Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament bez zagęszczania i chudego betonu

Malt

Recommended Posts

Witam,

W tym tygodniu zacząłem budowę domu i już pojawił się problem. Nie znam się kompletnie na tym więc wziąłem ekipę budowlaną. Robili wczoraj fundamenty bez tzw. zagęszczania i chudego betonu. Teren jest piasczysty. Szerokość ław jest od 55 aż do 75 cm. Domek jest mały i bez piwnicy. Zalali to betonem b25 na wysokość 48 cm w projekcie było 40 cm. Potem ma iść boczek betonowy b20 7 albo 8 warstw i solidna izolacja. Czy mogę mieć potem jakieś problemy z domem? Np. Pękające ściany...

Projekt domu: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3169/projekt-domu-bratek-iii-nf40

Z góry dziękuję za pomoc

Z badań geologicznych powinieneś wyczytać w jakim stopniu grunt jest zagęszczony, ale mimo wszystko nawet jeśli jest OK, i tak nie zaszkodzi trochę pochodzić z zagęszczarką. Co do betonu podkładowego- różnie do tego ludzie podchodzą. Ja dałem i jestem jego zwolennikiem.

A co mówił projekt w sprawie zagęszczania gruntu i betonu chudego? Zakładam, że wzmianka na ten temat była? Gdzie kierownik budowy, którego zadaniem jest pilnowanie tego żeby było wszystko wykonane zgodnie z projektem i ze sztuką?

Jeśli nie masz pojęcia o budownictwie bo poszukaj i zleć nadzory inspektorowi bo niestety jak Cię brygada wyczuje a kierownik będzie też postacią tylko na papierze to może być różnie...

A od kiedy to grunt rodzimy w ławach zagęszcza się zagęszczarką? Tyle już dzienników budowy przeglądnęłam i budów na żywo widziałam, a nikt tego nie robił. Ja też nie.

Zagęszczarka używana jest w przypadku płyt fundamentowych a przy budowie domu z tradycyjnymi ławami dopiero na etapie zasypywania fundamentów.

Malt, teren masz piaszczysty, chudziak nie był konieczny. Z Twojego opisu wynika, że ekipa prawidłowo postąpiła.

Polecam poczytanie tematów budowlanych na forum oraz obejrzenie filmów instruktażowych o każdym z etapów powstawania domu - będziesz spał spokojniej.

Ewentualnie zatrudnij inspektora nadzoru.

a czy coś zaszkodzi dogęszczenie gruntu rodzimego??? A co jeśli z badań geologicznych wyszło że grunt ma słaby stopień zagęszczenia? Ja też mam u siebie na działce ładny piasek, ale jego zagęszczenie było zbyt małe i trzeba było poklepać...

Skoro osoba, która jak sama pisze, nie ma pojęcia o sprawach budowlanych to pewnie z palca sobie nie wyssała tylko z projektu to zostało wyczytane.

A czy lać chudy beton, cóż ile ludzi tyle opinii

• 2 weeks później...

1. Chudy pod ławy i fundamenty zawsze się daje niezależnie co jest w podłożu.

2. Podłoże piaszczyste zawsze zagęszcza się powierzchniowo 500kg a później 150kg zagęszczarką. Jeśli tak nie jest - nie odbieram podłoża i nie zezwalam na dalsze prace. Dmuchamy na zimne.

3. W przypadku wymiany gruntu sprawdzam dokładnie poprawność wymiany i zagęszczenie, rekordziści robią po 5x.

4. Dogęszczenie gruntu rodzimego pod warunkiem, że jest niespoisty - piaszczysty działa ZAWSZE NA TWOJĄ KORZYśĆ.

Qba30

Jaki stopień i jaki był wymagany ? Mówienie o stopniu zagęszczenia dla podłoża w powierzchniowej warstwie na kontakcie podłoże-fundament jest nieporozumieniem. Tu raczej mówisz o wskaźniku zagęszczenia, choć te pojęcia mylisz. Zagęszczanie zagęszczarką średnią - 500kg dogęszcza maks. to 0,4-0,6m poniżej powierzchni posadowienia. Co z głębszymi warstwami ? Są luźne. Tutaj projektant powinien dać wytyczne i powiedzieć jakie wartości przyjął do obliczeń. Przykładowo ID=0,3 (30%) na miąższości 2m pod fundament. Doklepujemy 0,5m na Is>=0,98. Mamy 1,5m gruntu nadal Id=0,3. Projektant przyjmuje wartości z zapasem. Musi pisemnie najlepiej potwierdzić, że to nasze 0,3 uniesie fundament.

Ps. nie traktujcie tego co piszą w projektach jako świętość. O wielu rzeczach nie napiszą. Te projekty powstają na zasadzie kopiuj wklej kasę miej.