Groszek21 13.08.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Witam Serdecznie Zwracam się z prośbą do Was o poradę. Mianowicie, posiadam dom z drewna, a ściany wewnętrzne są z sosny. Wraz z rodziną chcielibyśmy aby te ściany przybielić-nie zamalować całkowicie słoi, tylko delikatnie pokryć farbą. Nie mogę nigdzie znaleźć jak się za to zabrać. Pytałem już budowlańca i wycenił mi taką pracę na 27-30zł/m2. Wydaję mi się, że to dużo, ale kompletnie się na tym nie znam. Nie wiem jakich farb użyć. Czytałem, że lepsze są akrylowe. Proszę o poradę i może jakieś wskazówki żebym sam mógł to zrobić i jakiej farby użyć do tego interesu. Z gory dziękuję za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolek20 29.08.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 To nowy dom czy stary? Całoroczny czy letniskowy? W jakiej technologii masz ten dom? Ile metrów do malowania? Pokoje kuchnie łazienki? Impregnowałeś czymś wnętrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojcieszek 31.08.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Nasze ściany są malowane "kryjąco" (kłóć się z babą, szczęścia życzę), ale temat "zabielania" przerobiłem na sufitach. U nas wyglądało to tak: - ostateczne szlifowanie materiałem ściernym 120. Zbiera włos, i ewentualne nierówności po budowie. - odkurzanie - szczególnie w szczelinach pomiędzy deskami i belkami. - ługowanie - konieczne. Inaczej sosna będzie ciemniała, i wyjdzie spod koloru. Ług wybiela, rozjaśnia drewno. Teraz widzę, że na rynku pojawił się biały ług. Pewnie efekt jest jeszcze większy.- jeśli zależy Ci na wybielaniu, to Tikurilla, i Flugger mają takie w swojej ofercie. Pamiętaj że ogrodowych lazur, nie możesz stosować we wnętrzach.- my malowaliśmy ściany akrylową farbą Tikurilla Everal 40 Semi Mat. - 2x. Po pierwszym razie, efekt jest zbliżony do zastosowania lazury. 2-krotne malowanie daje efekt jak na zdjęciu- sufity były malowane jakąś farbą od Fluggera.- belki stropowe są tylko ługowane. I jeszcze jedna rada. Najpierw pomaluj, potem nabijaj wszelkie listewki narożne, podsufitowe (też pomalowane). Kiedy drewno wyschnie, nie będziesz miał niepomalowanych szczelin.U nas deski nieco się rozeschły i pokazały się niepomalowane pióra. Wygląda to jednak ładnie, i naturalnie.- deska sosnowa podłogowa, 1x ług, 1 olej białyhttps://goo.gl/photos/zQyMcQ2d8p2a4MR37- bal sosnowy - 1x ług, 2x Tukirilla Everal 40. Co poszło na ościeżnice, nie pamiętam. Po lewej widać kawałek deski dębowej, 2x olejowanej na biało (tak wiem, brakuje listwy kryjącej pomiędzy kamieniem i deską - już zrobione)https://goo.gl/photos/DEd5js6sEtJHi2Tm7- dobre zdjęcie. Pokazuje sosnę, przed i po malowaniuBarierka na dole niepomalowana, nieługowanaBarierka na górze: szczebelki ługowane, 2x malowane Everal 40, pochwyt 1x olejowany na biało, stopnie 1x olejowane na biało. Deska podłogowa - olejowany dąb, ściana - deska sosnowa (na ociepleniu) - 2x Everal 40 https://goo.gl/photos/BBdZJaqGvqCLiCM98- strop na poddaszu - ściany 2x Everal, belki stropowe tylko ługowane.https://goo.gl/photos/tuHm64NJTG5AHm8F7 Podsumowując:- kup małą ługu, puszkę oleju, akrylowej białej, i jakąś eko-wodną farbę od Fluggera. Wykonaj kilka testów na desce sosnowej. Wystaw na słońce na kilka dni. i wybierz co Ci najbardziej odpowiada- NIE KUPUJ W MARKECIE, ani w SALONIE autoryzowanym!!! Możesz się domyślić, ile litrów ługu i farby poszło na mój dom. Najlepsze ceny znalazłem na allegro. Dodatkowo mailowo negocjowałem duże zakupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pewup 07.09.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Witam, mam obecnie ten sam problem. Dodatkowo do wybielenia u mnie jest łącznie ok. 200 m2, także dodatkowo dochodzi do tego cena. Ługowanie odrzuciłem, ze względu na trudność w wykonaniu - piętro jest spadziste, bardzo wysokie, nie wyobrażam sobie jak to zrobić na wysokości 4 metrów nad podłoga. Dodatkowo, ługowane drewno najlepiej później polakierować lakierem bezbarwnym - dodatkowa czynność - szukam czegoś na raz. Z tego co znalazłem na razie, najbardziej odpowiada mi farma firmy Bloom, kolor Zimowy Szron, dostępna w Leroy Merlin w cenie 99 zł za 2,5 l. Z tym, że ta farba jest zbyt kryjąca, więc robiłem próbki rozcieńczając ją wodą - efekt w miarę zadowalający. Nie wiem czy tak można i jak to wygląda po dłuższym czasie - w karcie charakterystyki nie ma o tym mowy. Jak ktoś ma namiar na coś bez kombinowania i dobierania proporcji, to czekam na sugestie pozdrawiam\ Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts