Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

remont obory na mieszkanie

energyypl

Recommended Posts

Witam. Wiem że gdzieś już temat poruszany no ale co człowiek to inne szczegóły. Otóż moja historia w skrócie maluje się tak:

Posiadam obore murowaną, na zewnątrz murowana z cegieł (samoróbek) a wewnątrz z kamieni białych ( obora z lat 50), jedno pomieszczenie było mieszkalne, pozostałe jako wiadomo dla zwierząt. Obora stoi nieużytkowana od dobrych 15 lat (15 lat nie było bydła), i chciałbym je wyremontować jako pomieszczenia mieszkalne. Proszę o pomoc zarówno w zakresie prawnym (jakie należy złożyć papiery, gzie, kiedy i czy wgl muszę), pomoc fachową czyli co gdzie i jak zakładając że:

1. we 3 ścianach wewnętrznych będą wykuwane drzwi

2. okienka w każdym pomieszczeniu (50x50 cm) będą zamurowane, zaś drzwi zewnętrzne do połowy i wstawione w ich miejsce okna

3. czym zabezpieczyć ściany przed grzybem i pozostałością po zwierzętach jak to zdezynfekować

4. czy położenie samego tynku na ten kamień załatwi sprawe czy "zapaszek" wyjdzie podczas ogrzewania

wiadomo dużo pracy trza w to włożyć, co mogę zrobić sam a do czego fachowców by nie było samowoli budowlanej?

dodam iż nie będzie nic dostawiane żadnych ganków etc.

Pozdrawiam Łukasz

• 2 months później...