego opału

Czyszcenie nadal jest gehenną i zmorą wielu użytkowników i spędza im sen z powiek

Możesz wejść na forum http://www.info-ogrzewanie.pl i poczytać o perypetiach Bietki która to zakupiła OEPM do swojego domku i niby cudowne perpetum mobile nie dawało rady w jej domku (spędzała całe godziny przy kotle zrzucając kalafiory z palnika)

Na szczęście szanowny karoka65 się zlitował i wymienił jej OEPM na RBR 17 KW i piecyk śmiga jak miło , a nawet ma zapas mocy

Bietka ma landare -coś koło 400m2

Jeżeli myślisz poważnie o kotle który ma ci posłużyć długie lata to tylko

Tilgner

RBR

Skam-P

i żadnymi innymi sobie tyłka nie zawracaj

Ps. W mojej stopce masz link do mojego Tilgnera na żywo sterowanego sterownikiem internetowym Ecoal

Na portalu esterownik znajdziesz na żywo setki kotłów pracujących online łącznie z OEP i OEPM

Edytowane przez Św.Mikołaj

Witam,

Tym razem poszukuję pieca na ekogroszek do mojego nowo budowanego domu. Wykonałem obliczenia na cieplowlasciwe i wyszło mi 11,0 kW na potrzeby ogrzewania i 4 na CWU. Teoretycznie piec z mocą nominalną 16 kW powinien starczyć. W domu mam wszędzie ogrzewanie podłogowe, łącznie z garażem.

...

Na początek pomyśl o ociepleniu domu, 11 kW przy tej powierzchni to prawie 2 razy za duzo, po co 4 kW na cwu, przyjmuje sie w zaleznosci od pojemnosci zasobnika od 0,25 do ,5 kW na osobę. W sumie sie nie dziwie, ale nie mozna winic za wszystko ciepła własciwego. Jezeli juz ma byc kocioł na ekogroszek to biez taki z mocą 10-12 kW. I tak bedzie nieco przewymiarowany ale praktycznie mnie jszych nie ma oprócz 7 kW Skam.

Gość Konto usunięte_1*
Na początek pomyśl o ociepleniu domu, 11 kW przy tej powierzchni to prawie 2 razy za duzo, po co 4 kW na cwu, przyjmuje sie w zaleznosci od pojemnosci zasobnika od 0,25 do ,5 kW na osobę. W sumie sie nie dziwie, ale nie mozna winic za wszystko ciepła własciwego. Jezeli juz ma byc kocioł na ekogroszek to biez taki z mocą 10-12 kW. I tak bedzie nieco przewymiarowany ale praktycznie mnie jszych nie ma oprócz 7 kW Skam.

nie twierdzę ale słyszałem że podobno kocioł na styk potrafi więcej spalić niż ciut przewymiarowany , tyczyło się to zasypowców ale czy to prawda diabli wiedzą , ja też bym brał 12kw mimo wszystko

Zapomnij o tym kotle

Wejdż na http://www.esterownik.pl

Tam jest najwięcej użytkowników tych kotłów

Poczytasz sobie o ułamanych ślimakach po 2 sezonie, o cieknących korpusach, po roku

O szlifowaniach ślimaków by w końcu zaczeło się cokolwiek spalać w tym palniku

O zmniejszaniu palnika odejmując człony

Zardzewiałe zasobniki na węgiel

Nieszczelne dzrzwiczki

ITP

OEPM w stosunku do OEP ma zmniejszoną jape palnika (mniej członów) - krutszy ślimak i dwie cegły na obrzeżach palnika w takich trzymakach które to defacto ciągle wypadają bo wypycha je popiół lub kalafiory spieczonego opału

Czyszcenie nadal jest gehenną i zmorą wielu użytkowników i spędza im sen z powiek

Możesz wejść na forum http://www.info-ogrzewanie.pl i poczytać o perypetiach Bietki która to zakupiła OEPM do swojego domku i niby cudowne perpetum mobile nie dawało rady w jej domku (spędzała całe godziny przy kotle zrzucając kalafiory z palnika)

Na szczęście szanowny karoka65 się zlitował i wymienił jej OEPM na RBR 17 KW i piecyk śmiga jak miło , a nawet ma zapas mocy

Bietka ma landare -coś koło 400m2

Jeżeli myślisz poważnie o kotle który ma ci posłużyć długie lata to tylko

Tilgner

RBR

Skam-P

i żadnymi innymi sobie tyłka nie zawracaj

Ps. W mojej stopce masz link do mojego Tilgnera na żywo sterowanego sterownikiem internetowym Ecoal

Na portalu esterownik znajdziesz na żywo setki kotłów pracujących online łącznie z OEP i OEPM

Gościu - dlaczego tak po chamsku kłamiesz?

Czy wiesz ile tych kotłów zostało wyprodukowanych i pracuje?

To, że na tamtym forum kilku pajaców - w tym i ty - nie mogło zdzierżyć sukcesu tej marki, to nie oznacza wcale, że jest to zły wyrób.

Pieprzysz o zaszłościach sprzed lat, podajesz nie do końca sprawdzone dane.

Jakież to wielkie problemy są z czyszczeniem/ Pewnie tylko takiej istocie jak ty to stwarza trudności, chociaż tego kotła nie masz.

Włazisz do d.py karoce bez wazeliny i nawet w tej sprawie kłamiesz. U bietki jest 17 kW???

Jedynie to prawdą jest, że można na tamtym portalu podejrzeć na żywo setki pracujących kotłów Ogniwa. Tak - setki. A hejterów oczerniających kilku. A kotłów sprzedanych tysiące.

Przy okazji można pokukać na fotki ślimaków po kilku latach i całej reszcie.

Dobra rada pajacyku udający mikołaja: rozpędź się. Jakaś betonowa ściana się trafi.

Witam,

Zastanawiam się praktycznie nad dwoma piecami: Ogniwo Eko Plus 16 kW oraz nowość Ogniwo Eko Plus M 20 kW. Czytając rózne artykuły mam mętlik w głowie. Z jednej strony nie chcę przewymiarować pieca a z drugiej nie chcę dobrać za słabego. Nie wiem też jak mogę traktować te wyniki, czy są miarodajne czy też nie. Trzecia sprawa to to, że praktycznie nie wiem nic na temat OEPM a natomiast OEP widziałem na żywo i bardzo przypadł mi do gustu.

Jakie dane odnośnie zapotrzebowania na ciepło masz w projekcie domu?

Skąd tak dużo na cwu?

Te obliczenia na które się powołujesz mocno zawyżają zapotrzebowanie.

Choćby na forum, które przywołał ten pajac zwący się mikołajem masz możliwość znalezienia domów podobnych do twojego. już eksploatowanych. Ich użytkownicy podadzą ci swoje rzeczywiste zapotrzebowania, zużyci paliwa i wiele innych danych.

Jaki kocioł wybierzesz, to wyłącznie Twoja sprawa.

A jeszcze przy podłogówce, gdzie nie możesz wpuścić wody pow. 40 stopni, po wygrzaniu i wysuszeniu (na początku będzie ci żarło ciepło jak głupi) i tak będziesz musiał mieszać strugi.

Wypełniłem te formularze na stronie cieplowlasciwe dość rzetelnie i tyle po prostu wyszło. Wezmę pewnie te 16 kW lub mniej. Dzieki za rozwianie wątpliwość.

Natomiast nie wiem co wybrać odnośnie kotła. Mam taki mętlik po tych wszystkich wypowiedziach, że już sam nie wiem. Wcześniej byłem zdecydowany na ogniwo. Dodatkowo chcę piec do układu zamkniętego.

Nawet teraz zastanawiam się nad kotłem na pellet ale nie wiem czy to jest ekonomicznie podobne jeśli chodzi o spalanie. No i ta większa bezobsługowość też do mnie przemawia.

Wypełniłem te formularze na stronie cieplowlasciwe dość rzetelnie i tyle po prostu wyszło. Wezmę pewnie te 16 kW lub mniej. Dzieki za rozwianie wątpliwość.

Natomiast nie wiem co wybrać odnośnie kotła. Mam taki mętlik po tych wszystkich wypowiedziach, że już sam nie wiem. Wcześniej byłem zdecydowany na ogniwo. Dodatkowo chcę piec do układu zamkniętego.

Nawet teraz zastanawiam się nad kotłem na pellet ale nie wiem czy to jest ekonomicznie podobne jeśli chodzi o spalanie. No i ta większa bezobsługowość też do mnie przemawia.

Ciekaw jestem, na czy polega ta większa bezobsługowość kotła na pelet w stosunku do kotła na groszek. W każdym razie - kotły OGNIWO EKO PlusM są najmniej obsługowe z kotłów na węgiel (za wyjątkiem nielicznych kotłów z automatycznym czyszczeniem wymiennika i z automatycznym usuwaniem popiołu z popielnika).

Gościu - dlaczego tak po chamsku kłamiesz?

Czy wiesz ile tych kotłów zostało wyprodukowanych i pracuje?

To, że na tamtym forum kilku pajaców - w tym i ty - nie mogło zdzierżyć sukcesu tej marki, to nie oznacza wcale, że jest to zły wyrób.

Pieprzysz o zaszłościach sprzed lat, podajesz nie do końca sprawdzone dane.

Jakież to wielkie problemy są z czyszczeniem/ Pewnie tylko takiej istocie jak ty to stwarza trudności, chociaż tego kotła nie masz.

Włazisz do d.py karoce bez wazeliny i nawet w tej sprawie kłamiesz. U bietki jest 17 kW???

Jedynie to prawdą jest, że można na tamtym portalu podejrzeć na żywo setki pracujących kotłów Ogniwa. Tak - setki. A hejterów oczerniających kilku. A kotłów sprzedanych tysiące.

Przy okazji można pokukać na fotki ślimaków po kilku latach i całej reszcie.

Dobra rada pajacyku udający mikołaja: rozpędź się. Jakaś betonowa ściana się trafi.

Brawo

Z forum esterownik wyrzucil z dożywotnim zakazem

Teraz pole do popisu tu macie Docenty

Przepraszam u Bietki jest 23KW - pomyliłem się

Bynajmniej cudowne perpetum mobile 7 -24 kw nie dało rady

Edytowane przez Św.Mikołaj

Chocbys najdokładniej wypełnił formularz ciepłowłasciwego to i tak to jest tylko kalkulator który okresla bardzo zgrubnie obciązenie cieplne, opierac sie tylko na tym przy doborze mocy kotła to znaczy miec wiekie zaufanie do dokładnosci tego kalkulatora i własnych umiejetnosci.

Brawo

Z forum esterownik wyrzucil z dożywotnim zakazem

Teraz pole do popisu tu macie Docenty

Przepraszam u Bietki jest 23KW - pomyliłem się

Bynajmniej cudowne perpetum mobile 7 -24 kw nie dało rady

Jeśli już, to odeszli na własne życzenie, bo z takimi doopkami jak ty i tobie podobni nie było im po drodze.

Wasze chamstwo na tamtym forum przekraczało i przekracza wszelkie normy.

dziwię się, że na forum producenta sterownika jeszcze was trzymają, chociaż jedziecie po nich, po sterowniku jak po dzikiej świni.

Ale pewnie niedługo się obudzą i takich jak ty w kosmos na wieki wie\ów amen wyślą.

Ty pimpusiu pewnie nawet nie wiesz co to jest perpetum mobile stad fulosz jak mulorz.

Chcesz podyskutować o procesie spalania, o konstruowaniu kotłów, o ich badaniach? Zapraszam do dyskusji. Bo mam dobre serce i nawet przymulonym takim jak ty mogę to tłumaczyć jak krowie na rowie.

maciejtoya

Napisane masz,że budujesz dom o pow.użytkowej 160m2 a całkowitej 202m2, rozumiem,że nie jest to jaskinia bez okien i drzwi i zamierzasz ją jakoś "ocieplić"

Jak Ci się podoba kocioł Ogniwo - pomyśl o tym OE+ 10kW, większego nie będziesz potrzebować

na CWU to bez wielkiego liczenia dodaje się 2 max. 3kW a jak chcemy jakoś oszacować na tylko domowników (bez zapasu na gości), to przy prysznicu 0,25kW na 1osobe lub 0,5kW na osobę, jak w grę wchodzi jakaś wanna.

maciejtoya

Napisane masz,że budujesz dom o pow.użytkowej 160m2 a całkowitej 202m2, rozumiem,że nie jest to jaskinia bez okien i drzwi i zamierzasz ją jakoś "ocieplić"

Jak Ci się podoba kocioł Ogniwo - pomyśl o tym OE+ 10kW, większego nie będziesz potrzebować

na CWU to bez wielkiego liczenia dodaje się 2 max. 3kW a jak chcemy jakoś oszacować na tylko domowników (bez zapasu na gości), to przy prysznicu 0,25kW na 1osobe lub 0,5kW na osobę, jak w grę wchodzi jakaś wanna.

Kolego Jarecki

odpuśćmy, bo mikolaj "expertem". zawsze wie lepiej przymułek.

Szykuj się na urlop. Ponoć nad Bałtykiem w drugiej połowie ma być super. Oby.

:bye:

Gość Arturo72
Dzieki za odpowiedzi.

Zamierzam ocieplić styropianem 20 cm. Okna mam 3 szybowe z ciepłym montażem. Wełna na poddaszu łącznie 25 supermata.

Rozumiem, że Ogniwo Eko Plus mogę smiało brać i nie przejmować się opiniami innych tak ?

10kW będzie i tak dużo za dużo.

Poczytaj o skutkach przewymiarowana kotła czyli sadza,kominy,spalanie,sprawność itp.

Paliwa stałe w nowych domach to nie dość,że drogo w inwestycji to drogo także w eksploatacji właśnie przez to,że nie ma odpowiednich kotłów do nowych domów.

Ty będziesz potrzebował ok.6kW.

Chcesz ogniwo to bierz o mocy 6kW.Nie ma takiego ?

A to peszek,płać i płacz :D

Niech sprzedawca ogniwa przedstawi Ci sprawność kotła o mocy 16kW pracującego na 12% mocy nominalnej przez 90% sezonu grzewczego czyli ile kasy pójdzie Ci w komin a ile zostanie w domu :D

Edytowane przez Arturo72

10kW będzie i tak dużo za dużo.

Poczytaj o skutkach przewymiarowana kotła czyli sadza,kominy,spalanie,sprawność itp.

Paliwa stałe w nowych domach to nie dość,że drogo w inwestycji to drogo także w eksploatacji właśnie przez to,że nie ma odpowiednich kotłów do nowych domów.

Ty będziesz potrzebował ok.6kW.

Chcesz ogniwo to bierz o mocy 6kW.Nie ma takiego ?

A to peszek,płać i płacz :D

Niech sprzedawca ogniwa przedstawi Ci sprawność kotła o mocy 16kW pracującego na 12% mocy nominalnej przez 90% sezonu grzewczego czyli ile kasy pójdzie Ci w komin a ile zostanie w domu :D

Artur

w odróżnieniu od "myśliwych" polujących na Ciebie gdzie się da i jak się da nie zamierzam przyłączać się do nagonki.

Ale drogi panie: najnowsza seria kotłów z tej firmy to między innymi 14 kW, które na badaniach atestacyjnych w CLB UDT Poznań przy mocy obniżonej do 30% czyli poniżej 4,2 kW spełniły wszystkie wymogi dla klasy V (najwyższej) wg normy europejskiej PN-EN 303-5:2012, czyli CO - poniżej 500 mg/m3 (przeliczone na 10%O2), OGC poniżej 20 mg/m3 (przeliczone na 10%O2) oraz PM poniżej 40 mg/m3 (przeliczone na 10%O2). Każdy z tych wyników miał jeszcze spory zapas go dopuszczalnej wartości granicznej klasy V. Do tego drogi panie wysoka sprawność określona tą normą.. Wyniki dla mocy nominalnej były jeszcze dużo lepsze. Badania przeprowadza się przez 6 godzin dla każdej mocy. Czyli taki kocioł może pracować długotrwale z mocą w przedziale 4 - 14 kW.

Oczywiście warto się zastanowić, czy dla domku o takich parametrach jak podał kolega pytający wogóle warto stosować węglowca. Jeśli się dobrze policzy wszystkie koszty, to może się okazać, że gaz wyjdzie taniej albo porównywalnie, przy o niebo lepszym komforcie obsługi. Zależy, co kto lubi.

Ja osobiście, gdyby obecnie inwestował w dom mieszkalny, a nie grobowiec rodzinny, to bym pewnie poszedł o dwa kroki dalej. Ale mnie stać. A nie wszyscy mają ten komfort. Niestety.

Dzieki za odpowiedzi.

Zamierzam ocieplić styropianem 20 cm. Okna mam 3 szybowe z ciepłym montażem. Wełna na poddaszu łącznie 25 supermata.

Rozumiem, że Ogniwo Eko Plus mogę smiało brać i nie przejmować się opiniami innych tak ?

Ponieważ - jak już zapewne wiesz - mam więcej wspólnego z tą seria kotłów niż mikołaj z ... (można w miejsce kropek wpisać dowolne słowo np. na r się zaczynające a na m kończące i opisujące funkcje mózgu) dlatego na 100% nie napisze Ci, że masz kupić to czy tamto.

Decyzja należy wyłącznie do Ciebie.

Pozdrawiam

Definicje:

Strata niecałkowitego spalania – strata ciepła w wyniku niedopalenia stałych substancji palnych w popiele.

Strata niezupełnego spalania – strata ciepła w wyniku niedopalenia gazowych składników palnych w spalinach.

Mam pytanie: czy sadzę osiadającą w kotle retortowym spalajacym węgiel należy zaliczyć do strat niecałkowitego spalania czy niezupełnego spalania?

To zależy, czy podczas czyszczenia kotła strącisz ją do popielnika, czy wydmuchasz do komina :D