Sobol 31.07.2004 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2004 Jaki jest koszt wybudowania domu parterowego i parterowego z poddaszem użytkowym o takiej samej powierzchni użytkowej? Czy rzeczywiście parterowy jest tańszy? (powierzchnia dachu i ścian, fundament są przecież większe w parterowym, a może się mylę?) Może koszt wykończenia poddasza tak bardzo podnosi koszt całej inwestycji, że potocznie uważa się parterowy za tańszy do budowy? Ostatnio mam co do tego wątpliwości. Czy koszty utrzymania parterowego są dużo mniejsze? Zakładając oczywiście taką samą technologię budowy i powierzchnię.Jaka jest rzeczywistość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matys35 05.10.2004 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Witam i ciszę się ze nie jestem sam ( mam taki sam problem). Z tego co się zdążyłem zorientować to budowa domu z użytkowym poddaszem jest droższa od budowy parterowego o ok 20 - 30%, ale za to koszt utrzymania domu ( np:ogrzewanie ) z poddaszem jest niższy niż parterowego. Ale jak jest naprawdę to nie wiem. Więc jak będziesz miał jakieś info to ... Pozdrawiam Matys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 06.10.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 Zazwyczaj budowa domu parterowego jest tansza od parterowki z poddaszem. Rozwazajac podobne ksztalty - np. prostokat czy kwadrat.Ale o ile tansza to zalezy od powierzchni.Bo np. domy - parterowy o pow 120 m2 i parterowy z poddaszem ( parter 80 poddasze 40) - beda kosztowaly prawie tyle samo ( budowa).Jesli chodzi o ogrzewanie - parterowy taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.10.2004 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Parterowy dom wbrew obiegowym opiniom jest trochę droższy. Dwa razy więcej dachu i fundamentów. Nie ma schodów i to jest główna zaleta. Mimo większych kosztów polecam parterówkę bo sama w takiej mieszkam i jest super. Też kiedyś dałam się nabrać na opinię ze parterówka jest tańsza. Co do kosztów ogrzewania to najwieksze znaczenie ma dobra izolacja ścian i dachu oraz niezbyt duże powierzchnie okien i w miarę zwarta budowa domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmer 21.10.2004 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2004 Czy mogłabyś wyjaśnić czemu wbrew obiegowym opiniom dom parterowy jest droższy. Czy sporządzałaś jakieś kalkulacje? Słyszałam, że w przypadku niedużego domu [do ok 150 m2] koszty te się równoważą, ale nie widziałam porównania kosztów. Jeżeli chodzi o ogrzewanie, to podobno łatwiej ogrzać z użytkowym poddaszem. Czy mogłabyś przedstawić jakieś konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.10.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 o konkretach napisałam wyżej. Kiedyś Murator wydał płytę z kalkulacjami kosztów swoich domów i porównując domy o tych samych powierzchniach i podobnych wykończeniach zewnętrznych , domy parterowe wychodziły jednak drożej, koło 20%.Prosta w formie i budowie parterówkę będzie jednak tańsza od skomplkowanych domków z poddaszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarck 13.12.2004 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 verunia czy mogłabyś podać ten numer Muratora. To już drugie forum gdzie toczą się dyskusje na temat kosztów i porównań, wszyscy powołują się na ten artykuł ale nikt go nie potrafi znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.12.2004 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Niestety płytka gdzieś mi wsiąkła, a szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarck 14.12.2004 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 szkoda, szukałem tego artykułu w Archiwum, bo mam prenumeratę ale same pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 14.12.2004 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Dom parterowy czy z poddaszem użytkowym? Autor: Paweł Dominiak, Murator 03/2002, s. 94, dział: BUDOWA I REMONT Miłej lektury , Ja wybrałem z użytkowym poddaszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.12.2004 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 To nie był artykuł, tylko płyta z kosztami domów z rozpisaniem na poszczególne etapy, ale te koszty to też lipa. U mnie np fundamenty i cały stan surowy wyszły sporo taniej niż tam. Najbardziej mnie jednak zdziwiło to, że wszystkie domy z podaszem o podobnej powierzchni tam prezentowane były tańsze od mojej parterówki, a wszyscy mi wmawiali że parterówka jest tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarck 14.12.2004 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Ja dalej wierzę, że parterówki są tańsze, mimo wszystko. Poza tym parterówki podobają mi się z innych powodów i dlatego chciałbym wiedzieć o nich jak najwięcej. Oprócz płyty, o której piszesz widziałem w którymś z Muratorów inne opracowania dotyczące kosztów i porównań typów domów. Znajdę je w końcu Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarck 14.12.2004 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 dzięki Patos To jest to dokładnie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 14.12.2004 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Ja dalej wierzę, że parterówki są tańsze, mimo wszystko. Czasami wiara czyni cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Jak ci się parterówki podobaja to pewnie że buduj. Koszty domu zależą od wielu, wielu czynników, nie tylko od tego czy budujemy parterówkę, czy z poddaszem. Trzymam kciuki za spełnienie marzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarck 15.12.2004 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Jak ci się parterówki podobaja to pewnie że buduj. Koszty domu zależą od wielu, wielu czynników, nie tylko od tego czy budujemy parterówkę, czy z poddaszem. Trzymam kciuki za spełnienie marzeń. Dzięki za słowa otuchy. Dyskusje oraz wypowiedzi dotyczące tego tematu pozwalają mi na szersze spojrzenie. Gust mam raczej wyrobiony. Niestety mieszkam na terenie zurbanizowanym i sprawa opiera się przede wszystkim o lokalizację i wymiary działki (=cena), którą zamierzam kupić dopiero w lutym. A później się zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts