michalrSl 15.08.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Witam serdecznie, Jestem na etpie zakończenia murowania ścin fundamentowych z bloczka na których szczycie będzie wieniec 25x25cm.W projekcie górny poziom ścian fundamentowych w budynku mieszkalnym wraz z garażem jest na poziomie -24cm od podłogi (poziomu 0). Z kolei w drugim obok budowanym dodatkowym garażu w projekcie ściany fundamentowe są do poziomu 0 ( podłogi).Troszkę musimy zmienić te poziomy posadzki względem ścian fundamentowych i proszę o opinie jakie rozwiązanie jest lepsze:1) poziom posadzki ( poziom 0) na równo z ścianą fundamentową ( tak mam w planie zrobić w dodatkowym garażu )2) poziom posadzki ok 15cm powyżej ściny fundamentowej (taki jest plan na dom) Ogólnie chodzi o opinie czy dobrze jest mieć posadzkę wyżej od ścin fundamentowych czy nie ma to większego znaczenia. Dodam tylko że dom bez piwnic z ociepleniem pod posadzką 15cm dom i 10 cm dodatkowy garaż. Z góry dziękuję za odp.PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.08.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Ściany fundamentowe góra (już z wieńcem) powinna być w tym samym poziomie co góra chudego betonu pod posadzką. Utrzymanie takich poziomów umożliwia wykonanie w jednej płaszczyźnie izolacji przeciw wilgociowej. A to czy wyjdzie to -15 czy -20 od zera to kwestia grubości warstw posadzkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalrSl 15.08.2016 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Dzięki za odpowiedź.Dopytam jeszcze. Dużym błędem będzie jak poziom góry chudego betonu będzie poniżej wieńca ścian fundamentu? można to jakoś poprawnie tak wykonać?Najlepiej by mi pasowało gdyby była góra chudego betonu - 10cm dom i - 20cm garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts