Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór mocy kotła na pellet

merain

Recommended Posts

Podłogówka na całości. Grzejniki tylko w łazienkach, jako dodatkowe ogrzewanie, a w zasadzie to będą pełnić funkcje suszarki.

No skoro ogarniasz fajną chatę i do tego b, dobry IMHO reku Bartosza, to może warto zainwestować w super kociołek np. Windhagera?

Myślę, że 15 kW spokojnie Ci wystarczy (na oko, bo tak naprawdę powinieneś mieć obliczoną, potrzebną moc).

Ale to droga impreza.

Jeśli już ma być pelet i podłogówka w dobrze ocieplonym domu to kupić:

- względnie tani, z dobrym palnikiem, kocioł np.

http://www.sanitsystem.pl/id,2049/prod,kociol-lechma-pl-350-pellet-+-montaz

Do tego centrum zarządzania ciepłem np. jak poniżej:

http://centrumoze.pl/produkty/1010/emmeti-zbiornik-wielofunkcyjny-600-170/

W cenie, która wydaje się - o ile jest aktualna - bardzo przyzwoita.

http://centrumoze.pl/produkty-wyprzedaze/emmeti-tank-in-tank/

I grzać sobie ten buforek:

- kotłem

- grzałką

- panelami fotowoltaicznymi,

- pompą ciepła

- solarem

Do wyboru, teraz lub czym będzie Cię w przyszłości stać.

Jak zalejesz tą podłogówkę (albo już zalałeś) grubą warstwą wylewki to nie zrujnuje Cię tania taryfa (czyli prąd). A jak wolisz pelet to kocioł będzie się rzadziej rozpalał i ładował jedynie bufor.

Całość wyjdzie ok. 12 kPLN netto za składniki.

Udanego wyboru życzę. :)

Z buforem nie powalczę, bo wisi w kotłowni już BIAWAR Quattro 150l. Jednak czytając wcześniejsze posty, napoczęty został temat pojemności wodnej kotła i tutaj rzeczywiście, HKS Lazar wypada bardzo słabo, bo wersja 15 kW ma bodaj 30-kilka,a 22 kW 40-kilka litrów. W przeciwieństwie do np. BIAWAR PELLUX 200 Touch - coś ok. 190l. Warto rozważyć tą alternatywę? Cena jest podobna za kocioł z zasobnikiem automatycznym.

Za efekt cieplarniany też możesz je obwiniać :)

A tak poważnie, masz jakieś dane porównawcze, żebyśmy i my mogli stwierdzić to, co Ty?

Az tak dokładnych statystyk nie mam, bazuję jedynie na wynikach tych którym wyliczałem ozc. Zwykle róznice były od ok 50% do 100%

Zeby daleko nie szukac :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172592-Pompy-Ciep%C5%82a-Ecopol-System&p=7234691#post7234691

post 644.

Zasada jest taka im do ma kształt odbiegający do typowej kostki tym róznice są wieksze. A sugerowane moce róznych urządzen grzewczych to juz istny kabaret.

Struktura strat przez poszczegolne przegrody i wentylację rózni sie znacznie a czasem diametralnie od struktury strat wyliczonej w profesljonalnym ozc. Jeszcze pare zasadniczych uwag by sie znalazło, ale po co szukac. Ciepłowłasciwe z załozenia miało pokazac jedynie szacunkowe, przypuszczalne wielkosci zapotrzebowania na ciepło i projektowe obciązenie cieplne i to robi. Problem jest w tym niektórzy uwazają ze uzyskane dane są równie dokładne jak ozc i na ich podstawie podejmują kluczowe decyzje co wyboru zródła grzweczego i jego opłacalnosci.

Edytowane przez asolt

Zdaje się, że tamto OZC Ty popełniłeś. A możesz podstawić dane do cieplowlasciwie i podać linka?

I owszem to moje, ale po co dublowac obliczenia Myjk wstawił dane do ciepławłasciwego i tyle mu wyszło, ja obliczyłem inne wartosci.

Nie moze byc równie dokładny kalkulator do którego wprowadzamy tylko czesc danych od profesjonalnej aplikacji uzwgledniającej aktualne normy, rozporządzenia, dane meteo z kilkudziesieciu ostatnich lat, umozliwiającej wprowadzenie kazdej przegrody niezaleznie od stopnia skomplikowania bryły budynku, uwzgledniająca mostki termiczne normowe i własne, jak prosty kalkulator z ograniczoną iloscią danych.

Dla mnie róznica u Myjka wynosząca ok 70% praktycznie dyskwalifikuje ten kalkulator jako podstawę do decyzji o wyborze systemu grzewczego, a szczegolnie w domach energooszczednych lub półpasywnych czy jak tam inaczej je zwać.