Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterowy, a parterowy z poddaszem u?ytkowym?

Sobol

Recommended Posts

Jaki jest koszt wybudowania domu parterowego i parterowego z poddaszem użytkowym o takiej samej powierzchni użytkowej? Czy rzeczywiście parterowy jest tańszy? (powierzchnia dachu i ścian, fundament są przecież większe w parterowym, a może się mylę?) Może koszt wykończenia poddasza tak bardzo podnosi koszt całej inwestycji, że potocznie uważa się parterowy za tańszy do budowy? Ostatnio mam co do tego wątpliwości. Czy koszty utrzymania parterowego są dużo mniejsze? Zakładając oczywiście taką samą technologię budowy i powierzchnię.

Jaka jest rzeczywistość?

• 2 months później...

Witam i ciszę się ze nie jestem sam ( mam taki sam problem).

Z tego co się zdążyłem zorientować to budowa domu z użytkowym poddaszem jest droższa od budowy parterowego o ok 20 - 30%, ale za to koszt utrzymania domu ( np:ogrzewanie ) z poddaszem jest niższy niż parterowego. Ale jak jest naprawdę to nie wiem. Więc jak będziesz miał jakieś info to ...

Pozdrawiam

Matys :wink:

Zazwyczaj budowa domu parterowego jest tansza od parterowki z poddaszem. Rozwazajac podobne ksztalty - np. prostokat czy kwadrat.

Ale o ile tansza to zalezy od powierzchni.

Bo np. domy - parterowy o pow 120 m2 i parterowy z poddaszem ( parter 80 poddasze 40) - beda kosztowaly prawie tyle samo ( budowa).

Jesli chodzi o ogrzewanie - parterowy taniej.

• 2 weeks później...
Parterowy dom wbrew obiegowym opiniom jest trochę droższy. Dwa razy więcej dachu i fundamentów. Nie ma schodów i to jest główna zaleta. Mimo większych kosztów polecam parterówkę bo sama w takiej mieszkam i jest super. Też kiedyś dałam się nabrać na opinię ze parterówka jest tańsza. Co do kosztów ogrzewania to najwieksze znaczenie ma dobra izolacja ścian i dachu oraz niezbyt duże powierzchnie okien i w miarę zwarta budowa domu

Czy mogłabyś wyjaśnić czemu wbrew obiegowym opiniom dom parterowy jest droższy. Czy sporządzałaś jakieś kalkulacje? Słyszałam, że w przypadku niedużego domu [do ok 150 m2] koszty te się równoważą, ale nie widziałam porównania kosztów. Jeżeli chodzi o ogrzewanie, to podobno łatwiej ogrzać z użytkowym poddaszem. Czy mogłabyś przedstawić jakieś konkrety.

o konkretach napisałam wyżej. Kiedyś Murator wydał płytę z kalkulacjami kosztów swoich domów i porównując domy o tych samych powierzchniach i podobnych wykończeniach zewnętrznych , domy parterowe wychodziły jednak drożej, koło 20%.Prosta w formie i budowie parterówkę będzie jednak tańsza od skomplkowanych domków z poddaszem

• 1 month później...
To nie był artykuł, tylko płyta z kosztami domów z rozpisaniem na poszczególne etapy, ale te koszty to też lipa. U mnie np fundamenty i cały stan surowy wyszły sporo taniej niż tam. Najbardziej mnie jednak zdziwiło to, że wszystkie domy z podaszem o podobnej powierzchni tam prezentowane były tańsze od mojej parterówki, a wszyscy mi wmawiali że parterówka jest tańsza.

Ja dalej wierzę, że parterówki są tańsze, mimo wszystko.

Poza tym parterówki podobają mi się z innych powodów i dlatego chciałbym wiedzieć o nich jak najwięcej.

Oprócz płyty, o której piszesz widziałem w którymś z Muratorów inne opracowania dotyczące kosztów i porównań typów domów.

Znajdę je w końcu :wink:

Dzięki za info.

Jak ci się parterówki podobaja to pewnie że buduj. Koszty domu zależą od wielu, wielu czynników, nie tylko od tego czy budujemy parterówkę, czy z poddaszem. Trzymam kciuki za spełnienie marzeń.

Dzięki za słowa otuchy.

Dyskusje oraz wypowiedzi dotyczące tego tematu pozwalają mi na szersze spojrzenie. Gust mam raczej wyrobiony.

Niestety mieszkam na terenie zurbanizowanym i sprawa opiera się przede wszystkim o lokalizację i wymiary działki (=cena), którą zamierzam kupić dopiero w lutym.

A później się zacznie :)