mahogany6 15.08.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 chciałabym zweryfikować plany na dalsze prace przy budowie. Budnek stoi już z dachem, okna zamówione i będą w ostatnim tyg. września. Zastanawiam się co jestem w stanie zrobić jeszcze przed zimą:plan jest wstępnie taki, że tydzień przed oknami umówię hydraulika i elektryka żeby przygotowali sobie bruzdy i może kanalizę i wodę już rozłożyli, a jak zamontują się okna to elektryk dokończy i wtedy mogę zatynkować ściany i sufity (wstępnie planuje knauf diamant)potem facet od instalacji rozłoży wentylację mech, styropiany i podłogówkę no i tu się robi problem bo na pewno zejdzie mu na to sporo czasu, a tu już powoli będzie się robił listopad, a domu na razie nie chciałam ocieplać tylko poczekać na wiosnęczy jestem w stanie uruchomić grzanie przed zimą biorąc pod uwagę okres wygrzewania jastrychu ?wentylacji mechanicznej ponoć nie należy uruchamiać przed malowaniem...podpowiecie coś z doświadczenia? a i jeszcze jedno pytanie. instalator polecany, ale firma niewielka- obawiam się problemów z wyegzekwowaniem naprawy całej podłogi w razie jakichś błędów w instalacji (wydaje mi się, że od dużej firmy łatwiej uzyskać zwrot kosztów) czy mogę się jakoś zabezpieczyć jako klient?jak powinna wyglądać umowa z taką małą firmą w kwestii odpowiedzialności za wykonaną pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.08.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Jeśli nie wybrałeś jeszcze instalatora systemu grzewczego to polecam nasze zaufane firmy, znajdziesz je TUTAJ Wpisz tylko kod pocztowy. No i zobacz co oferują!Co do warunków seriwsu i gwarancji - poczytaj na naszej stronie, że mamy serwis 24h i atrakcyjne warunki gwarancji na nasze urządzenia Jeśli masz jakieś pytania - służe pomocą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 16.08.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 Największy problem to znaleźć kogoś kto wykona te prace DOBRZE a nie byle jak. DOBRZY fachowcy o tej porze często przyjmują już terminy na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 16.08.2016 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 mogę poczekać tylko skąd będę wiedziała, że ktoś jest dobry, zauważyłam że cena w ogóle nie jest wyznacznikiem, a co do proponowanych rozwiązań było u mnie 4 polecanych fachowców i każdy mówił coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.08.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 mogę poczekać tylko skąd będę wiedziała, że ktoś jest dobry, zauważyłam że cena w ogóle nie jest wyznacznikiem, a co do proponowanych rozwiązań było u mnie 4 polecanych fachowców i każdy mówił coś innego Zapytaj o referencje, popytaj inwestorów o opinię o tej firmie, zobacz z jakimi producentami współpracują, czy są autoryzowani. No i do tego trochę zaufania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 30.08.2016 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 czy jestem w stanie uruchomić podłogówkę robiąc wylewkę na początku listopada?- gaz będzie do końca listopada, wylewka z mixokreta (zastanawiam się czy byłaby taka opcja żeby zrobić najpierw kompletną podłogówką, a potem próbować zagrzać na tyle żeby móc zrobić tynki? (ocieplenie dopiero na wiosnę)dotychczasowa firma proponuje przed zimą tylko rozłożyć instalacje (mają terminy na koniec października początek listopada ostatnie) i nie chcą juz robić wylewek i tynków przed zimą. a ja mam chyba budowlane adhd i żal mi że nic się nie będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
82badyl 27.09.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 witam, mam podobny problem jak autor wątku. Mianowicie mamy dziś 27.09.16., aktualnie mam wylany strop i za jakiś tydzień przyjdą ściany szczytowe oraz kolankowe a następnie ściany wewnętrzne. Mam zamówionego cieślę od dachu, dogadanego instalatora CO-Woda oraz na 90% elektryka. Po odczekaniu kilu dni chciałbym by wchodził cieśla z więźbą, a gdy skończy dach (bez dachówki-około 2tygodni cieśla radzi poczekać z założeniem dachówki) chciałem montować okna i by wchodził najpierw elektryk a później CO i Woda... Czytając forum mam dylemat czy wkładać okna i robić instalację czy czekać do wiosny :/ nie ukrywam, że gdyby była taka możliwość to wolałbym istalacje mieć położone. Dodatkowo wylaną posadzkę i otynkowany maszynowo sufit. Ściany wewnętrzne nie będą tynkowane tylko będzie zatapiana siatka, oraz szpachel i gruntowanie białą farbą zawnętrzną. Mury mam z YTONGA więc ich nie ocieplam. Podsumowując powyższą wypowiedź boję się troszkę czy instalacje nie popękają przez zimę i czy kuć żelazo póki gorące czy się wstrzymać???? Nie ukrywam, że każdy miesiąc to kasa wyrzucona w wynajem mieszkania i im prędzej skończę tym prędzej będę mógł się wprowadzić...sam już nie wiem:( pozdr Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.09.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 (edytowane) ...Mury mam z YTONGA więc ich nie ocieplam. Kazdy, prawie kazdy inwestor chce aby jego dom miał jak najmniejsze zapotrzebowanie na ciepło i małe rachunki na ogrzewanie, a jednak są tacy którym na tym nie zalezy. Któz bogatemu zabroni. Edytowane 27 Września 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
82badyl 27.09.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 ...Mury mam z YTONGA więc ich nie ocieplam. /QUOTE] Kazdy, prawie kazdy inwestor chce aby jego dom miał jak najmniejsze zapotrzebowanie na ciepło i małe rachunki na ogrzewanie, a jednak są tacy którym na tym nie zalezy. Któz bogatemu zabroni.czyli twierdzisz że jestem bogaty i nie ocieplając Ytonga stracę? Murarze którzy budują mi chatę sami mają z ytonga, ich rodziny również. Nikt nie ocieplał. Sąsiad również ma Ytong również nie ocieplał 4 zima i jak porównywał z innymi którzy budowali tradycyjnie ceramika i ocieplenie to koszt grzewczy wychodzi tak samo a nawet taniej u sąsiada....Yotong 36,5 ścianki działowe też Ytong 11,5 z zewnątrz i wewnątrz siatka, szpachel i grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.09.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 (edytowane) czyli twierdzisz że jestem bogaty i nie ocieplając Ytonga stracę? Murarze którzy budują mi chatę sami mają z ytonga, ich rodziny również. Nikt nie ocieplał. Sąsiad również ma Ytong również nie ocieplał 4 zima i jak porównywał z innymi którzy budowali tradycyjnie ceramika i ocieplenie to koszt grzewczy wychodzi tak samo a nawet taniej u sąsiada....Yotong 36,5 ścianki działowe też Ytong 11,5 z zewnątrz i wewnątrz siatka, szpachel i grunt. Słowa murarzy a tym bardziej ich rodzin mnie nie przekonują, bo oni nie są specjalistami od ocieplen i energooszczednosci. Murarz sie ma znac na murowaniu a nie liczeniu opłacalnosci ocieplen i ich rodzajów. Niech sie kazdy zajmuje tym co umie robic najlepiej. Wracając do kosztów ogrzewania jezeli im pasują takie koszty jakie mają to wszystko w porządku, ale mogłyby byc jeszcze mniejsze gdyby tego ytonga jeszcze docieplic. Jezeli chce sie porównywac rózne ocieplenia i straty z nich wynikające trzeba dokładnie je przeliczyc, samo porównywanie róznych domów nic w praktyce nie daje. Edytowane 27 Września 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
82badyl 27.09.2016 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 a co do głównej treści mojego postu jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.09.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 a co do głównej treści mojego postu jakieś sugestie? Wracając do meritum to proponuję załozyc okna, wykonac instalację elektryczną, nastepnie pozostałe instalacje czyli podłogówkę, wm, wod-kan (oc), i wykonac wylewki, tynki zostawic na wiosnę, wylewki wymagają dłuzszego schnięcia i na wiosne po tynkach mozne je wygrzewac i kontynuowac dalsze prace (płytki, szpacholwanie malowanie, panele itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahogany6 27.09.2016 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 dzięki za odpowiedź. dla zainteresowanych stanęło na tym, ze przed zimą wykonamy tylko elektrykę i wodkan bez podłogówki, bo nie chcemy zniszczyć sobie wylewki, w sumie nie spieszy mi się na tyle żeby stawiać na głowie kolejność prac dalej pozostają mi pytania o wentylacje mecvhaniczną- czy pod sufitem podwieszanym- od rekuperatora z poddasza trzema pionami w dół żeby uniknąć omijania belek stropowych ( w pomieszczeniu gospodarczym, garderobie i łazience) czy w posadzceczy rekuperator brink (jak jest z wyegzekwowaniem gwarancji- np. cześci zamiennych) kocioł planowałam vitodens 200 - nie wiem czy to dobry wybór.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
82badyl 29.09.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Zluzowałem z tymi oknami i instalacjami...tzn. jeżeli będzie ładna pogoda to położę instalacje, wstawię okna podłącze alarm i będę wietrzył Zresztą teraz i tak mam przerwę technologiczną bo po wylaniu stropu szczyty będą murować dopiero za dobry tydzień. Później ściany wewnętrzne i dach... tak więc po przeanalizowaniu wszystkiego dałem sobie na luz Jeśli będzie obsuwa z czasem to pogadam z instalatorami że wykonanie przekładam na wiosnę...Jeśli będę musiał szukać innych cóż co ma być to będzie Zawsze staram się myśleć pozytywnie więc nie ma tego zlego co by...i tak dalej :bigok Pozdrawiam szanowną brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts