Malt 12.08.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Witam, W tym tygodniu zacząłem budowę domu i już pojawił się problem. Nie znam się kompletnie na tym więc wziąłem ekipę budowlaną. Robili wczoraj fundamenty bez tzw. zagęszczania i chudego betonu. Teren jest piasczysty. Szerokość ław jest od 55 aż do 75 cm. Domek jest mały i bez piwnicy. Zalali to betonem b25 na wysokość 48 cm w projekcie było 40 cm. Potem ma iść boczek betonowy b20 7 albo 8 warstw i solidna izolacja. Czy mogę mieć potem jakieś problemy z domem? Np. Pękające ściany... Projekt domu: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3169/projekt-domu-bratek-iii-nf40 Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 12.08.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Z badań geologicznych powinieneś wyczytać w jakim stopniu grunt jest zagęszczony, ale mimo wszystko nawet jeśli jest OK, i tak nie zaszkodzi trochę pochodzić z zagęszczarką. Co do betonu podkładowego- różnie do tego ludzie podchodzą. Ja dałem i jestem jego zwolennikiem.A co mówił projekt w sprawie zagęszczania gruntu i betonu chudego? Zakładam, że wzmianka na ten temat była? Gdzie kierownik budowy, którego zadaniem jest pilnowanie tego żeby było wszystko wykonane zgodnie z projektem i ze sztuką?Jeśli nie masz pojęcia o budownictwie bo poszukaj i zleć nadzory inspektorowi bo niestety jak Cię brygada wyczuje a kierownik będzie też postacią tylko na papierze to może być różnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 12.08.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 A od kiedy to grunt rodzimy w ławach zagęszcza się zagęszczarką? Tyle już dzienników budowy przeglądnęłam i budów na żywo widziałam, a nikt tego nie robił. Ja też nie.Zagęszczarka używana jest w przypadku płyt fundamentowych a przy budowie domu z tradycyjnymi ławami dopiero na etapie zasypywania fundamentów. Malt, teren masz piaszczysty, chudziak nie był konieczny. Z Twojego opisu wynika, że ekipa prawidłowo postąpiła.Polecam poczytanie tematów budowlanych na forum oraz obejrzenie filmów instruktażowych o każdym z etapów powstawania domu - będziesz spał spokojniej.Ewentualnie zatrudnij inspektora nadzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszkomarcin 12.08.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 ekipa podjela dobra decyzje, moim zdaniem praca została solidnie wykonana, także jeśli nie wylali jakiegoś wątpliwej jakości betonu na bazie ukraińskiego cementu to zadnych pekniec nie powinieneś uświadczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 12.08.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 a czy coś zaszkodzi dogęszczenie gruntu rodzimego??? A co jeśli z badań geologicznych wyszło że grunt ma słaby stopień zagęszczenia? Ja też mam u siebie na działce ładny piasek, ale jego zagęszczenie było zbyt małe i trzeba było poklepać...Skoro osoba, która jak sama pisze, nie ma pojęcia o sprawach budowlanych to pewnie z palca sobie nie wyssała tylko z projektu to zostało wyczytane.A czy lać chudy beton, cóż ile ludzi tyle opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomeksup 24.08.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 1. Chudy pod ławy i fundamenty zawsze się daje niezależnie co jest w podłożu.2. Podłoże piaszczyste zawsze zagęszcza się powierzchniowo 500kg a później 150kg zagęszczarką. Jeśli tak nie jest - nie odbieram podłoża i nie zezwalam na dalsze prace. Dmuchamy na zimne. 3. W przypadku wymiany gruntu sprawdzam dokładnie poprawność wymiany i zagęszczenie, rekordziści robią po 5x. 4. Dogęszczenie gruntu rodzimego pod warunkiem, że jest niespoisty - piaszczysty działa ZAWSZE NA TWOJĄ KORZYśĆ. Qba30 Jaki stopień i jaki był wymagany ? Mówienie o stopniu zagęszczenia dla podłoża w powierzchniowej warstwie na kontakcie podłoże-fundament jest nieporozumieniem. Tu raczej mówisz o wskaźniku zagęszczenia, choć te pojęcia mylisz. Zagęszczanie zagęszczarką średnią - 500kg dogęszcza maks. to 0,4-0,6m poniżej powierzchni posadowienia. Co z głębszymi warstwami ? Są luźne. Tutaj projektant powinien dać wytyczne i powiedzieć jakie wartości przyjął do obliczeń. Przykładowo ID=0,3 (30%) na miąższości 2m pod fundament. Doklepujemy 0,5m na Is>=0,98. Mamy 1,5m gruntu nadal Id=0,3. Projektant przyjmuje wartości z zapasem. Musi pisemnie najlepiej potwierdzić, że to nasze 0,3 uniesie fundament. Ps. nie traktujcie tego co piszą w projektach jako świętość. O wielu rzeczach nie napiszą. Te projekty powstają na zasadzie kopiuj wklej kasę miej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts