Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na ekogroszek Ogniwo Eko Plus 16 kW czy Ogniwo Eko Plus M 20 kW ?

maciejtoya

Recommended Posts

Artur

w odróżnieniu od "myśliwych" polujących na Ciebie gdzie się da i jak się da nie zamierzam przyłączać się do nagonki.

Ale drogi panie: najnowsza seria kotłów z tej firmy to między innymi 14 kW, które na badaniach atestacyjnych w CLB UDT Poznań przy mocy obniżonej do 30% czyli poniżej 4,2 kW spełniły wszystkie wymogi dla klasy V

OK, pięknie. u siebie najwięcej zeszłej zimy zaobserwowałem obciążenie 2,2 kW (pobór energii przez grzałkę podzielony przez 24 godziny - w rzeczywistości było pewnie mniej, bo poprzedniego dnia wiele nie grzało, spadła szybko temperatura zewnętrzna, więc trzeba było dogrzać całą masę akumulacyjną domu zanim temperatura na termostacie zaczęła rosnąć do zadanej). do tego CWU na 3-4 osoby, tak naprawdę przy grzaniu ciągłym i odpowiednim zapasie (zasobnik CWU odpowiedniej wielkości) wystarczy bez problemu 1-1,5 kW. zauważyć też warto, że w przyszłym i 2021 r. zaostrzają się warunki techniczne dla budynków - wiadomo o tym od dawna, więc nie rozumiem po co budować domy, które za rok będą przestarzałe. jak w takich domach zachowywałby się kocioł na ekogroszek? przez większość czasu w podtrzymaniu? co z kominem, sadzą?

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
OK, pięknie. u siebie najwięcej zeszłej zimy zaobserwowałem obciążenie 2,2 kW (pobór energii przez grzałkę podzielony przez 24 godziny - w rzeczywistości było pewnie mniej, bo poprzedniego dnia wiele nie grzało, spadła szybko temperatura zewnętrzna, więc trzeba było dogrzać całą masę akumulacyjną domu zanim temperatura na termostacie zaczęła rosnąć do zadanej). do tego CWU na 3-4 osoby, tak naprawdę przy grzaniu ciągłym i odpowiednim zapasie (zasobnik CWU odpowiedniej wielkości) wystarczy bez problemu 1-1,5 kW

Nie uwierzą Ci,każą się puknac w czoło lub pomyślą,że pomyliles się z przecinkiem :D

Był taki jeden już sprzedwca kotłów co nie mógł pojąć,że nowy dom bez problemu farelka da się ogrzać ;)

16kW jest ok :D

Gość Arturo72
Dzięki za odpowiedzi. Może faktycznie skuszę sie na mniejszy piec. Niestety nie ma gazu w okolicy więc piec gazowy odpada. Jedyne co mogę wziąć pod rozwagę to piec na pellet ale nie wiem jakie są ok.

A masz zrobione OZC ? Czyli ile energii potrzebuje Twój dom na ogrzewanie ?

Gdybyś grzal zwykłym prądem ile zapłacisz za energie jaką zuzyje Twój dom do ogrzania ?

A wiesz,że cena prądu jest zbliżona do ceny gazu ziemnego czy nie jesteś tego świadom tak samo jak z mocą grzewczą ?

Ty budujesz ten dom odpowiedzialnie czy na odwal się bele by było ?

Edytowane przez Arturo72

Ponieważ - jak już zapewne wiesz - mam więcej wspólnego z tą seria kotłów niż mikołaj z ... (można w miejsce kropek wpisać dowolne słowo np. na r się zaczynające a na m kończące i opisujące funkcje mózgu) dlatego na 100% nie napisze Ci, że masz kupić to czy tamto.

Decyzja należy wyłącznie do Ciebie.

Pozdrawiam

Ja myślalem, że ty na emeryturze będziesz oddawał się wspanialym przejarzdzką motocyklem jak ja,a ty widzę

Wzioles sobie mnie na cel i ublizanie mi

Nieładnie

Nawet ostatnio wyslalem ci male zapytanie

Ale widze iz nie bylo warto pytać

Pozdrawiam emeryta

Ja myślalem, że ty na emeryturze będziesz oddawał się wspanialym przejarzdzką motocyklem jak ja,a ty widzę

Wzioles sobie mnie na cel i ublizanie mi

Nieładnie

Nawet ostatnio wyslalem ci male zapytanie

Ale widze iz nie bylo warto pytać

Pozdrawiam emeryta

Dziękuję za pozdrowienia. Też pozdrawiam.

Umówmy się, że każdy zajmie się tym, co potrafi najlepiej i na czym się choć de facto nieco zna.

Pekepeke po Reichu hula.

Definicje:

Strata niecałkowitego spalania – strata ciepła w wyniku niedopalenia stałych substancji palnych w popiele.

Strata niezupełnego spalania – strata ciepła w wyniku niedopalenia gazowych składników palnych w spalinach.

Mam pytanie: czy sadzę osiadającą w kotle retortowym spalajacym węgiel należy zaliczyć do strat niecałkowitego spalania czy niezupełnego spalania?

1. Rozdziel najpierw sadzę od pyłu, to zobaczysz ile jej de facto jest.

2. Kilka, kilkanaście gramów prawdziwej sadzy.

3. Taka ilość ma wpływ na sprawność pewnie na trzecim lub czwartym miejscu po przecinku.

4. Podając definicję niezupełnego spalania sam sobie już odpowiedziałeś, że ta dotyczy wyłącznie niespalonych lub niedopalonych lotnych gazowych, czyli CO, CH4, H2, WWA itp.

5. Największy wpływ na sprawność mają: tlen w spalinach, temperatura spalin oraz ew. niedopał w odpadach paleniskowych. Te z pkt.4 to pikuś.

pozdro.

Dziękuję za pozdrowienia. Też pozdrawiam.

Umówmy się, że każdy zajmie się tym, co potrafi najlepiej i na czym się choć de facto nieco zna.

Pekepeke po Reichu hula.

Vulcan na sprzedarz

Kupiłem Yamahe Venture Midnaight 1500

I chyba zagości na dłuzej

Co prawda chorowalem na Goldwinga, ale jak Vendke kupilem to mi juz przeszlo

Sprzęt 1 - klasa na obcasach z ledami,navi,cb,interkomem itp.

Wersja najbogatsza - 19 tys mil

Gość Arturo72
Panowie nie zmieniajcie tematu.

Znacie jakieś inne piece, którymi warto się sie zainteresować. Muszą być do układu zamkniętego.

Nie ma takiego kotła jakiego potrzebuje Twój dom.

Jeśli nie widzisz w tym problemu to wstaw obojętnie jaki np.o mocy 50 kW.

Panowie nie zmieniajcie tematu.

Znacie jakieś inne piece, którymi warto się sie zainteresować. Muszą być do układu zamkniętego.

Macieju

Juz ci podawałem

Masz najmniejszego

Tilgnera 12 kw

Rbr 12 kw

I Skam p 7 kw

Wszystkie moga byc do ukladu zamknietego pod warunkiem zastosowania

Zaworu bezpieczeństwa schładzajacego DBV-1 lub wężownicy schladzającej oraz naczynia przeponowego

Nie ma takiego kotła jakiego potrzebuje Twój dom.

Jeśli nie widzisz w tym problemu to wstaw obojętnie jaki np.o mocy 50 kW.

Jak nie ma jak jest Skam-p 7 kw Arturku

Arturku skoro masz PC,Repekurator

To powinienes jeszcze zamontowac GWC

Wtedy bedziesz full wypas COOL

Nie miec GWC przy takim termosie jaki masz to grzech

Edytowane przez Św.Mikołaj

Nie do konca, opinie Bolusia o RBR sa zdecydowanie negatywne

Uprzejmie proszę wskazać moje negatywne wpisy dotyczące rabarbara.

Skoro nie posiada rzetelnych wyników badań, to co można oceniać? Widziałeś jakieś konkretne papiery wymagane przepisami dotyczące tego urządzenia?

Ja nie. Dlatego nie oceniam go pod względem rzeczywistych poziomów emisji, czy sprawności, ani nawet tzw. czasochłonności obsługi.

Jeśli takie wyniki dostanę, to się będę wypowiadał. Dlatego cały czas - jak na razie mówię - lepiej oceniać coś przebadane wg przyjętych reguł niż coś, czego nikt wg nich nie przebadał.

Wszystko i na temat.

Ja RBR przekreśliłem na wstępie dlatego, że oprócz opisu nie można pobrać żadnej instrukcji, DTR. Nie lubie kupować kota w worku.

Druga sprawa. Zacząłem zastanawiać się nad kotłami na pellet Biawar Compact 12 kW, Pellux 100 20 kW, Pellux 200 20 kW. Miał ktoś z tymi kotłami do czynienia ? Cenowo znacznie droższe ale za to jaka wygoda.

Gość Arturo72

Druga sprawa. Zacząłem zastanawiać się nad kotłami na pellet Biawar Compact 12 kW, Pellux 100 20 kW, Pellux 200 20 kW. Miał ktoś z tymi kotłami do czynienia ? Cenowo znacznie droższe ale za to jaka wygoda.

Wygoda ? :D

Wygodę masz tu i znacznie taniej od wegla i pelletu:

http://allegro.pl/powietrzna-pompa-ciepla-atlantic-extensa-8kw-i6404678824.html

Jakie jest zuzycie roczne takiej pompy ?

Interesowałem sie rok temu pompą aquarea 9kW i według wszystkich wycen jakie dostałem to wychodziło jakies 21 tyś. + Vat (za samą pompę + podłączenie). Rachunek ekonomiczny raczej żaden. Po drugie oszalałbym od tego buczenia tych sprężarek. Słyszałem na żywo. Po trzecie, nie chce mi się latać i ustawiać tak pompy aby chodziła non stop w 2 taryfie a resztę dnia pod kocem :).

Wolałbym gruntową ale koszty to juz kosmos, dlatego wolę poczekać te kilka lat na gaz.

Może mi ktoś coś odpowiedzeć na temat kotłów na pellet ?

Ps. mozna prosić o wypowiadanie się na temat ? Toczy się 2 strona dyskusji i do tej pory nic z niej nie wynika.

Gość Arturo72
Jakie jest zuzycie roczne takiej pompy ?

Interesowałem sie rok temu pompą aquarea 9kW i według wszystkich wycen jakie dostałem to wychodziło jakies 21 tyś. + Vat (za samą pompę + podłączenie). Rachunek ekonomiczny raczej żaden. Po drugie oszalałbym od tego buczenia tych sprężarek. Słyszałem na żywo. Po trzecie, nie chce mi się latać i ustawiać tak pompy aby chodziła non stop w 2 taryfie a resztę dnia pod kocem :).

Wolałbym gruntową ale koszty to juz kosmos, dlatego wolę poczekać te kilka lat na gaz.

Może mi ktoś coś odpowiedzeć na temat kotłów na pellet ?

Ps. mozna prosić o wypowiadanie się na temat ? Toczy się 2 strona dyskusji i do tej pory nic z niej nie wynika.

Roczne zużycie energii tej pompy na ogrzewanie to o COP mniej czyli 3 razy mniej niż Twój dom potrzebuje.

A ile potrzebuje Twój dom tej energii ?

Mówisz,że rachunek ekonomiczny żaden ? Skąd wiesz ?

Koszt 1kWh z tej pompy to ok.0,10zł a koszt 1kWh z ekogroszka przy optymalnie dobranym kotle to 0,15zł a 1kWh z pelletu to ok.0,20zł.

Zatem jak to i Ciebie wygląda porównując to ?

Jakie latanie i ustawianie i marzniecie ? Spadek temp.W domu o 0,5st.C to marzniecie ?

Edytowane przez Arturo72