Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zamierzam połozyć płytki ceramiczne na podłogę w przedpokoju na której jest drewniany parkiet (miejscami ruszają się pojedyncze klepki). Czy są kleje które umożliwiają taką operację?? Nie bardzo chce mi się zrywać parkiet :) poza tym pasuje mi aby ciut podniósł się poziom. Jakich klejów można użyć??
https://forum.murator.pl/topic/21326-pytki-ceramiczne-na-parkiecie-czy-mona-i-w-jaki-spos%C3%B3b/

Teoretycznie można zrobić to tak : dokładnie przymocować ruszające się klepki, położyć izolacje, dać zbrojenie z siatki, zrobić wylewkę 2-3 cm.

Pozostaje pytanie co będzie się działo z parkietem ? Wilgoć która może się dostać do niego, powodować będzie gnicie ( najpierw stęchlizna ) i w rezultacie pękanie posadzki. Zdejmij klepkę, daj styropian jako wypełnienie i zrób normalną wylewkę na którą przykleisz płytki.

Pozdro

J

Lub jeszcze inny patent

Plyta OSB przykrecona do podloza (choc sadze ze wystarczy ja po prostu polozyc i na laczeniach sasiednich kawalkow skleic) i na nia juz normalnie przyklejac plytki

Kumpel tak lazienke ma zrobiona w kanadyjczyku. Poki co (4 lata) fugi i plytki cale - nie pekaja wiec podloze jakby sie nie ruszalo

Do Jareko

Czy mógłbyś napisać jak szczegółowo zostały położone te kafelki na OSB?

Sam mam zamiar tak zrobić, ale mam dylematy:

- czy jakoś gruntować osb pod klej

- czy dać folię w płynie

- jaki klej zastosować

- jaką fugę dać

byłbym wdzięczny za podpowiedź

Sebastian_M czlekby zbankrutowal - ale mam juz dane - zapytalem czegoi uzywal - kochani - zaskoczenie pelne - zwykly budapren - kupil go hurtowo w jakijes metalowej beczce 5 kg

sam czasem zaskoczony jestem prostota pewnych rozwiazan - czasem tylko pomyslec trzeba i byc odwaznym by zaryzykowac

Najwazniejsze ze pomyslal, zaryzykowal i cieszy sie jak dziecko gdyz to dziala :) i sie sprawdza