kubaar 11.08.2016 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Witam cześć i czołem. Mam dylemat cenowy i szukam alternatyw i proszę o poradę ludzi z praktyką. Otórz mam parterówke z stropem zelbetowym. Na "poddaszu" nie bedzie nic prócz suszarni/graciarni. Strop jest ocieplony styro 18cm (0,37) i na to wylewka, ponad stropem owa graciarnia i dach z dachówki+membrana (brak deskowania). I teraz dla komfortu swojego oraz oszczednosci rozwarzam ocieplenie dachu wełną - tutaj jednak dylemat finansowy jest - nie jestem pewien czy sposob w jaki chce to zrobic ma sens. A jakiż to sposób? Otórz nie potrzebuje bardzo grubego docieplenia bo to tylko strych/graciarnia, myslalem wiec zeby włożyć 15cm wełny miedzy krokwie, poprzeciągać gęsto sznurek i dać folię. Widziałem u kilku osób że tak jest i wełna nie obwisa, przy czym u żadnej z tych osób nie jest to jakoś bardzo długo(max 2 lata). Dlaczego chce tak zrobić? Bo nie chce dać osb narazie - jak kiedys za dziesiat lat trzebaby tam zrobic cos mieszkalnego to wełny bedzie za malo i trzeba by to rozbierac i robic profile itp itd. pozatym na parterowce 270m2 plyty wejdzie (ok 3000pln) co moge przeznaczyć na inne równie potrzebne rzeczy. Co byście zasugerowali? da sie tak o samym sznurku i folii? a moze jakies inne "budzetowe" rozwiazanie. Forumowym 'fachowcom" dziękuję, jak rowniez proszę bez komentarzy " zrob raz a dobrze itp itd, koszt podwojnej wełny+profile+osb nie wchodzi w gre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 11.08.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 da sie tak o samym sznurku i folii? Sznurek po roku może 2 zmurszeje i wełna spadnie. Może lepiej nad trwalszą nicią pomyśleć, ewentualnie drut wiązałkowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 11.08.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 mam w głowie to samo co ty i te same rozwiązania zastosowałem , sznurek nylonowy wisi już prawie rok ,wełna 15 cm o najgorszej lambdzie 0,44 z lerua ale wszystko wisi jak powiesiłem , mam już wstępnie nabite wieszaki grzybkowe na następne 15 cm ale chyba zrezygnuję z tego pomysłu i kiedyś nabiję na krokwie bezpośrednio OSB 8mm , bo mieszkania tam nie planuję a te 15 cm co tam jest to i tak rewelacja w porównaniu z tym jak jej nie było , dobry sznur nylonowy załatwi sprawę na długo ,powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 11.08.2016 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 mam w głowie to samo co ty i te same rozwiązania zastosowałem , sznurek nylonowy wisi już prawie rok ,wełna 15 cm o najgorszej lambdzie 0,44 z lerua ale wszystko wisi jak powiesiłem , mam już wstępnie nabite wieszaki grzybkowe na następne 15 cm ale chyba zrezygnuję z tego pomysłu i kiedyś nabiję na krokwie bezpośrednio OSB 8mm , bo mieszkania tam nie planuję a te 15 cm co tam jest to i tak rewelacja w porównaniu z tym jak jej nie było , dobry sznur nylonowy załatwi sprawę na długo ,powodzenia No to mamy tak samo sznurek nylonowy kupi w jakims gospodarczym? 1mm? no i czy folie na to dawałeś? tez chcialem osb przywalić do krokiew ale jakby mi kiedys odbilo robic tam dodatkowe ocieplenie to trzeba by to sciagac - a tak bede mial droge otwartą. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piciek 11.08.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Ja mam 15 cm wełny mocowanej (w zasadzie podtrzymwanej, bo wełna jest przecież wciśnięta między krokwie) na biały sznurek rolniczy (polipropylenowy). Nie zmruszeje na pewno. Jestem pewny, że wcześniej zmruszeją krokwie Wisi prawie 5 lat i powisi kolejne 50. Szpula 2km kosztuje grosze. Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez piciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 13.08.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Ten sznurek jeżeli nie dostanie promieni uv to i tysiąc lat wytrzyma. Teraz są szpule 3 km i kosztuje około 40 - 50 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 14.08.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Twoja wypowiedź " forumowym fachowcom dziękuję" jest nieładna , delikatnie mówiąc. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts