pyton79 12.08.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Witam jestem na etapie projektu indywidualnego.Architekt proponuje okna w dachu 3szt ja wolałbym jednak chyba w scenie kolankowej.Pytanie czy okna w dachu będą tak samo dlugo szczelne jak pokrycie dachowe?Obawiam się głównie o kołnierz i miejsce osadzenia okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 19.08.2016 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Witam jestem na etapie projektu indywidualnego. Architekt proponuje okna w dachu 3szt ja wolałbym jednak chyba w scenie kolankowej. Pytanie czy okna w dachu będą tak samo dlugo szczelne jak pokrycie dachowe? Obawiam się głównie o kołnierz i miejsce osadzenia okna. Witam, Tak naprawdę okna dachowe sprawdzają się od wielu lat na rynku- oczywiście należy wybrać okna dachowe dobrej jakości oraz zadbać o prawidłowy montaż. Ten drugi czynnik czyli prawidłowy montaż jest bardzo ważny - okno musi być osadzone zgodnie z instrukcją montażu oraz prawidłowo zaizolowane. Jeżeli spełnimy te dwa warunki to napewno okna dachowe sprawdzą się i będą cieszyć przez długie lata. Wizualnie okna dachowe są do siebie zbliżone jednak różnią się między sobą pod wieloma względami. Nie tylko parametry termoizolacyjności czy akustyki decydują o ich różnicach. Bardzo ważną kwestią jest konstrukcja okna, różnego rodzaju systemy bezpieczeństwa i termoizolacji, rodzaj zastosowanego pakietu szybowego czy dodatkowe wyposażenie. Właśnie te elementy decydują o komforcie użytkowania okien dachowych na poddaszu. Okna dachowe zapewnią więcej światła na poddaszu w porównaniu do okien w ściance kolankowej. W przypadku okien FAKRO oferujemy 10-letni okres gwarancji na okno wraz z kołnierzem uszczelniającym, dodatkowo bezterminową gwarancją objęta jest szyba zewnętrzna na wypadek gradobicia. Istnieje też możliwość przedłużenia gwarancji do 20 lat na wybrane elementy. Szczegóły zamieszczone są na naszej stronie internetowej http://www.fakro.pl/serwis/gwarancja/ Chętnie odpowiem na pytania związane z naszą ofertą okien dachowych. Z poważaniem Konsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 19.08.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Pytanie czy okna w dachu będą tak samo dlugo szczelne jak pokrycie dachowe? Obawiam się głównie o kołnierz i miejsce osadzenia okna. Szczelne będą. Z tym, że jeżeli masz dylemat, czy robić lukarnę, czy dach płaski z oknami połaciowymi, to wg mnie na jedno wychodzi, bo i przez to i przez tamto, tyle samo ciepła ci ucieknie. Ja mam 6 okien połaciowych i nie martwię się ogrzewaniem, tylko martwię się, jak to w lato gorąco będzie. Całe szczęście, że mam pociągniętą instatalcję do klimatyzacji, także jakoś dam radę. Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.08.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Moim zdaniem okno w ścianie, szczycie łatwiej szczelnie osadzić, w przypadku montażu w warstwie ocieplenia straty ciepła będą niższe niż przy oknach połaciowych. O piekarniku w lecie dzięki oknom dachowym pisać nie muszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 19.08.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Zgadza się. Okna dachowe są fajne i funkcjonalne, ale tylko wtedy, kiedy nie wychodzą na południe.U mnie, niestety, trzy z sześciu są na południowy-zachód i liczę się z tym, że będzie piekło.Co prawda dwa z nich są w dwóch oddzielnych garderobach, a tylko jedno w pokoju dziecka, ale świadomie to zrobiłem, bo lato w Polsce trwa 3 miesiące, a potem przez 9 miesięcy będziemy mieli widne garderoby. Coś za coś. No i jeszcze klimatyzację będzie można włączyć na całym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.08.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 pyton79 mocno zastanów się nad decyzją, jeśli nie musisz to daj sobie spokój z oknami połaciowymi.Okna tego typu trudno ocieplić, zwłaszcza że są osadzone blisko krokwi. Te traktować należy jako mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 19.08.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Powiem tak, drugi raz albo zrezygnowałabym z okien dachowych, albo brałabym te niby najlepsze. Mam zwykłe - po pierwszej zimie reklamacja nieuwzględniona, bo mam podłogówkę (oficjalny powód wpisany przez serwisanta na protokole). Zmiana pakietu na trzyszybowy w sumie wychodzi drożej, niż kupno takiego okna w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.08.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Mam jedno, trzyszybowe okno dachowe z PCV, od strony wschodniej w łazience. Jak narazie nic złego nie zobserwowałem. Zrezygnowałem z trzech pozostałych w innych pomieszczeniach, gdyż dla mnie każde okno połaciowe generuje spore straty ciepła w zimie. Na szczęście w każdym z tych pokoi mam okna w szczycie więc problemu z doświetleniem pomieszczeń nie mam. Przy dachu kopertowym sytuacja przedstawia się zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 20.08.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Powiem tak, drugi raz albo zrezygnowałabym z okien dachowych, albo brałabym te niby najlepsze. Mam zwykłe - po pierwszej zimie reklamacja nieuwzględniona, bo mam podłogówkę (oficjalny powód wpisany przez serwisanta na protokole). A możesz napisać szerzej, co podłogówka miała do reklamacji i dlaczego reklamowałeś? Pytam, bo zacząłem się bać o te moje 6 okien połaciowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 21.08.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Okna dachowe to zło - jak nie musisz ich robić to nie rób. Jakaś taka moda jest teraz na te okna - i ludzie doświetlają nimi pokoje nawet jak mają normalne w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 22.08.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam, Nie mogę zgodzić się z powyższymi argumentami przeciw oknom dachowym. Postaram się opisać te problemy z własnego punktu widzenia. Może zacznę od końca: 1. "moda jest teraz na te okna - i ludzie doświetlają nimi pokoje nawet jak mają normalne w pomieszczeniach. " Dzięki oknom dachowym można uzyskać o wiele więcej światła w porównaniu do okien pionowych - dlatego są one często projektowane w pomieszczeniach na poddaszu. 2. "Zrezygnowałem z trzech pozostałych w innych pomieszczeniach, gdyż dla mnie każde okno połaciowe generuje spore straty ciepła w zimie." Należy odpowiedzieć na pytanie jakie wymagania stawiamy oknom. W ofercie mamy standardowe okna dachowe oraz wersje energooszczędne i pasywne. Zastosowanie tych ostatnich pozwoli nam uniknąć strat ciepła. 3. "Okna tego typu trudno ocieplić" - Przy zastosowaniu systemowy rozwiązań ilozolacja okien dachowych nie jest trudna. Wystarczy zastosować np. zestaw XDP razem z kołnierzem EHV-AT Thermo. Przy zastosowaniu tych produktów z oknami energooszczędnymi możemy uzyskać optymalną izolację na poziomie łat oraz powyżej poziomu łat. 4. "Zgadza się. Okna dachowe są fajne i funkcjonalne, ale tylko wtedy, kiedy nie wychodzą na południe. U mnie, niestety, trzy z sześciu są na południowy-zachód i liczę się z tym, że będzie piekło." W przypadku okien dachowych konieczne stosowanie jest osłon podobnie jak w przypadku okien pionowych, które również mogą nagrzewać pomieszczenia. Zgadzam się że w mniejszym stopniu niż okna dachowe- jednak to już kwestia której nie unikniemy, naszczęście możemy zaproponować szeroką gamę markiz lub rolet które rozwiązują ten problem. Z drugiej strony w okresie zimowym możemy liczyć na zyski energetyczne Pozdrawiam Konsultant FAKRO Edytowane 22 Sierpnia 2016 przez Ekspert FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doradca VELUX 22.08.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 U mnie, niestety, trzy z sześciu są na południowy-zachód i liczę się z tym, że będzie piekło. Co prawda dwa z nich są w dwóch oddzielnych garderobach, a tylko jedno w pokoju dziecka Witaj lotpaj, Producenci okien dachowych mają w swojej ofercie szereg akcesoriów, dzięki którym można osłonić się przed ciepłem lub słońcem w sezonie letnim. Idealnym rozwiązaniem do każdego rodzaju pomieszczenia będzie zastosowanie markizy, która chroni przed nagrzewaniem i jednocześnie nie ogranicza dostępu światła. Pokój dziecka to szczególne miejsce: musi służyć zarówno do zabawy, jak i wypoczynku. Dobrym wyborem będą rolety zaciemniające, które jednocześnie ochronią pomieszczenie przed nagrzewaniem. W garderobie idealnie sprawdzają się rolety dekoracyjne, które chronią ubrania przed blaknięciem. To tylko wybrane z dostępnych rozwiązań, więcej inspiracji dostępnych w naszym sklepie http://www.veluxshop.pl. Zawsze też służymy pomocą i radą, co najlepiej wybrać z naszej szerokiej oferty. Pozdrawiam, Paweł Doradca VELUX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.08.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Witam, Nie mogę zgodzić się z powyższymi argumentami przeciw oknom dachowym. Postaram się opisać te problemy z własnego punktu widzenia. Może zacznę od końca: 1. "moda jest teraz na te okna - i ludzie doświetlają nimi pokoje nawet jak mają normalne w pomieszczeniach. " Dzięki oknom dachowym można uzyskać o wiele więcej światła w porównaniu do okien pionowych - dlatego są one często projektowane w pomieszczeniach na poddaszu. 2. "Zrezygnowałem z trzech pozostałych w innych pomieszczeniach, gdyż dla mnie każde okno połaciowe generuje spore straty ciepła w zimie." Należy odpowiedzieć na pytanie jakie wymagania stawiamy oknom. W ofercie mamy standardowe okna dachowe oraz wersje energooszczędne i pasywne. Zastosowanie tych ostatnich pozwoli nam uniknąć strat ciepła. 3. "Okna tego typu trudno ocieplić" - Przy zastosowaniu systemowy rozwiązań ilozolacja okien dachowych nie jest trudna. Wystarczy zastosować np. zestaw XDP razem z kołnierzem EHV-AT Thermo. Przy zastosowaniu tych produktów z oknami energooszczędnymi możemy uzyskać optymalną izolację na poziomie łat oraz powyżej poziomu łat. 4. "Zgadza się. Okna dachowe są fajne i funkcjonalne, ale tylko wtedy, kiedy nie wychodzą na południe. U mnie, niestety, trzy z sześciu są na południowy-zachód i liczę się z tym, że będzie piekło." W przypadku okien dachowych konieczne stosowanie jest osłon podobnie jak w przypadku okien pionowych, które również mogą nagrzewać pomieszczenia. Zgadzam się że w mniejszym stopniu niż okna dachowe- jednak to już kwestia której nie unikniemy, naszczęście możemy zaproponować szeroką gamę markiz lub rolet które rozwiązują ten problem. Z drugiej strony w okresie zimowym możemy liczyć na zyski energetyczne Pozdrawiam Konsultant FAKRO Ad2. Mam okno trzy szybowe pasywne, i niech mi Pan wierzy, ze każde okno będzie generować większe straty ciepła niż dobrze ocieplona samodzielna przegroda.... ad3. patrz ad 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 23.08.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Ad2. Mam okno trzy szybowe pasywne, i niech mi Pan wierzy, ze każde okno będzie generować większe straty ciepła niż dobrze ocieplona samodzielna przegroda.... ad3. patrz ad 2. Witam, Rozumiem Pana punkt widzenia jednak proszę wiziąć pod uwagę fakt że każde okno (dachowe czy pionowe) będzie generować pewne straty ciepła w porównaniu do dobrze zaizolowanej powierzchni (przegrody). Aby okno nie było źródłem dużych i nie potrzebnych strat ciepła, czyli dużych wydatków na energię należy zadbać by jego parametry spełniały nasze oczekiwania. Niski współczynnik przenikania ciepła okna to podstawowy parametr, na który powinniśmy zwracać uwagę projektując oszczędny dom. Nie powinniśmy się obawiać również dużych powierzchni okien, gdyż te wcale nie znaczą większych strat. Druga kwestia na którą chciałem zwrócić uwagę to poprawny montaż i zaizolowanie okna. Jeżeli zaniedbany zostanie montaż w połaci dachu to nawet najcieplsze okna mogą tworzyć mostki termiczne. Z poważaniem Konsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eksperci firmy OKPOL 26.08.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Ad2. Mam okno trzy szybowe pasywne, i niech mi Pan wierzy, ze każde okno będzie generować większe straty ciepła niż dobrze ocieplona samodzielna przegroda.... ad3. patrz ad 2. Istnieje wiele czynników, które mają wpływ na energooszczędność, a jednym z nich jest na pewno rodzaj zamontowanych okien i tak jak w przypadku drzwi musimy się liczyć ze stratą ciepła. Jednak każdy się zgodzi, że instalacja drzwi i okien jest niezbędna, dlatego ważne jest aby przy wyborze zwrócić uwagę na kilka parametrów. Przede wszystkim na wartości przenikania szyby i całego okna. Oczywiście najlepszą opcją jest okno z pakietem trzyszybowym. Poddasze jest dość newralgicznym punktem w naszym domu, gdyż o różnych porach roku spotykamy się ze skrajnymi temperaturami i w tym przypadku warto zastanowić się nad pakietem trzyszybowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts