zbigor 13.08.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Na początku maja wylano mi anhydryt. Srednio wyszło ok 5,5 cm.Na początku sierpnia po podłączeniu gazu i zmontowaniu kotłowni zacząłem procedurę wygrzewania wylewki. Jednak nie stosuję zaleceń producenta podłogi - będzie dwuwarstwowa fertig deska dąb elegance - tylko automatyczny program zaszyty w sterowniku kotławygląda to takdzień/ temperatura 1 25`2 30`3 35`4 40`5-12 45`13 40`14 35`15 30`16 25`17-23 bez grzania bo temp zasilania jest 10`24 30`25 35`26 40`27 45`28 35`29 25` I teraz pytanie do ludzi z branży parkieciarskiej. Czy waszym zdaniem taka procedura wystarczy do odpowiedniego wygrzania czy też przejść na ręczne ustawienie i zrobić to zgodnie z wymaganiami producenta deski. Główna różnica to temperatura zasilania dochodząca do 50` a nie jak u mnie do 45` Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.08.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Na początku maja wylano mi anhydryt. Srednio wyszło ok 5,5 cm. Na początku sierpnia po podłączeniu gazu i zmontowaniu kotłowni zacząłem procedurę wygrzewania wylewki. Jednak nie stosuję zaleceń producenta podłogi - będzie dwuwarstwowa fertig deska dąb elegance - tylko automatyczny program zaszyty w sterowniku kotła wygląda to tak dzień/ temperatura 1 25` 2 30` 3 35` 4 40` 5-12 45` 13 40` 14 35` 15 30` 16 25` 17-23 bez grzania bo temp zasilania jest 10` 24 30` 25 35` 26 40` 27 45` 28 35` 29 25` I teraz pytanie do ludzi z branży parkieciarskiej. Czy waszym zdaniem taka procedura wystarczy do odpowiedniego wygrzania czy też przejść na ręczne ustawienie i zrobić to zgodnie z wymaganiami producenta deski. Główna różnica to temperatura zasilania dochodząca do 50` a nie jak u mnie do 45` To tylko temperatura zasilania, warto by znać temperaturę powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 14.08.2016 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Różni sie o jakieś 2 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.08.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Różni sie o jakieś 2 stopnie Przy każdej temperaturze zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 14.08.2016 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Przyznam że nie sprawdzałem tego az tak dokładnie ale pompa od podłogówki była ustawiona na max a mała nie jest i potrafi przepchnąć 4m3 na godzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.08.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Przyznam że nie sprawdzałem tego az tak dokładnie ale pompa od podłogówki była ustawiona na max a mała nie jest i potrafi przepchnąć 4m3 na godzinę Przy takiej wydajności pompy - zakładam adekwatną dla niej prędkość przepływu - przy różnicy temperatur (zasilanie/powrót 2K) temperatura wylewki powinna osiągnąć temperaturę ok 40oC i temperaturę w pomieszczeniach do 30oC. Jeżeli tak było to wylewka powinna być sucha. Powinna nie znaczy jest i tu konieczny jest pomiar wilgotności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 14.08.2016 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Temperatura w pomieszczeniach była od 33 do 36`C . Dzięki za opinię. W takim razie zakończę procedurę zgodnie z ustawieniami sterownika kotła. Oczywiście przed montażem desek będzie pomiar wilgotności. Inaczej bym miał nocne koszmary że mi deska odejdzie od podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.08.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Temperatura w pomieszczeniach była od 33 do 36`C . Dzięki za opinię. W takim razie zakończę procedurę zgodnie z ustawieniami sterownika kotła. Oczywiście przed montażem desek będzie pomiar wilgotności. Inaczej bym miał nocne koszmary że mi deska odejdzie od podłogi Proszę wziąć również pod uwagę, że podkład podłogowy anhydryt jest chłonniejszy, niż cementowy w związku z tym należy uważać na stany wilgotności w pomieszczeniu. Poza tym także powinno się przed wygrzewaniem usunąć sedymentację z powierzchni, aż do uzyskania obrazu kruszywa. Tak zwana "zgorzel" utrudnia w znacznym stopniu odparowywanie wilgoci z podkładu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 14.08.2016 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Szlifowanie mleczka było jakieś 2 tygodnie po wylaniu posadzki. Ponad miesiąc wylewka była bez mleczka. Co do wilgotności pomieszczeń to nie mierzyłem bo nie mam jak. Jedynym wyjątkiem jest korytarz między kuchnią a salonem czyli pomieszczenie ze sterownikiem kotła bo akurat ten sterownik ma możliwość pomiaru wilgotności. Jeden jedyny raz gdy to sprawdzałem było w okolicach 40%. Ale nie pamiętam czy było to przed czy po włączeniu programu wygrzewania. Nie pomyślałem że to ma jakieś znaczenie.Podczas wygrzewania co 1-2 dni krótko aczkolwiek intensywnie wietrzyłem dom otwierając wszystkie możliwe okna i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts