zyga07 09.11.2017 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Może się nie znam, ale się wypowiem. Nie wiem, po co zastanawiacie się nad stosowaniem buforów do kotłów Biawara. Przecież właśnie ich sterowanie pozwala ekonomicznie zużywać pellet. W kotle "śmieciuchu" to rozumiem (miałem takowy niestety przez 10 lat), trzeba rozpalić i spalić do końca bez względu na to, czy jest zapotrzebowanie, czy nie. Część idzie w komin, ale w przypadku tych kotłów, to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Nie wiem na czym będą polegały oszczędności przy zastosowaniu bufora? Jakie to będą oszczędności realne - może ktoś to przeliczy. Jeżeli już, to zapewne takie, jak przy zastosowaniu solarów do ogrzewania wody - czyli instalacja nie zwróci się w terminie, jaki jest dla niej przewidziany. Czy nie lepiej pójść dalej w elektronikę i np. zastosować sprzęgło hydrauliczne, grupy pompowe z zaworami trójdrożnymi i siłownikami? Właśnie takie rozwiązanie od miesiąca mam u siebie i widzę, że to ma sens. W kwestii małej, czy dużej pojemności wodnej kotła. Są zwolennicy takiego i takiego rozwiązania. Mała pojemność wodna kotła - to mała bezwładność instalacji, czyli w zasadzie najlepiej by było, aby kocioł był tak dobrany, aby działał ciągle. Ja mam Toutcha 200 i jestem zadowolony. Jedno jest pewne- Pellux 200 Toutch nie będzie za duży (też miałem takie obawy) - bardzo sprawnie reguluje moc spalania. Po rozpaleniu korzysta z pełnej mocy (w moim przypadku i tak zmniejszonej do 16 KW), choć teraz chyba przywrócę mu moc 20 KW i zobaczę jak skróci się czas rozgrzewania instalacji, a potem przechodzi na 4,9 KW i sobie pstryka. Pierwotnie miałem zamówionego compacta 12 KW i ten tez miałby wystarczającą moc dla mojej chałupy, ale zastanawiam się o ile dłużej rozgrzewałby całą instalację i czy jego praca nie byłaby "szarpana" - częstsze włączenia. . Zgadzam się. Bufor jest zbędny do nowych kotłów. http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/#Kiedy_stosowac_bufor_ciepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 10.11.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Panowie a korzysta ktoś już z sterownika pokojowego Plum ecoster? Zastanawiam się czy taki czy zwykły bezprzewodowy ? Kolejny temat to econet ktoś ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga07 10.11.2017 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2017 Panowie a korzysta ktoś już z sterownika pokojowego Plum ecoster? Zastanawiam się czy taki czy zwykły bezprzewodowy ? Kolejny temat to econet ktoś ma? Korzystam z Econet. Fajna sprawa, sterujesz parametrami albo podgladsz stan aktualny instalacji ogrzewania. Jak masz jakieś pytania pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturS74 11.11.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Panowie a korzysta ktoś już z sterownika pokojowego Plum ecoster? Zastanawiam się czy taki czy zwykły bezprzewodowy ? Kolejny temat to econet ktoś ma? Mam na jednym układzie sterownik Pluma (fajna sprawa, można w 100 % zarządzać piecem), a na drugim układzie mam sterownik Salusa (tym ustawiam tylko temperaturę w pomieszczeniach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 12.11.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Witam Panowie dziękuję za opinie i chyba oba zakupię.... ArturS74 to znaczy że masz ecoster Pluma przewodowy i o prócz tego bezprzewodowy ? To można oba podpiąć ? Który wtedy ma priorytet ? Gdzie masz ecoster umieszczony ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturS74 12.11.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Witam Panowie dziękuję za opinie i chyba oba zakupię.... ArturS74 to znaczy że masz ecoster Pluma przewodowy i o prócz tego bezprzewodowy ? To można oba podpiąć ? Który wtedy ma priorytet ? Gdzie masz ecoster umieszczony ?? U mnie sprawa wygląda tak. Mam dwa oddzielne obiegi w domu (jeden - część mieszkalna i drugi - wyodrębniona część usługowa ) oba działają niezależnie. W części mieszkalnej mam zamontowany przewodowy ecoster i min steruję pracą kotła. W części usługowej mam bezprzewodowego salusa (091 FLRF). Oba pracują niezależnie, bez priorytetów. Jak temperatura spada w części mieszkalnej (ecoster - pełna obsługa kotła), to załącza się kocioł i grzeje tylko obieg w części mieszkalnej. Tak samo działa salus w części usługowej, jest programowalny, mam ustawione inne temperatury na konkretne godziny i dni. Do toutcha 200 bez problemu można podpiąć dwa obiegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 13.11.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Witam Czyli masz dwa obiegi więc sprawa jasna ja mam jeden obieg więc wystarczy mi ecoster...a gdzie go zainstalowałeś?? (Chodzi o pomieszczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturS74 13.11.2017 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Witam Czyli masz dwa obiegi więc sprawa jasna ja mam jeden obieg więc wystarczy mi ecoster...a gdzie go zainstalowałeś?? (Chodzi o pomieszczenie) Ja mam w korytarzu. Może to nie najszczęśliwsze miejsce, ale ze względu na kabel lepszego nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 14.11.2017 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Ja też planuje na korytarz ale na piętrze i wydaje mi się to optymalnym miejscem dlatego że w pokojach może być różnie bo każdy woli inna temp. Natomiast w salonie jak się nagrzeje np. Kominkiem to termostat wyłączy a u góry będzie zimno no i z salonu do kotłowni mam tak blisko że mogę się przejść.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga07 14.11.2017 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Ja też planuje na korytarz ale na piętrze i wydaje mi się to optymalnym miejscem dlatego że w pokojach może być różnie bo każdy woli inna temp. Natomiast w salonie jak się nagrzeje np. Kominkiem to termostat wyłączy a u góry będzie zimno no i z salonu do kotłowni mam tak blisko że mogę się przejść.. Ja u siebie nie zakładałem Ecostera w moim przypadku mam jeden obieg wydzielony na całą podłogówkę z pogodówką (dom parterowy), dlatego że Ecoster obniżał by zasilanie podłogi również w łazience i w wiatrołapie, a tam chciałem zachować wyższe temperatury. niż w pozostałych pomieszczeniach. Natomiast założyłem listwę w rozdzielce + zwykłe regulatory dobowe Salusa które zamkykają co jakiś czas obieg w danej strefie (pokojach) po uzyskaniu odpowiedniej temperatury. Dzięki temu w łazience jest cieplej a w pokojach temperatura odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 15.11.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Ja chce założyć ecoster nie tylko ze względu na termostat ale również aby nie musieć z piętra lecieć do kotłowni jak będę chciał coś zmienić. No i ja mam generalnie grzejniki a podłogówkę tylko w kuchni , waitrołapie i łazienkach. Myślałem też żeby mieć jeszcze zwykły regulator bezprzewodowy ale chyba nie da się obu obsługiwać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crolic 18.11.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Dzień dobry!Bardzo spodobał mi się ten kocioł (Pellux Compact 12), już znalazłem dobrą ofertę, już miałem go zamówić, aż zobaczyłem najnowszy numer "Muratora" a w nim artykuł "Nowoczesna kotły na pelety".Wymienionych jest 9 różnych kotłów, wydawało mi się że Biwar jest najlepszy, a w zestawieniu go nie ma...Powiedzcie mi, pytanie głównie do użytkowników Pellux Compact, warto go kupić?Jak z ustawieniami? Jak z awaryjnością? Jak ze spalaniem?Po tym artykule mam tylko mętlik w głowie... -- PozdrawiamCrolic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.11.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 A czy w tym zestawieniu jest napisane że badali/oceniali wszystkie kotły na pelet i ze wszystkich kotłów tylko te 9 jest wartych zakupu?Ja wątpię. Po prostu dostali tylko te 9 i tylko te 9 ocenili. Tak jest ze wszystkimi tego typu ocenami we wszystkich czasopismach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crolic 19.11.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Nie, oczywiście, że nie, ale myślałem, że kotły Pellux są bardziej popularne.I pytanie za 100 punktów, czy Pellux Compact - 12 kw spełnia wymogi 5 klasy?Nie mogę tego znaleźć, byłem na 100% pewny, że spełnia, ale potwierdzenia nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.11.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 , czy Pellux Compact - 12 kw spełnia wymogi 5 klasy? Nie mogę tego znaleźć, byłem na 100% pewny, że spełnia, ale potwierdzenia nie widzę. http://pellux.pl/app/uploads/2017/02/Compact_Certyfikat_5_klasy.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ngs 20.11.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Nie, oczywiście, że nie, ale myślałem, że kotły Pellux są bardziej popularne. I pytanie za 100 punktów, czy Pellux Compact - 12 kw spełnia wymogi 5 klasy? Nie mogę tego znaleźć, byłem na 100% pewny, że spełnia, ale potwierdzenia nie widzę. http://www.pelletmont.pl/do_pobrania/biawar_pliki/pellux_compact_12_Certyfikat_5_klasy.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crolic 20.11.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Aha, ok, ale właśnie się doczytałem, że w Małopolsce nie wystarczy 5 klasa, musi być EkoProjekt... czyli niestety dla mnie odpada.Szkoda, bo napaliłem się na ten kociołek... Przepraszam za zawracanie głowy. -- PozdrawiamCrolic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturS74 23.11.2017 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2017 Aha, ok, ale właśnie się doczytałem, że w Małopolsce nie wystarczy 5 klasa, musi być EkoProjekt... czyli niestety dla mnie odpada. Szkoda, bo napaliłem się na ten kociołek... Przepraszam za zawracanie głowy. -- Pozdrawiam Crolic Nie słyszałem o takiej normie EkoProjekt. Swoją drogą, jeżeli kotły Biawara nie spełniają jej, to chyba tylko gaz i olej opałowy pozostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 24.11.2017 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Chyba chodzi o EcoDesign ale chyba jeszcze nie obowiązuje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.11.2017 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 dyrektywa Ecodesign (zwana dyrektywą Ekoprojektu). bedzie obowiazywała od 2020roku dla wszystkich kotłów, ale juz dzisiaj firmy robia kotły w/g tej dyrektywy.Biawar ma dwa kotły w tej klasie pellux 200 i pellux 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts