Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przykręcić listwę drewnianą do ściany

Ermua

Recommended Posts

Witam

Listwa 3 x 5 do przykręcenia listwy J do podbitki

No ale mam jakieś zaćmienie i nie wiem jak przykręcić tą listwę do pustaka.

Kołki szybki montaż do pustaka to słaby pomysł. No ale ja też nie mam pomysłu czy ten kołek ma być w ścianie i łacie czy tylko w ścianie, no i na czym on ma się oprzeć? Na czole tej listwy czy wejść w nią ( jak tak to na czym ma się oprzeć ? ). Czy trzeba jakoś wyfrezować listwę żeby łeb wkręta tam się opart?

Nie wiem czy jasno przedstawiam sytuację ale proszę o pomoc.

A ocieplenie jest ?

Ja moje listwy przykręcałem na kołki ramowe, przez ocieplenie. Kołki długości 25cm lub 30cm (już nie pamiętam). W listwach nawiercałem otwór tak aby wszedł cały kołek, przykładałem listwę do ściany i nawiercałem otwory przez ocieplenie w murze. Potem wbijałem kołek tak aby licował się z listwą i przykręcałem wkręt. Łeb wkręta może moim zdaniem wystawać, przecież i tak zasłoni to podbitka.

Mozesz do krokwi przy scianie przykrecić wieszaki z kontrlat o odpowiedniej dlugosci by zachowac poziom kontrlaty do ktorej bedziesz montowal podbitke

Do wieszakow krecisz od spodu kontlate do ktorej bedziesz przykrecal podbitke

W ten sposob robisz sobie stelaz i nie musisz nic krecic do sciany

Drugi koniec podbitki bedziesz przykrecał pod obróbką( pas podrynnowy) do deski czolowej lub przykreconej do niej kontrlaty

Wszystko zalezy jak bedzie ci wygodnie i jaki poziom sobie ustalisz

Na kontrlatach zawsze jest lepiej wyregulowac wkretami do drewna przykrecajac kontrlate na max lub nie dokrecajac wkreta do konca

Poziom uzyszkasz najlepiej sznurkiem rozciagnietym od pierwszej do ostactniej krokwi

Wzgledem sznurka przykrecisz wieszaki,a do nich kontlate od spodu