dudeusz 15.08.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 (edytowane) Witajcie Tak, wiem, temat wielokrotnie wałkowany ale mam kilka wątpliwości, otóż planuję termomodernizację swego poddasza, któro już wiele lat temu powstało, tzn zostało zaadoptowane .... tanim kosztem Co do sufitu to szaleć raczej nie mogę acz zastosuję dobrej klasy wełnę ale być może uda się lepiej zmodernizować ściany a wygląda to tak na chwilę obecną wolna przestrzeń kształtuje się w okolicach 20-50cm Przychodzą mi dwa rozwiązania - dodać wełny, lub do ściany z cegły dodać bloczek betonowy komórkowy i ew. dodatkowo wełna bo zakładam, że (jak czytałem) wolna przestrzeń powinna zostać Oczywiście pomiędzy cegłą a wełną znajduje się zółta folia Któro rozwiązanie wybrać ? Dodam, że obecne rozwiązanie jest dość "zimne", tzn o ile nagrzać nie stanowi problemu tak utrzymać ciepło już jest spory problem dwie z trzech ścian które planuję zmodernizować to ściany zewnętrzne kamienicy przeszło stuletniej Edytowane 15 Sierpnia 2016 przez dudeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudeusz 18.08.2016 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 jeśli pojawiają się z Waszej strony wątpliwości, pytania bez odpowiedzi, zamieście je tutaj, odpowiem a tym samym może uzyskam pomoc.Do tygodnia zabieram się za pracę ww. więc każda sugestia/ rozważania byłyby mile widzianePzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.08.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 zlikwiduj wełnę, zlikwiduj gips karton, a pusta przestrzeń zabuduj jakimś betonem komórkowym o jak najmniejszej gęstości 300-350. dodatkowo pomiędzy beton komórkowy a mur z cegły daj z 5cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudeusz 22.08.2016 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 witam ponownieo ile na jednej ze ścian jest to jak sądzę wykonalne tak na pozostałych gdzie przestrzeń wolna sięga niekiedy ponad 0,5 metra będzie ciężko, zwłaszcza, że to poddasze a waga materiałów będzie niemałahmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.08.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 beton komórkowy gęstości 300 jest lekki, możesz zostawić pustkę, ale jak ona nie będzie wentylowana, to tam może zbierać się wilgoć, trudno mi powiedzieć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts