Gość Arturo72 14.08.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Jakie masz zużycie takiej pompy za sezon (pazdziernik -kwiecien). oraz jaka temp. w pokojach ? Ogrzewanie za sezon grzewczy od trzech lat to przedział 1700-1900kWh,temp.w domu 23st.C. A tu całościowe z cwu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=7135190&viewfull=1#post7135190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.08.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Roczne zużycie energii tej pompy na ogrzewanie to o COP mniej czyli 3 razy mniej niż Twój dom potrzebuje. A ile potrzebuje Twój dom tej energii ? Mówisz,że rachunek ekonomiczny żaden ? Skąd wiesz ? Koszt 1kWh z tej pompy to ok.0,10zł a koszt 1kWh z ekogroszka przy optymalnie dobranym kotle to 0,15zł a 1kWh z pelletu to ok.0,20zł. Zatem jak to i Ciebie wygląda porównując to ? Jakie latanie i ustawianie i marzniecie ? Spadek temp.W domu o 0,5st.C to marzniecie ? Ty to już musisz się w kazdy temat wpier....... ze swoim nachalnym naklanianiem ludzi na PC Nie kazdy ma nowy dom i nie do kazdego domu sie nadaje PC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.08.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Nie kazdy ma nowy dom i nie do kazdego domu sie nadaje PC . To jest rzecz oczywista. Tu mamy jednak przykład nowego domu gdzie węgiel a właściwie paliwo stałe bo i pellet to najgorsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.08.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Ja RBR przekreśliłem na wstępie dlatego, że oprócz opisu nie można pobrać żadnej instrukcji, DTR. Nie lubie kupować kota w worku. Druga sprawa. Zacząłem zastanawiać się nad kotłami na pellet Biawar Compact 12 kW, Pellux 100 20 kW, Pellux 200 20 kW. Miał ktoś z tymi kotłami do czynienia ? Cenowo znacznie droższe ale za to jaka wygoda. Na stronie producenta wystarczy zapytać o DTR i dostaniesz firmainstalco.pl Lub napisz do chłopakow to ci wyślą karoka.eu minertu.eu Na stronie ogniwa tez nie ma DTRki Rabarbar ma 2 zalety 2 zasilania i 2 powroty 5 letnią gwarancje na korpus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 14.08.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Na stronie producenta wystarczy zapytać o DTR i dostaniesz firmainstalco.pl Lub napisz do chłopakow to ci wyślą karoka.eu minertu.eu Na stronie ogniwa tez nie ma DTRki ,,,, Nadworny Błaźnie Przede wszystkim, nie myśl! Pomyślałeś? Nie mów! Powiedziałeś? Nie pisz! Napisałeś? Nie podpisuj! http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2016/08/EKO-PLUS-M-DTR_sierpien_2016_v3.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 14.08.2016 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Tak DTR jest na stronie ogniwa bo wcześniej już ją pobrałem. Pompy Ciepła na tą chwilę nie chcę. Poczekam kilka lat aż ta technologia sie rozwinie i będzie jeszcze lepsza. Teraz nie mam przekonania do powietrznych pomp. Zdania nie zmienie.Wybiorę alternatywę pomiędzy ekogroszkiem a pompą ciepła czyli pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.08.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Nadworny Błaźnie Przede wszystkim, nie myśl! Pomyślałeś? Nie mów! Powiedziałeś? Nie pisz! Napisałeś? Nie podpisuj! http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2016/08/EKO-PLUS-M-DTR_sierpien_2016_v3.pdf Andrzeju czy ja ci ublizam Wczesniej nie bylo DTRki nowej Mki Dawno nie bylem na stronie wiec napisalem,ze nie ma Widocznie zamiescili Więc zwracam honor za pomylkę Ps, To,że się pomyliłem nie oznacza iż musisz mi ubliżać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.08.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 I nie zaczynaj, bo opowiem ci bajkę w której nie postrzępię CI językaNarazie sie opanuje bo temat jest o kotłach i nie bedę go zaśmiecał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.08.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 A wyzwiska to na porzadku dziennym I tak sie zachowuje podobno dorosły 44 letni męzczyzna, który był dyrektorem wielkiej firmy Która to niestety upadla z hukiem Ps. Wiec widzisz jakim cheretykiem jest Artur skoro zarzadzana przez niego firma upadla Sw. Mikołaju abstrahując od meritum zajrzyj czasami do słownika ortografcznego, te błedy az kolą w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.08.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Andrzeju znasz mnie z esterownik i dobrze wiesz,ze czesto pisze z tableta i nie zwracam zbytnio uwagi na błedyA,ze do szkoly mialem pod gorkę to wszyscy sie do tego przezwycziliCzasami również nie używam ogonkowJezeli sie jeszcze nie przezwyczailes to wez sobie slownik i tłumacz w wolnym czasie Ps. To,ze robie błedy nie upowaznia Cie do ublizania mi A ja nawet podalem numer do ciebie klientowi,bo chcial wykonać porzadne OZC Ty jako pierwszy przyszedles mi do glowyWidzę,ze nie bylo wartoPozdrawiam ze śnieznej LaponiRudolf też cie pozdrawiaOn ma tendencje i litosć dla tych uzywających szarych komórek inaczejMilej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 14.08.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Witam, Proszę o poradę. Z góry dziękuję. Grzeję około 165m2 po podłogach. Dom średnio ocieplony. Mam kocioł 12KW który się "nudzi" i nigdy nie wykorzystałem jego pełnej mocy ... Do takiej powierzchni jaką masz to styknie kocioł 7KW (działa do 10KW) i tyle ... Nic większego nie ma sensu kupować , choć osobiście uważam że lepiej było by kupić pompę ciepła PW 9KW (Panasonic lub Atlanic) i niż "bawić" się w nowym domu w kocioł na ekogroszek .. Ale jak już chcesz kocioł to naprawdę nie kupuj takiego potwora jak chcesz ... Na 100% masz złe wyliczenia , bo nie ma szansy aby nowo budowany dom jak Twój miał takie wymagania energetyczne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.08.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Andrzeju Tak na marginesie abstrahując od meritum Percepcja mojej mentalności nie obliguje do dalszej konwersacji z tobąBiorąc pod uwage aspekty moralne tej kwestii Wolne tłumaczenie dobierz sobie sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.08.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Andrzeju znasz mnie z esterownik i dobrze wiesz,ze czesto pisze z tableta i nie zwracam zbytnio uwagi na błedy A,ze do szkoly mialem pod gorkę to wszyscy sie do tego przezwyczili Czasami również nie używam ogonkow Jezeli sie jeszcze nie przezwyczailes to wez sobie slownik i tłumacz w wolnym czasie Ps. To,ze robie błedy nie upowaznia Cie do ublizania mi A ja nawet podalem numer do ciebie klientowi,bo chcial wykonać porzadne OZC Ty jako pierwszy przyszedles mi do glowy Widzę,ze nie bylo warto Pozdrawiam ze śnieznej Laponi Rudolf też cie pozdrawia On ma tendencje i litosć dla tych uzywających szarych komórek inaczej Milej nocy A gdzie Tobie ublizyłem?, tylko zwróciłem uwagę na błedy i to bynajmniej nie zwiazanie z tzw ogonkami, to nie jest ublizanie, nikomu zresztą nie ublizam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.08.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Jeśli ogrzewanie pompą kosztowało Cię 500zł (10groszy za 1KW) to grzanie kotłem na ekogroszek (15 groszy za 1KW) kosztowało by CIę 750zł a nie 2400zł ... Sam podałeś te kwoty ... Zakładając,że mam kocioł o mocy nominalnej 3,5kW bo taką max.moc potrzebuje przy -20st.C. A jakbym miał kocioł z palnikiem 12kW czyli więcej o 400% tak samo by było ? Taki palnik łyka 1kg węgla na dobę czyli 40 gram węgla na godzinę ? Wiesz co piszesz ? Ile waży 1 wegielek ? Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.08.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 A gdzie Tobie ublizyłem?, tylko zwróciłem uwagę na błedy i to bynajmniej nie zwiazanie z tzw ogonkami, to nie jest ublizanie, nikomu zresztą nie ublizam. Nazwales mnie błaznem Nie bede wdawał sie w pyskówki Mam lepsze zajecia Idę poklepać panią Mikolajową po pupci przed snem Ps. Ja wiem, ze piszac z PC lub laptopa przegladarka poprawia wszystkie błedy Na tablecie tak nie jest i niech tak pozostanie Mylić sie jest rzecza ludzką, tak samo jak popelniac błedy Milej nocy Ps. Nie zasmiecajmy juz autorowi tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.08.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Nazwales mnie błaznem Nie bede wdawał sie w pyskówki Mam lepsze zajecia Idę poklepać panią Mikolajową po pupci przed snem Ps. Ja wiem, ze piszac z PC lub laptopa przegladarka poprawia wszystkie błedy Na tablecie tak nie jest i niech tak pozostanie Mylić sie jest rzecza ludzką, tak samo jak popelniac błedy Milej nocy Ps. Nie zasmiecajmy juz autorowi tematu Pomyliłes mnie z kim innym, Andrzej_M to nie asolt, jezeli masz choc troche honoru przyznaj sie do błedu. Widze ze szkoda dalej dyskutowac, ale warto czasem sprawdzic kto jest autorem danego postu. Wiem ze kazdy moze sie pomylic ale oczerniac innych bez dokładnego sprawdzenia nie wypada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.08.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Grzeję około 165m2 po podłogach. Dom średnio ocieplony. Mam kocioł 12KW który się "nudzi" i nigdy nie wykorzystałem jego pełnej mocy ... Do takiej powierzchni jaką masz to styknie kocioł 7KW (działa do 10KW) i tyle ... Nic większego nie ma sensu kupować , choć osobiście uważam że lepiej było by kupić pompę ciepła PW 9KW (Panasonic lub Atlanic) i niż "bawić" się w nowym domu w kocioł na ekogroszek .. Ale jak już chcesz kocioł to naprawdę nie kupuj takiego potwora jak chcesz ... Na 100% masz złe wyliczenia , bo nie ma szansy aby nowo budowany dom jak Twój miał takie wymagania energetyczne ... Szacun za to kaszpir,w koncu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.08.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Pomyliłes mnie z kim innym, Andrzej_M to nie asolt, jezeli masz choc troche honoru przyznaj sie do błedu. Widze ze szkoda dalej dyskutowac, ale warto czasem sprawdzic kto jest autorem danego postu. Wiem ze kazdy moze sie pomylic ale oczerniac innych bez dokładnego sprawdzenia nie wypada. Wybacz Panie Soltys juz nie będe Przyznaje sie do bledu - Blaznem nazwal mnie Andrzej _M nie ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.08.2016 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Wybacz Panie Soltys juz nie będe Przyznaje sie do bledu - Blaznem nazwal mnie Andrzej _M nie ty Przeprosiny przyjete, a dokładniej czytac kto i co napisał nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.08.2016 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Szacun za to kaszpir,w koncu Arturo problem jest tym ze niektórzy dali by zywcem pokroic za obliczenia ozc podane w projekcie, skąd taka ufnosc nie wiadomo, a tymczsem zdecydowana ich wiekszosc jest mało wiarygogodna a błedy dochodzą nawet do 100%. I stad sie biorą takie, a nie inne wybory zródła grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts