pyton79 13.08.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 witam na drugi rok planuję budowę domu ,jestem na etapie projektu indywidualnego.Teraz mam dylemat co wybrać tzn żeby było dobrze w przystępnej cenie ....Strop będzie monolit także zostaną płyty osb które można wykorzystać na dach ale niekoniecznie muszę je użyć ponownie.Rozważam trzy warianty tj:1)dachówka cementowa lub ceramiczna+membrana.2)dachówka cementowa lub ceramiczna+papa i deski(płyty osb)3)blacho dachówka + membrana -chyba najtaniej?Dodam ze poddasze bedzie użytkowe docieplone wełną mineralną.Jaki według Was wariant wybrali byście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlapt 13.08.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Jeśli będziesz miał użytkowe poddasze i zdecydujesz się na dachówkę to koniecznie rób deskowanie (osb) bo wiadomo ze dachowka nie jest szczelna i lubi czasem podwiewać suchy śnieg. Wybór pomiędzy dachówką a blacho dachówką- wiadomo czynnik ekonomiczny- plusy i minusy jednego i drugiego były już wypisywane niejednokrotnie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 15.08.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Najlepszy wybór to opcja nr2. Byś trochę poczyta na forum i znalazł byś mój post : Pewnie za chwile znajdą się zwolennicy membrany dachowej, ale dam Ci kilka konkretnych argumentów. Dachami zajmujemy się już od 25 lat i posiadamy duże doświadczenie. Jeśli chcesz mieć pewny dach który wytrzyma Ci spokojnie 50 lat to polecę Ci pełne deskowanie i na to papę. A dlaczego ? Dach jest automatycznie sztywniejszy i cichy. Papę zawsze możesz uszczelnić gdy gdzieś wyjdzie jakiś przeciek i niedużym kosztem. Gdy zastosujesz samą membranę to po kilku latach robi się z niej szmata bo nie oszukujmy się suchy śnieg zawsze nawieje bo dachówki nie są 100% szczelne. Doświadczyliśmy już kilka poważnych szkód które wyrządziły kuny rozrywając i niszcząc całą folię, co skutkowało przerzuceniem całego dachu i nabiciu desek i papy. Fakt że deski i papa wyjdą drożej ale po latach kliencie żałują że nie dołożyli pare zł. Niedługo będziemy przemieniać kolejny dach który wykonywaliśmy bo folia nie daje spokoju klientowi i chce mieć nabite deski i papę. Zwolennicy membrany będą ją polecać bo naczytają się różnych bajek, ale nie oszukujmy się, doświadczenia nie oszukasz.. A membrany nie dasz rady już uszczelnić.. Ostatnio wykonywaliśmy remont dachu około 30 lat, ponieważ inwestor chciał mieć przerobione dach ,a dachówce betonowej nic nie było, żadnych widocznych uszkodzeń, odprysków itp. Kolejna sprawa blacha cały czas pracuje zimą się kurczy a latem rozciąga co wiąże się z pracą jej powłoki przez co długo nie wytrzyma... Wychodzę z tego założenia że jeśli chcesz mieć pewny dach to musisz go wykonać na pełnym deskowaniu z papą a na dach dachówka. Tylko pamiętaj że przy docieplaniu poddasza między deskami a wełną dać 2 cm szczeliny a kalenicę dachu przeciąć aby powietrze mogło krążyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 16.08.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Konstrukcja dachu powinna być zaprojektowana i wykonana pod ciężar pokrycia i warunki w danej trefie klimatycznej (śnieg, wiatr). Jeżeli w projekcie będziesz miał konstrukcję obliczoną pod blachodachówkę (lekka), a zdecydujesz się na dachówkę ceramiczną (ciężka) lub betonową (jeszcze cięższa) + pełne deskowanie i papa (kolejne kilogramy/m2) to będziesz miał problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.08.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Najlepszy wybór to opcja nr2. Byś trochę poczyta na forum i znalazł byś mój post : Pewnie za chwile znajdą się zwolennicy membrany dachowej, ale dam Ci kilka konkretnych argumentów. Dachami zajmujemy się już od 25 lat i posiadamy duże doświadczenie. Jeśli chcesz mieć pewny dach który wytrzyma Ci spokojnie 50 lat to polecę Ci pełne deskowanie i na to papę. A dlaczego ? Dach jest automatycznie sztywniejszy i cichy. Papę zawsze możesz uszczelnić gdy gdzieś wyjdzie jakiś przeciek i niedużym kosztem. Gdy zastosujesz samą membranę to po kilku latach robi się z niej szmata bo nie oszukujmy się suchy śnieg zawsze nawieje bo dachówki nie są 100% szczelne. Doświadczyliśmy już kilka poważnych szkód które wyrządziły kuny rozrywając i niszcząc całą folię, co skutkowało przerzuceniem całego dachu i nabiciu desek i papy. Fakt że deski i papa wyjdą drożej ale po latach kliencie żałują że nie dołożyli pare zł. Niedługo będziemy przemieniać kolejny dach który wykonywaliśmy bo folia nie daje spokoju klientowi i chce mieć nabite deski i papę. Zwolennicy membrany będą ją polecać bo naczytają się różnych bajek, ale nie oszukujmy się, doświadczenia nie oszukasz.. A membrany nie dasz rady już uszczelnić. . Ostatnio wykonywaliśmy remont dachu około 30 lat, ponieważ inwestor chciał mieć przerobione dach ,a dachówce betonowej nic nie było, żadnych widocznych uszkodzeń, odprysków itp. Kolejna sprawa blacha cały czas pracuje zimą się kurczy a latem rozciąga co wiąże się z pracą jej powłoki przez co długo nie wytrzyma.. . Wychodzę z tego założenia że jeśli chcesz mieć pewny dach to musisz go wykonać na pełnym deskowaniu z papą a na dach dachówka. Tylko pamiętaj że przy docieplaniu poddasza między deskami a wełną dać 2 cm szczeliny a kalenicę dachu przeciąć aby powietrze mogło krążyć. Jezeli juz mowa o poprawnie wykonanym dachu To na pełnym deskowaniu pokrytum papą gdzie nabite jest setki papiaków trzeba połozyć bembrane, bo woda i tak znajdzie sobie na papie ujscie gdzieś na gwozdziach Gdzie to 25 letnie doswiadczenie, skoro kazdy dekarz - nawet moj tesc z 30 letnim doswiadczeniem ci to powie Na samą ape to se mozna klasc blache w rabek, a nie dachowke Nie dziwi mnie to ,ze paproki musza po sobie poprawiac dach Krycie wstepne to najwarzniejsza sprawa zwlaszcza pod dackowke Bembrany dachowe to nie te same co 10 lat temu, bu zrobila sie z nich szmata A kolejna sprawa - pod kalenica nic nie trzeba przecinać Tasmy kalenicowe i pod gasiory sa juz z wentylacją Widać,ze twoje doswiadczenie i wiedza zostaly w tyle 100 lat za murzynami Nawet moj tesc nie podja by sie polozenia dachowki na deskowanym dachu z samą papą i setką papiokow w nie nabitą bez bembrany No chyba,ze na pape wstepną polozone jest termo Zastanow sie co piszesz Skoro madz takie doswiadczenie to powinienes wiedziec, ze woda potrafi isc pod gorke i zadne papioki nabite w pape tej wody hie zatrzymaja na papie wstepnej Powodzenia w doszkalaniu swoich umiejetnosci Krycie wstepne to najwarzniejsza sprawa w pokryciu dachu co zapewni wlascicielowi spokój na dlugie lata I tu nie warto oszczedzac czy to dachowka czy blacha Oczywiscie,ze pod blache lepsze jest pelne deskowanie , bo dach jest cichszy, a obecne blachy to nie to co 10 lat temu,ze trzeba po 15 malowac Z twoim doswiadczenem i po twojej wypowiedzi wnioskuje iz nadal blache docinasz boschem zamiast niblerem i nozycami Powodzenia Ps. Co do blachy to polecam Germanie z Blachotrapezu i oczywiscie rynny kaniona Zapisz - wykonaj - zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 16.08.2016 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Czytając twoją wypowiedź dostrzegłem znikomą wiedzę o dachu. To że ty nabijasz setki papniaków to już Twoja sprawa. Wystarczy że przybije papę kontr łatami i pod cewką a widoczne zasmaruje lepikiem, tak samo jak zaleje nim kosz i wtedy mam spokój na lata ! .W twoją "cudowną" membranę wejdą osy, kuny bądź ptaki i potem musimy dach przerzucać bo taki Twój teść któremu ciężko wnieść rolkę papy na górę i woli membranę bo mu wygodniej to inna bajka... Po takich jak wy mamy dużo dachów przerzuconych... Jak według Ciebie membrana ma odbierać wodę to powodzenia, bo u nas to robi dachówka.. Membrana ma za zadanie odprowadzić skropliny które powstają pod poszyciem bądź suchy śnieg a nie WODĘ ! Wodę ma odprowadzać górne poszycie czyli blacha bądź dachówką. Czytając twoją wypowiedz wnioskuje że nie masz pojęcia o wentylacji dachu i nie potrafisz czytać ze zrozumieniem , ponieważ ja piszę o wentylacji między wełną a deskami a nie deskami a dachówką... Po prostu żenada. Robienie ludzi w balona że membrana jest lepsza niż papa. Powiedz mi w jaki sposób ją uszczelnisz jak Ci coś wejdzie i ją poszarpię? Bo ja wyjmę parę dachówek zaleje lepikiem na zimno i mam spokój a Ty ? Ps. Sadząc po Twojej wypowiedzi masz problemy z pisownią i nie znasz podstawowych zasad funkcjonowania dachu. A Twój teść to jest pewien jeden z tych co robi na czarno i psuje nam DEKARZOM rynek robiąc byle jak i za grosze bo mu tak wygodnie,a tej blachy co polecasz psu na budę bym nie przykręcił bo to największa tandeta jaką produkują o grubości puszki od Coli i nie ma ona porównania z blachą Plannji oraz Ruukki. Jak możesz polecać coś co jest na rynku kilka lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.08.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Po pierwsze pisalem o wodzie ktora wejdzie pod papeCzy ty umiesz czytacPo drugie ciekawi mnie jak laczenie papy wyjdzie ci 30 cm poza kontrlataCo napier...... na calym dachu setki nie potrzebnych kontrlat zamiast dac co 60-80 cmWidocznie nie widziales Germanii Blachotrapezu na oczy ,bo do cienkich nie nalerzyW zyciu nie kladles nawet janosika na dachA po 3 na jaki gwint inwestorowi placic tylko za nazwe Ruukki sskoro Boachotrapez robi jedne z najlepszych blach i istnieje na rynku od dawna i daje 30 lat gwarancjiJezeli jedna z najlepszych blach Germania jest dla ciebie tandetą to dla mnie Ruukki jest badziewiem za ktore to inwestor przeplaca za nazweTak jak za dziadoskie rynny Marleya - przeciez takie hamerykanskie i po 2 latach do wymiany, bo cieknie ze wszystkich zlaczekPojecia ci brakI zycze nadal partolenia roboty i smarowania lepikiem na zimno w duzej ilosciMilego zjezdzania papy po dachu na duzym spadku zanim zostanie przybita kontrlatamiJa pisalem o bembranie na pelne deskowanie i papeNaucz czytac sie dokladnIe cudze postyI milego ujmowania dachowek od samego okapu do kalenicy dachu by dojsc I Zasmarowac pape przy kalenicy kiedy to zacznie cieknac na duzym spadku i nachyleniu dachu w jednym niewiadomym miejscuJak bym uslyszal takie gadanie i taka technike jak stosujesz od razu trafil bys na czarna liste wykonawcow partaczyZero pojeciaNigdy w zyciu nie dopuscil bym cie do wykonania mojego dachuA tesc ma wielce szanujaca sie firme i roboty na 2 lata do przodu2 ekipy i od kazdego pracownika placi zusNa czarno to pewnie ty robisz na ryczalcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.08.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Moj tesc jezdzi na poprawki Wlasnie po takich partaczach jak tyPo swojej robocie nigdy nie poprawia nawet po 10 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.08.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Skoro Blachotrapez dla ciebie to gowno to Rooben i Braas pewnie teżA to 3/4 rynku z ktorych powstaja dachy w naszych domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 16.08.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Serio nie masz pojęcia o dachach... Kontr łaty stosuje się na krokwiach a nie gdzie popadnie... Co to jest "bembrana" ? Widać wasze doświadczenie przy montażu rynien gdzie liczycie na uszczelki... u nas wszystkie rynny są łączone na wurszte jeśli wiesz co to jest ale zapewne nie. CZytając dalej twoją wypowiedź widzę napływ emocji i brak wiedzy której Ci brakuje, bo jeśli się chce na jakiś temat wypowiedzieć to trzeba mieć o tym pojęcie. A teściem się nie podniecaj bo to on Robi a nie ty a ty się po prostu nie znasz... Ja Ci daje przykład co możesz zrobić gdy będziesz miał jakiś przeciek i jak go usunąć a ty nie potrafisz odpowiedzieć jak w szybki sposób zlikwidować go na MEMBRANIE. ! I pochwal się w jaki sposób twój cudowny teść opierza kominy ? Pewnie stosuje taśmę bo ciężko mu z blachy opierzyć i wytrzyma to jedynie gwarancje. Ps. Naucz się poprawnej pisowni i ograniczać emocje a nie obrażać ludzi na forum . Wstaw zdjęcia waszych cudownych dachów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.08.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Tesc opierza kominy i tasmą olowiana na dachowce i blachą( obrobki)Na blasze oczywiscie obrobki i to nie od producenta blachy, gdyz wszystkie obrobki wyginae sa na firmie u niegoA po to sa uszczelki w zlaczkach czy lejach by je stosowac i by trzymalyKanion daje na to 10 lat gwarancjiGratuluje laczenia na wurszte rynien plastikowych i w ten sposob utracie gwarancji przez producentaAle przeciez istnieje jeszcze sylikon - ktorego zasade wyznajesz im wiecej tym lepiejNa etapie rynien to widze zatrzymales sie na ocynkowabych lutowanych lutem twardym i lutownica kolbowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.08.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 A na kuny ,wiewiorki i wróble to sa grżebienie pod dachowką poczatkową - o ile coś takiego widziales w zyciuCiekawy jestem czy wiesz co to sa spinki przeciw burzowe do dachowk i i w jakim celu sie je stosuje oraz tzw "żaby", ktorych pewnie tez nie widziales tak jak bocianow do gasiorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 16.08.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Zakończę wypowiedź na tym etapię bo widzę że ktoś tu nie ma 100% w głowie. Piszę o rynnach stalowych a ty z plastikiem wyjeżdżasz... Życzę powodzenia z ołowianką bo jak Ci lód zjedzie za komin to ją przebije na wylot a potem musimy po was poprawiać i wykonywać opierzenie z blachy. Widzę że jesteście jak to mówisz 100 lat za murzynami i wyginacie blachy na firmie bo wstyd wam się pokazać z waszą giętarką na budowie Albo pewnie robicie klienta w bambuko i zabierając blachy do domu połowę sobie zostawiacie... Druga sprawa wyjeżdzasz z sylikonem o którym nie wspomniałem, ale to nic ty pewnie kap listwy uszczelniasz dętką od roweru bądź soudalem którego za 2 dni oderwiesz jak gumę... Wypowiadasz się na temat lutowania a wgl nie masz o tym pojęcia... i pewnie opierzając balkony stosujesz na łączeniu blachy ten cudowny sylikon Ps. Zmień dilera bo Cię oszukuje, zachowaj trochę kultury, takie teksty to możesz wypisywać do swoich kolegów a nie do mnie !!!! I nie czepiaj się czegoś czego nie napisałem i naucz się w końcu czytać ze zrozumieniem Pozdrawiam I stosujemy sylikon z klejem SIKA FLEX a jak powiesz mi że to badziewie, bądź nie ma sensu przepłacać to powodzenia i życzę dalszych sukcesów robiąc ludzi w Konia ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.08.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Pisalem, ze na dachowce stosuje tesc i tasme i blache, ale ty miales pod gorke do szkoly i czytac nie umieszJeszcze cudow nie widzialem by lud przebił tasme olowiana grubosci 12 mmOamieszasz sieI jaka normalnie szanujaca sie firma wozi zaginarke na budobe busem lub na przyczepceMoze macie taka Za 4 tysie to takNiestety tesc nie zabierze zaginarki wazacej 600 kg na budowe wpelni zautomatyzowanej i wycinarki laserowej wycinajacej blachy z predkoscia 5m/s bo to nie realneWaga i gabaryty nie pozwalajaWidac iz twoje zaplecze jest 100 lat do tylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 16.08.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Pozdrawiam i życzę sukcesów . Ps. Gdzie widziałeś tasmę ołowianą o grubości 12mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 16.08.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Nie podniecaj się teściem tylko pochwal się tym co ty potrafisz a nie ktoś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 16.08.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Zacytuje ci wierszyk Jana Brzechwy pasujacy do ciebie jak ulał Samochwała w kącie stała I wciąż tak opowiadała:„Zdolna jestem niesłychanie, Najpiękniejsze mam ubranie, Moja buzia tryska zdrowiem, Jak coś powiem, to już powiem, Jak odpowiem, to roztropnie, W szkole mam najlepsze stopnie, Śpiewam lepiej niż w operze, Świetnie jeżdżę na rowerze, Znakomicie muchy łapię, Wiem, gdzie Wisła jest na mapie, Jestem mądra, jestem zgrabna, Wiotka, słodka i powabna, A w dodatku, daję słowo, Mam rodzinę wyjątkową: Tato mój do pieca sięga, Moja mama - taka tęga, Moja siostra - taka mała, A ja jestem - samochwała!” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 17.08.2016 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Widzę że kolega ma zaburzenia emocjonalne i psychiczne. Pozdrawiam i życzę Ci dalszych sukcesów w terapii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 17.08.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Wracając do tematu, jeśli chcesz mieć pewny dach to wybierz opcję którą Ci polecałem, jeśli wolisz membranę to przeszukaj forum i poczytaj opinię ludzi którzy teraz żałują że nie dali papy. Dawanie membrany na papę to wariactwo ponieważ papa wydziela gazy które stopniowo zżerają membranę i zrobią z niej sito. Jak robić to raz a porządnie na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 21.08.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 Ciekawe kiedy i jak skończy się ta wymiana uprzejmości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts