mateuszafro 14.08.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 WitamPo długich bojach z dachem,przyszedł okres kładzenia dachówki.I okazało się teraz że kładząc dachówkę ucieka ona w lewą stronę,na długości krokwi 6,5 m od okapu do kalenicy ucieknie ok, 3-4 cm. Nie mogę już tego wyregulować docięciem nadbitki bo bym musiał wciąć się w krokwie. Okap jest w poziomie,kalenica w poziomie i łaty też.Pewnie trochę więźba była walnięta na przekątnej ;/ czy jest może jakiś sposób by to zgubić ? dachówka to allegra 9 .Przebicie łat może być nie możliwe bo by trzeba było na długości dachu 13m podnieś lub opuść z jednej strony ok 6 cm. Okap i kalenica nie była by w poziomie;/ ma ktoś na to jakiś sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 14.08.2016 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Kąty sprawdza się na etapie łacenia i koryguje np płytą osb. Czyli masz dach dwuspadowy z początkowymi? Zaczynasz układać od prawej od kąta prostego, wtedy ostatnia początkowa będzie wystawać twoje 3-4 cm poza krawędź krokwi. Układanie w lewą stronę będzie bezproblemowe. Jak to układanie się skończy zależy od drugiej pary krokwi szczytowych...Warto to sprawdzić przed rozpoczęciem montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszafro 14.08.2016 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Tylko już za późno bo łaty przybite;/ w tej sytuacji żeby tak założyć dachówkę musiałbym się wciąć w krokiew lub poprawić łaty ale wtedy okap z jednej strony byłby o wiele wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 14.08.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Zostaw łaty i krokwie w spokoju... Musisz nałożyć prostokąt na romb. Jak to zrobisz i staniesz na dole na ścianie szczytowej i popatrzysz w górę to zauważysz że ostatnia dachówka odstaje 3-4 cm od krokwi a pierwsza dachówka początkowa się z nią licuje. Ten błąd na dachu będzie w tym miejscu widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszafro 14.08.2016 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Tylko jak zaczynam kłaść dachówkę to boczne zaczynają się zapierać o deskę szczytową i wiszą tylko na jednym ząbku,w kalenicy ten ząbek co się podnosi jest już z 1cm w górze. Szerokość dachu akurat jest na wymiar dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 15.08.2016 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Na pierwszej i na ostatniej łacie łacie połóż początkową( na ostatniej zetnij hak który przeszkadza,przewierdz dachówkę i wkręć nierdzewnego wkręta), napnij sznurek między dachówkami i odrysuj go na łatach ołówkiem. Od tej linji zaczynaj układać początkowe od dołu. Kładziesz pierwszą szczytową i dachówkę podstawową i szczytową przykręcasz i tak do góry wg sznurka. Kilka dachówek położysz bez cięcia haków, w innych wytniesz pół haka, w ostatnich cały. Pamiętaj o wierceniu i przykręcaniu początkowych(dobre wiertło na małych obrotach bez udaru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszafro 15.08.2016 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 To jest nadzieja. Jutro zobaczę ułożyć tak kilka rządków i jak mi pójdzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszafro 24.08.2016 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Jednak idzie to ciężko :/ obciąłem nadbitkę całkowicie do krokwi na to deska szczytowa i narazie nie podcinałem ząbków tylko przechylałem dachówki.Zrobiłem 2 rządki pod górę według sznurka i rozłożyłem przy okapie i kalenicy dachówke przez cały dach. No i przy lewej stronie dachówki minęły się o kilka centymetrów.Góra mieści się bez problemu a przy okapie jest za szeroko by ostatnia weszła. Czy ja to wyprowadzę przez rozsunęcie tego dolnego rządku? ręce już mi opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 24.08.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Wstaw zdjęcia to coś doradzimy, a jak nie to wezwij dekarza zanim będzie jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszafro 24.08.2016 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Jak wrócę do domu to wstawie poglądowe a jutro zrobię jak to wygląda w realu. a jeszcze mam pytanie czy dachówki skrajne mogą być bez pośrednio na krokwi czy musi być deska bądź blacha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszafro 25.08.2016 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Na razie zdjęcie poglądowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszafro 31.08.2016 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Chyba znalazłem w czym jest problem.Przyjechał majster od dachu wymierzył i mówi że kąt jest minimalnie tylko kopnięty,łaty są w poziomie i w równych odległościach i że nie ma pojęcia czemu on ucieka w lewo. Z ciekawości przyłożyłem kątownik do haków dachówki i ewidentnie cała dachówka ucieka na lewo.Tak jakby haki były nie równo zrobione.Spotkał może ktoś się z takim przypadkiem? dachówka wypalana w Kunicach. Na razie ułożyłem 4 rządki do sznurka ale każda jedna dachówka wisi tylko na jednym haku. Jutro jadę zareklamować dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszafro 02.09.2016 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 nikt nie miał takiego przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 02.09.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 W dwie godziny ułożyłbym tą część dachu i napewno nie doszukiwałbym się lewej dachówki. Pretensje można mieć do tego co załacił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszafro 02.09.2016 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Czemu miały by być łaty źle zrobione? ja je przybijałem,w równych odstępach,wszystkie w poziomie.Na całej długości dachu różnica w szczytach od okapu do kalenicy ok 3 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 02.09.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Jak dach jest równo szeroki to rozmierz sobie szerokość krycia, porób sobie kreski na łatach i się ich trzymaj i wtedy nie ma bata żeby nie wyszło, to że trzymasz się sznurka nic nie zmienia bo dachówka na zamkach ma tolerancje rozciągania i górą możesz mieć maksymalnie ściśnięte a dołem maksymalnie rozsunięte i po paru ułożonych warstwach ucieknie Ci parę cm i Ci nigdy nie wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszafro 02.09.2016 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Tak robię jak piszesz. Dekarz przyjechał sprawdzić czy dobrze jest rozmierzony dach i powiedział że jest ok,i że nie ma pojęcia czemu dachówka ucieka na lewą stronę. Może to nie fachowe ale w domu zbiłem stelaż z łatami i z idealnym kątem i jak układam dachówkę to tak samo ucieka jak na dachu,nawet jedną zawiesiłem na blacie stołu i jest przekrzywiona:( ona musi się opierać na 2 noskach? pod koniec tygodnia ma przyjechać ktoś z koramica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 02.09.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Możliwe że wcisnęli Ci Partię gorszej klasy która w Niemczech by nie przeszła i sprzedają to Polakom. Niemiec by sobie na to nie pozwolił i od fabryki domagałby się zapłaty za demontaż i ponowny montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszafro 02.09.2016 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 dachówka wyprodukowana w Kunicach. Dla odmiany dachówki wentylacyjne układają się już równo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 02.09.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Zmierz przekątne połaci może w tym jest problem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts