Qusaji 12.08.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 No i przyjechały do mnie moje okna, a w raz z oknami przyjechało wielkie rozczarowanie. Temat dotyczy jakości wykonania zespolenia - a dokładniej - wad ciepłej ramki. Na dzień dzisiejszy zgłosiłem wykonawcy okien kilka wad dotyczących zespolenia:* zarysowania ramki* zabrudzenia widoczne na ramce (odcisk palca)* owady na ramce wewnątrz zespolenia* opiłki na ramce wewnątrz zespolenia w miejscach łączenia krawędzi tych ramek* sztukowanie ramki (bo np. zabrakło 10cm)* widoczne połączenie krawędzi ramek (ramki są czarne, szczelina pomiędzy ramkami biała/srebrna)* jakość cięcia ramek (wygląda to tak, jakby ramki były cięte tępym narzędziem, nie mają równych krawędzi tylko powyginane i poszarpane) Rozumiem, że temat jakości w budownictwie definiują normy.W której normie opisana jest wymagana jakość zespolenia - ramki (nie szkła jako takiego, bo na szkle do tej pory nie zauważyłem wad)? Równie ważne pytanie - czy wasze ramki posiadają którekolwiek z ww. wad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Kalita 12.08.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 Owady i zabrudzenia wewnątrz ramki już klasyfikują szyby do wymiany. Jeżeli protokół odbioru jest jeszcze nie podpisany, to nie podpisuj i wzywaj do zadowalającego wykonania usługi. Jeżeli nie będzie reakcji, to postrasz rezygnacją z tytułu niezgodności towaru z opisem Definicje wad i wymagań dotyczących jakości zawarte są w następujących normach i kryteriach:- PN-EN 572-2 Szkło w budownictwie. Podstawowe wyroby ze szkła sodowo-wapniowo-krzemianowego. Szkło float., PN-B-13079 Szkło budowlane. Szyby zespolone.,- Kryteria techniczne Nr 20/S/2000 Szkło budowlane. Szyby zespolone. Oczywiście wgląd do części PN-EN bywa płatny, więc powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrollo74 12.08.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2016 na stronie producenta szyb są Ogólne Warunki Techniczne do pobrania (patrzyłam na stronie Glassolution). tam są szczegółowo opisane np łączenia ramek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts