Metalliana 03.12.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Witam ponownie! HELP! SOS! Znowu mamy problem z NIBE BIAWAR Pellux Compact 12kw Wszystko działało wspaniale już dwa miesiące, w domu ciepło, wygoda A dzisiaj mąż w czasie czyszczenia złamał turbulatory spalin. Tzn., wyjmując je, wyjął tak, że jakas część tych sprężynek została w dole węwnątrz. Mam pytanie: Co teraz robić? Czy można włączyć kocioł? Czy można gdzieś zamówić te turbulatory, by wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga07 05.12.2017 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Witam ponownie! HELP! SOS! Znowu mamy problem z NIBE BIAWAR Pellux Compact 12kw Wszystko działało wspaniale już dwa miesiące, w domu ciepło, wygoda A dzisiaj mąż w czasie czyszczenia złamał turbulatory spalin. Tzn., wyjmując je, wyjął tak, że jakas część tych sprężynek została w dole węwnątrz. Mam pytanie: Co teraz robić? Czy można włączyć kocioł? Czy można gdzieś zamówić te turbulatory, by wymienić? Infolinia: http://pellux.pl/pl/kontakt/ P.S. Zamów i dopytaj się czy piec może pracować bez turbulatorów przez jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaus1973 09.12.2017 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Biawar historia kolejna: Od razu to powiem wiem że wybrałem bardzo dobrze, ba wspaniale. Otóż co się stało, jak wspominałem już wcześnie mam piec nr 001 i palinik 002 (miałem), i te palnik wywoła pewien błąd. No więc dzwonię, piszę zdjęcia robię. Wiadomo piec to nie człowiek, ratować go karetką nie trzeba. I mówię co następuje i daję kolejne zdjęcia. I jako że mam piec taki jeszcze na gwarancji ale już pod koniec, to oni że ktoś przyjedzie i wymieni palnik, a ją że to tylko błąd i żebym wiedział jak go skasować, a oni że palnik jest starej konstrukcji i że wymienią mi za darmo na nowy. I najlepsze mówię ża najlepiej mi pasuje w sobotę i co dzisiaj po 14 przyjechał serwisant, fiku miku nowy palnik, nowe oprogramowanie - i wszystko działa jak należy. Znacie firmę która tak robi, mistrzostwo świata dla Biawara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaus1973 09.12.2017 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Zgadzam się. Bufor jest zbędny do nowych kotłów. http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/#Kiedy_stosowac_bufor_ciepla? A ja się*z tym nie zgodzę mam compacta 12 - 3x89 metrów po posadzkach czyli jakieś 240 m2 i bufor 500 l i piec daje radę. I tylko to rozwiązanie będę ludziom polecał. Złota zasada paliwa stałego - piec na 100 % albo na 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 10.12.2017 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 No to rewelacja z serwisem Biawara szok bo z reguły to się wszyscy migają żeby nic nie zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulczyk77 11.12.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Dokładnie, ja osobiście posiadam pompe ciepła Biawar PC 270 i okazało sie, iż pompa posiada wadę fabryczną, ucieka cały gaz w ciągu 2 miesięcy.Serwis naprawiał pompe 2 razy z wielką łaską, a na chwile obecna wypieli się tłumacząc końcem gwarancji i wszelkie naprawy już bedą odpłatne. Dodam tylko, że pompa pracowałą może rok od nowości. Dla osób, które zamierzają zakupić cokolwiek z firmy Biawar - Nibe nie polecam, lepiej unikać problemu niż ponosić spore koszty związane z brakiem kompetencji serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturS74 11.12.2017 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 A ja się*z tym nie zgodzę mam compacta 12 - 3x89 metrów po posadzkach czyli jakieś 240 m2 i bufor 500 l i piec daje radę. I tylko to rozwiązanie będę ludziom polecał. Złota zasada paliwa stałego - piec na 100 % albo na 0. Jak się sprawdza, to trzeba chwalić. Ja będę chwalił swoje. Listopad 2017, dom 170 m2, CO na 4 osoby, aż 23 worki pelletu po 15 kg.(pellux 200 Toutch). I podzielę się pewnym spostrzeżeniem. Denerwowało mnie częste automatyczne czyszczenie kotła, więc zmniejszyłem częstotliwość. W sumie, to nie wiem ile godzin pracował, bez wysuwania szuflady (pewnie nie więcej niż 10), po czym zaczął przesypywać pellet w rurze (nie spalać podawanego). Okazało się, ze na szufladzie była ok 2-3 cm warstwa zgrzanego popiołu i to nie pozwalało na swobodne spadanie pelletu do końca szuflady i pojawił się w/w problem. Oczywiście po wyczyszczeniu wszystko działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 13.12.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 Ale to był popiół czy zgorzelina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturS74 14.12.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Ale to był popiół czy zgorzelina ? Bardziej zgorzelina, sam wentylator nie mógł tego wyrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartez1982 15.12.2017 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 To wtedy wina Pelletu ale dlatego właśnie jest automatyczne czyszczenie palnika aby sobie radzić z gorszym pelletem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturS74 15.01.2018 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Jakim pelletem palicie i jak często czyścicie zasobnik, rurę podajnika? Albo inaczej, czy macie problem z pyłem z pelletu osadzającym się na palniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skynet 22.01.2018 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 witamposiadam pelluxa 100 moze ktos sie orientuje czy potrzebny jest moduł rozszerzenia by zamontować czujnik powrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweł_whitestok 23.01.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Jak się sprawdza, to trzeba chwalić. Ja będę chwalił swoje. Listopad 2017, dom 170 m2, CO na 4 osoby, aż 23 worki pelletu po 15 kg.(pellux 200 Toutch). I podzielę się pewnym spostrzeżeniem. Denerwowało mnie częste automatyczne czyszczenie kotła, więc zmniejszyłem częstotliwość. W sumie, to nie wiem ile godzin pracował, bez wysuwania szuflady (pewnie nie więcej niż 10), po czym zaczął przesypywać pellet w rurze (nie spalać podawanego). Okazało się, ze na szufladzie była ok 2-3 cm warstwa zgrzanego popiołu i to nie pozwalało na swobodne spadanie pelletu do końca szuflady i pojawił się w/w problem. Oczywiście po wyczyszczeniu wszystko działa jak należy. Mam taki sam kocioł tj. pellux 200 touch, opalana pow. - 200m2 po podłodze, parter - podłogówka, poddasze - grzejniki (łazienka oraz pralnia podłogówka) , palę od 16 października. Jakim pelletem palisz? Jakie masz parametry podajnika kg/h oraz ustawioną kaloryczność pelletu KWh? Obecnie palę pelletem no name (prawdopodobnie jest z Białorusi lub Ukrainy), średnie spalanie od 16 października do dziś to 15 kg/ dobę. Dość dużo popiołu powstaje z tego pelletu. Edytowane 23 Stycznia 2018 przez paweł_whitestok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturS74 28.01.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Mam taki sam kocioł tj. pellux 200 touch, opalana pow. - 200m2 po podłodze, parter - podłogówka, poddasze - grzejniki (łazienka oraz pralnia podłogówka) , palę od 16 października. Jakim pelletem palisz? Jakie masz parametry podajnika kg/h oraz ustawioną kaloryczność pelletu KWh? Obecnie palę pelletem no name (prawdopodobnie jest z Białorusi lub Ukrainy), średnie spalanie od 16 października do dziś to 15 kg/ dobę. Dość dużo popiołu powstaje z tego pelletu. Witam. Palę też pelletem z Ukrainy. Ustawione mam parametry 11,2 kg/h oraz 4,6 kwh. U mnie przy tym pellecie po 1,5 miesiąca musiałem wyczyścić rurę podajnika, bo było dużo pyłu i trocin, przez co na palenisku zrobił się nagar i pellet nie zsuwał się swobodnie i dalej zaczęła się zapełniać rura podajnika. Wydaje mi się, że w okresie zimowym należy przyjąć jedno czyszczenie na 4-6 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweł_whitestok 02.02.2018 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Witam. Palę też pelletem z Ukrainy. Ustawione mam parametry 11,2 kg/h oraz 4,6 kwh. U mnie przy tym pellecie po 1,5 miesiąca musiałem wyczyścić rurę podajnika, bo było dużo pyłu i trocin, przez co na palenisku zrobił się nagar i pellet nie zsuwał się swobodnie i dalej zaczęła się zapełniać rura podajnika. Wydaje mi się, że w okresie zimowym należy przyjąć jedno czyszczenie na 4-6 tygodni. Dziękuję za informację Jeśli chodzi o zapchanie rury podajnika to u mnie identyczna sytuacja (tylko raz się zdarzyło), trociny z rury wpadając do palnika spowodowały nagar przed tą krateczką spowalniającą wpadanie pelletu na ruszt. W lutym ustawię parametry na takie jak u Ciebie (11,2 kg/h oraz 4,6 kwh) i zobaczę czy zejdę ze spalaniem do Twojego poziomu tj. do 23 worku 15kg na miesiąc. Obecnie mam średnią 15kg/dzień. Średnie spalanie u Ciebie tj. około 12kg/dzień uważam za bardzo dobre. pozdrawiam z Białegostoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hotdog 18.02.2018 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 Witaj jkazan Mój dom ogrzewa pellux 200 Touch moc 20 kw- jest to jego moc maksymalna a moduluje ją w zależności od potrzeby od 6 kw-20 kw plusem ( jak dla mnie)jest duża pojemność wodna kotła nie mam bufora. Mój zestaw to kocioł sterownik pokojowy i moduł internetowy zainstalowany 22/12/2016 zero problemu. Trudno jest Mi powiedzieć czy compact 12 kw "da radę" ja kontaktowałem się z Panem Tomasz Gdaczyński +48781710128 email: tgdaczyń[email protected] Poznałem go na Targach Instalacje w Poznaniu z tego co się orientuje to jest on z Lublina lub okolic; solidny facet Mi pomógł pewnie pomoże i Tobie Był bym zapomniał Mój dom to konstrukcja której budowę zakończono w 1850 r (jeden osiem pięć zero) wyremontowany od "stóp do głów" (za cenę budowy dwóch nowych ooops) o powierzchni 180m2 80m podłogówka+ 2x drabinka w łazienkach +4x kaloryfer okna 6 komór x 3szyby na zewnatrz rockwool 7 cm na podłogach 2x5cm styropian poddasze zabudowane ocieplenie 18cm ursa platinium mieszkam w Wielkopolsce. Pelet od początku ten sam producent bez kombinowania lokalna firma Martyna jest dobrze> pozdrawiam witam, jest możliwość podskoczenia do ciebie i zobaczenia jak ten piec"chodzi" też jestem z wielkopolski a nie znam nikogo kto by miał taki piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hotdog 19.02.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Wybralem. Biawar Compact Pellux Touch 12kW. Zmodernizowany sterownik. W standardzie obsługa 2 obiegi C.O i C.W.U. Cena b.przystępna aktualnie jest promocja w Biawar. witam, i jak sprawuje ci się piecyk, ile pali ? czy były jakieś problemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga07 22.02.2018 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 witam, i jak sprawuje ci się piecyk, ile pali ? czy były jakieś problemy ? Kocioł działa ... w sumie na początku był problem ale wymienimy palnik i działa od roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak1987gier 28.02.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Pomocy!! Znajdzie się ktoś kto pomoże z nastawami kotła 200 Touch piec nie może osiągnąć zadanej temp maks 43 i spada i tak w kolko. Wcześniej smigal aż milo. Nie wiem co jest. Kombinowalem z ustawieniami Ale nie mogę trafić. Może ktoś podzieli się gotowcem. Mój pierwszy sezon. Zapychanie rury już mam za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak1987gier 28.02.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Bardzo chętnie wymienię się doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts