Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyby zespolone - ciepłe ramki - wady

Recommended Posts

No i przyjechały do mnie moje okna, a w raz z oknami przyjechało wielkie rozczarowanie.

Temat dotyczy jakości wykonania zespolenia - a dokładniej - wad ciepłej ramki.

Na dzień dzisiejszy zgłosiłem wykonawcy okien kilka wad dotyczących zespolenia:

* zarysowania ramki

* zabrudzenia widoczne na ramce (odcisk palca)

* owady na ramce wewnątrz zespolenia

* opiłki na ramce wewnątrz zespolenia w miejscach łączenia krawędzi tych ramek

* sztukowanie ramki (bo np. zabrakło 10cm)

* widoczne połączenie krawędzi ramek (ramki są czarne, szczelina pomiędzy ramkami biała/srebrna)

* jakość cięcia ramek (wygląda to tak, jakby ramki były cięte tępym narzędziem, nie mają równych krawędzi tylko powyginane i poszarpane)

Rozumiem, że temat jakości w budownictwie definiują normy.

W której normie opisana jest wymagana jakość zespolenia - ramki (nie szkła jako takiego, bo na szkle do tej pory nie zauważyłem wad)?

Równie ważne pytanie - czy wasze ramki posiadają którekolwiek z ww. wad?

Owady i zabrudzenia wewnątrz ramki już klasyfikują szyby do wymiany. Jeżeli protokół odbioru jest jeszcze nie podpisany, to nie podpisuj i wzywaj do zadowalającego wykonania usługi. Jeżeli nie będzie reakcji, to postrasz rezygnacją z tytułu niezgodności towaru z opisem

Definicje wad i wymagań dotyczących jakości zawarte są w następujących normach i kryteriach:

- PN-EN 572-2 Szkło w budownictwie. Podstawowe wyroby ze szkła sodowo-wapniowo-krzemianowego. Szkło float., PN-B-13079 Szkło budowlane. Szyby zespolone.,

- Kryteria techniczne Nr 20/S/2000 Szkło budowlane. Szyby zespolone.

Oczywiście wgląd do części PN-EN bywa płatny, więc powodzenia